Vlada razmatra prihvaćanje dogovora za hepatitis B – država je suočena sa velikim računom ako dođe do mogućeg plaćanja 3 bilijuna jena kroz idućih 30 godina

japanOdgovorni ministri su se složili da nastave rad u cilju prihvaćanja prijedloga iznesenog na sudu za nagodbu između vlade i osoba za koje se vjeruje da su inficirane sa virusom hepatitisa B za vrijeme grupnih cijepljenja.

Ipak, Ministarstvo Zdravstva, Rada i Socijalne skrbi je procijenilo kako bi troškovi plaćanja za vladu bili više od 3 bilijuna jena tijekom idućih 30 godina. Pronalaženje načina na koji će država osigurati novac će vjerojatno biti ključ za brzo rješavanje pravne bitke.

Šef kabineta i ministar pravde Yoshito Sengoku, državni ministar zadužen za provođenje nacionalne politike Koichiro Gemba, ministar financija Yoshihiko Noda, ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Ritsuo Hosokawa su se sastali u uredu premijera nakon čega su kratko izvijestili premijera Naoto Kan o planu nagodbe.

„Mi ćemo temeljito razmotriti mišljenje suda,“ izjavio je Hosokawa novinarima nakon sastanka.

U utorak je okružni sud u Sapporo naredio vladi da isplati 500 000 jena svakom od asimptomatičnih nosioca hepatitisa B te od 12.5 do 36 miliona jena osobama sa simptomima. Procjenjuje se kako širom zemlje postoji 1-1.3 miliona nosioca hepatitis B virusa. Vjeruje se kako je od te brojke 400 000 osoba inficirano za vrijeme grupnog cijepljenja te zbog toga imaju pravo na odštetu.

Vjeruje se kako će osim približnog iznosa od 500 000 jena vlada platiti sve buduće medicinske preglede i troškove koji se procjenjuju na 2.4 milijuna jena po osobi u idućih 25 godina.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)