Vitamin E učinkovit za „tiho“ jetreno oboljenje

vitamin eVitamin E se pokazao učinkovit u liječenju ne-alkoholnog steatohepatitisa, kroničnog jetrenog oboljenja povezanog s pretilošću, koje vodi do ciroze, raka jetre i smrti.  Ova vrsta steatohepatitisa je također dijelom povezana s tip 2 dijabetesom, poremećajem lipida, i kardiovaskularnim bolestima.

Često asimptomatsko stanje pogađa 2-5% Amerikanaca, iako još 10-20% populacije ima masnoće u jetri, ali nema upale, ni jetreno oštećenje, tj. tzv. 'masnu jetru' koja je prethodnik ove bolesti. Nema utvrđenog liječenja.

Vladina multi-centralna studija je bila organizirana od strane kliničke istraživačke mreže za ne-alkoholni steatohepatitis Nacionalnog instituta za dijabetes i bubrežna oboljenja i predstavlja najveći pacebo-kontrolirani nasumični test za liječenje te bolesti. Rezultati su objavljeni u New England Journal of Medicine.

Počevši u 90-ima, studija za vitamin E je imala svoje početke u pilot-istraživanjima dr Joel Lavinea, koji je u međuvremenu postao član pedijatrijskog odjela na Columbia University College of Physicians and Surgeons, te šef gastroenterologije, hepatologije i nutricionizma na NewYork-Presbyterian/Morgan Stanley Children's Hospital. Istraživači su pratili pacijente u 9 centara, uključujući i University of California, San Diego gdje je doktor prije radio.

„Prevalencija ne-alkoholnog steatohepatitisa se povećava, što je u direktnoj vezi s raširenošću gojaznosti.! kaže dr. Lavine. „Dobra vijest je da je studija pokazala da jeftin i lako dostupan vitamin E može dosta pomoći. Također smo promatrali lijek pioglitazon koji ima nekih prednosti, ali nisu toliko značajne kao vitamin E.“

Dr. Lavine upozorava da postoje rizici sa svakom terapijom, čak i vitaminom E, i svo se liječenje odvija pod liječničkom supervizijom. „Pretile osobe, ili one koje imaju obiteljsku povijest jetrenih bolesti trebaju pitati liječnika za testiranje. A liječnici bi morali znati da ono što se smatra normalnim nivoom enzima zapravo povećan. Zdravi nivoi su <30 U/L za muškarce,  i <20 za žene.

U analizi upotrebe vitamina E ili pioglitazon kod oboljelih istraživači su nasumično izabrali 247 nedijabetičara kojima je biopsijom jetre potvrđen ne-alkoholični steatohepatitis i dali im vitamin E pioglitazon, ili placebo. Vitamin E funkcionira kao antioksidant dok pioglitazon povećava osjetljivost stanica na inzulin, hormon koji kontrolira i šećer i razgradnju masnoća.

Nakon 96 tjedana liječenja, vitamin E je pomogao kod svega što se tiče oboljenja, osim oštećenja jetre; 43% je postiglo ono što je označeno kao ishodišna točka studije, što je kompozicija zbrojeva za različite karakteristike koje su indikacije oboljenja, za razliku od 19% onih koji su primili placebo. Pioglitazon se je također pokazao kao dosta dobar kod 34% ali nije iskazao krajnji statistički značaj. Pioglitazon je doveo do povećanja mase od 5 kilograma za vrijeme od 96 tjedana. Test jetrenih enzima, koji se standardno koristi za procjenu oštećenja jetre,također se popravio kod onih koji su uzimali vitamin E ili pioglitazon. No, nakon prestanka terapije, došlo je do novog pogoršanja po pitanju jetrenih enzima što navodi na zaključak da je potrebno dugotrajnije liječenje.

Studija je provedena kod oboljelih koji nisu imali dijabetes, i ostaje nepoznato kakvog bi učinka bilo vitamin E bilo pioglitazon imao kod njih. Kako je studija trajala 2 godine, ostaje nepoznato i to kakav bi učinak bio na duži period.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)