Vitamin A pojačava odgovor na HCV tretman

vitamin aRezultati malog pokusa su pokazali kako su rani i stalni virološki odgovori na standardni tretman za hepatitis C virusnu infekciju (HCV) je bili izrazito poboljšani kada su pacijenti primali visoke doze vitamina A.
Nakon 48 tjedana tretmana sa standardnom dozom pegiliranog interferona alfa2b, ribavirina (Rebetola) i 30,000 IU/dnevno vitamina A, 61.7% pacijenata je postiglo stalni virološki odgovor u usporedbi sa 42.9% pacijenata koji su primali samo standardnu terapiju bez vitamina, izjavio je dr. Shuichi Sato sa Shimane University u Japanu

Dodavanje vitamina A je također pojačalo omjer virološkog odgovora koji je procijenjen nakon 12 tjedana: 70% pacijenata koji su uzimali vitamin A plus standardne lijekove nisu imali HCV genetski materijal u cirkulaciji, dok se samo kod oko 40% pacijenata na standardnoj terapiji pokazalo negativnim na virus u ovoj točki.

Usprkos vrlo visokoj dozi vitamina A testiranoj na 42 pacijenta – preporučeni dnevni unos vitamina A u SAD varira od 2,310 do 3,000 IU/dnevno kod odraslih osoba – izgleda da nije imalo negativne učinke u pokusu, izjavio je Sato.
„Postoji mali ili skoro nikakav rizik od visoke doze vitamina A“, izjavio je na konferenciji za novinare kao najavu formalne prezentacije u Digestive Disease Week.

Sato i ostali istraživači su prijavili u 2003. Godini kako retinoični kiselinski sastojci in vitro povećavaju ekspresiju interferonskih receptora kod hepatomskih stanica. To su popratili i prošle godine sa kratkotrajnim kliničkim rezultatima koji sugeriraju kako vitamin A povećava antivirusnu aktivnost interferona i ribavirina kod pacijenata sa HCV infekcijom.

On će na „Digestive Disease Week“ predstaviti podatke o 42 pacijenta koji su primali puni tretman PEG-interferona i ribavirina u otvorenoj više-centralnoj studiji.

Pacijenti sa kroničnim hepatitisom C su nasumično primali visoku dozu vitamina A kao dodatak standardnoj terapiji.
Malo više od polovice pacijenata su bili muškarci. Starost muškaraca je bila približno 55 godina a 16 pacijenata je prethodno primalo interferonsku terapiju.
Studijski tretman kod većine pacijenata je trajao 48 tjedana iako je bio proširen na 72 tjedna kod nekoliko pacijenata koji su postigli negativni HCV status između 12-og i 36-og tjedna terapije.
Oko 5% pacijenata je bilo dodijeljeno grupi sa vitaminom A a 10% kontrolnih pacijenata nije postiglo stalni virološki odgovor u 48-om tjednu ali ga je postiglo do 72 tjedna, prijavio je Sato.

Prekid terapije je bio malo veći u grupi sa vitaminom A ali ne značajno_ oko 15% nasuprot 10% u kontrolnoj grupi.
Sato je izjavio kako se planira placebo-kontrolirani pokus.

Moderator novinarske konferencije de.sc. Kelly Tappenden iz University of Illinois je pristup nazvala „obećavajućim“ ali je izjavila kako rezultati trebaju biti potvrđeni u rigoroznijoj studiji.
Izjavila je kako vrlo visoka doza vitamina A korištena u pokusu bila vrijedna pažnje i potencijalno zabrinjavajuća pošto je poznato kako vitamin A ima visoki toksični potencijal.
„Trebaju stvarno pažljivo pratiti raspored doziranja“, izjavila je Tappenden. „To je problem koji treba razraditi za kliničare u praksi koji nemaju iskustva u radu sa velikim dozama vitamina A.“



*Objašnjenje zainteresiranim pacijentima kako je kombinacija pegiliranog interferona i ribavirina standardni tretman za HCV infekciju ali značajan dio pacijenata nema odgovor na nju.

*Objašnjenje zainteresiranim pacijentima kako je ova studija bila mala i nije uključivala placebo kontrolnu grupu i zbog toga treba potvrditi rezultate prije nego što vitamin A bude mogao biti potvrđen za ovu svrhu, posebno pri visokim dozama korištenim u ovoj studiji.

*Ova studija je bila objavljena kao sažetak i prezentirana na konferenciji. Ovi podaci i zaključci se trebaju smatrati preliminarni dok se ne objave u profesionalno ocjenjenim žurnalima.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)