Veza između jetrenih oboljenja i problema sa mliječnim proizvodima

mlijekoKao moguća posljedica prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, puno osoba sa kroničnim oboljenjem jetara može imati problema prilikom probave mliječnih proizvoda.

Veza između jetrenog oboljenja i problema sa mliječnim proizvodima

Čini se kako svi znamo nekoga tko izbjegava jesti sladoled i sir zbog netolerancije na laktozu. Ipak, puno jetrenih oboljenja nesvjesno potpada u istu kategoriju. Zbog toga što su osobe sa jetrenim oboljenjem (posebno sa cirozom) podložnije prekomjernom rastu bakterija u tankom crijevu nego li one sa zdravim jetrima, one također imaju više šanse da imaju simptome netolerancije na laktozu.

O netoleranciji na laktozu

Netolerancija na laktozu se događa kada tijelo ne može jednostavno probaviti laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Laktaza je enzim koji se uobičajeno proizvodi u tankom crijevu i neophodna je za probavu laktoze. Bez dovoljno laktaze, laktoza odlazi u debelo crijevo bez da je propisno probavljena. Simptomi neprobavljene laktoze uobičajeno uključuju:

  • Nadimanje ili klokotav stomak
  • Bol ili grčevi u stomaku
  • Nadimanje
  • Dijareja
  • Mučnina ili povraćanje

Netolerancija na laktozu počinje ili u ranom djetinjstvu ili u zreloj dobi. Netolerancija na laktozu u ranom djetinjstvu je relativno rijedak poremećaj. Ipak, netolerancija na laktozu koja se razvije u zreloj dobi je sve učestalija. Približno 65% odrasle populacije ima smanjenu sposobnost da probavi laktozu. Netolerancija na laktozu je najučestalija kod osoba koje su iz:

  • Istočne Azije
  • Zapadne Afrike
  • Arapa
  • Židova
  • Grka
  • Talijana

Prevalencija netolerancije na laktozu je najmanja kod populacije sa velikom povijesti ovisnosti o nefermentiranim mliječnim proizvodima kao uvoznim oblikom hrane. Na primjer, samo 5% osoba iz sjeverne Europe ima podrijetlo netolerancije na laktozu.

Postoji mnogo različitih mogućih razloga zbog kojih odrasla osoba razvije netoleranciju na laktozu. Ipak, jedan od glavnih doprinositelja netolerancije na laktozu je neravnoteža mikroorganizama u tankom crijevu. Takva neravnoteža narušava sposobnost stanica u tankom crijevu da proizvode enzim laktaze.

Prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu

Cijeli gastrointestinalan trakt uključujući tanko crijevo uobičajeno sadrži bakterije. Prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu se događa kada je prisutan nenormalno veliki broj bakterija. Prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu uzrokuje simptome slične znakovima netolerancije na laktozu: nadutost i nadimanje, bol u abdomenu, dijareja ili konstipacija.

Gastrointestinalan trakt je kontinuirana mišićna cijev gdje se događa probava hrane i apsorpcija hranjivih sastojaka u krvotok. Uobičajeno, koordinirana akcija mišića stomaka i tankog crijeva gura naprijed hranu iz stomaka kroz tanko crijevo u debelo crijevo. Ova mišićna akcija uobičajeno pomiče prekomjerne bakterije izvan tankog crijeva. Ipak, svako zdravstveno stanje koje utječe na normalnu mišićnu aktivnost u tankom crijevu omogućava bakterijama da se predugo zadrže i razmnože što potencijalno dovodi do prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu. Dodatno, pomanjkanje normalne mišićne aktivnosti u tankom crijevu može omogućiti bakterijama da se prošire unazad iz debelog crijeva do tankog crijeva.

Jedna od poznatih posljedica prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu je smanjenje proizvodnje laktaze. Kao takav, prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu i netolerancija na laktozu često koegzistiraju.

Jetreni problemi i prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu

Sve veći broj kliničara prepoznaje kako jetreno oboljenje može povećati rizik od prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu koje slijedom toga povećava vjerojatnost za netoleranciju na laktozu. Povezanost je uočena u nekoliko medicinskih žurnala:

  • U Njemačkoj studiji objavljenoj u listopadu 2001 godine u The American Journal of Gastroenterology, istraživači su otkrili kako 61% pacijenata sa cirozom ima prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu
  • U izvještaju objavljenom od strane Kineskih istraživača u travnju 2010 godine u izdanju Alimentary Pharmacology and Therapeutics, istraživači su prijavili kako prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu povećava učestalost netolerancije na laktozu.
  • U studiji koja je objavljena u travnju 2014 godine u izdanju British Journal of Medicine and Medical Research, istraživači su otkrili kako je netolerancija na laktozu zabilježena kod 72% Talijanskih pacijenata sa prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu
  • U Indijskoj studiji koja je objavljena lipnju 2009 godine u izdanju Alimentary Pharmacology & Therapeutics, istraživači su otkrili kako je prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu bio prisutankod skoro polovice osoba sa cirozom jetara. Također su zaključili kako se prevalencija rasta bakterija u tankom crijevu povećava sa stupnjem ciroze.
  • U Irskoj studiji objavljenoj u svibnju 2011 godine u izdanju Digestive Diseases and Sciences, istraživači su otkrili kako je prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu bio učestaliji kod osoba sa ne-alkoholnim steatohepatitisom (uznapredovani oblik oboljenja masnih jetara) sa omjerom od 78% nego i kod onih sa zdravom jetrom (30%).

Iako postoje različiti terapijski pristupi koji pomažu u uspostavljanju crijevne ravnoteže kod osoba sa prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu, postoje dva rješenja koja mogu pomoći osobama sa netolerancijom na laktozu:

  • Izbjegavanje konzumacije mliječnih proizvoda (kao što je mlijeko, sir, sladoled i jogurt)
  • Uzimanje dopune enzima laktaze koji pomaže u razlaganju laktoze u mliječnim proizvodima

Usprkos svojoj učestalosti, puno osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem možda ne shvaća kako su njihove probavne smetnje povezane sa prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu i/ili netolerancijom na laktozu. Učeći o ulozi koju bakterije imaju u zdravlju tankog crijeva te o ulozi tankog crijeva u proizvodnji enzima koji razlažu hranu može podići svjesnost o probavnom zdravlju. Dodatno, osobe sa cirozom ili nealkoholnim steatohepatitisom mogu otkriti kako je uklanjanje mliječnih proizvoda ili uzimanje prehrambenih dodataka u vidu enzima laktaze može pomoći u otklanjanju nadutosti, boli u abdomenu, dijareji i/ili mučnini.


Reference:

http://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance, Lactose Intolerance, Retrieved March 23, 2014, US Department of Health and Human Services, 2014.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2009.03994.x/abstract, Small-intestinal bacterial overgrowth in cirrhosis is related to the severity of liver disease, C Pande, et al, Retrieved March 23, 2014, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, June 2009.
http://www.liverdoctor.com/lactose-intolerance/, Lactose Intolerance, Retrieved March 20, 2014, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2009.03994.x/abstract, Liver Doctor, 2014.
http://www.livestrong.com/article/547039-can-liver-problems-cause-lactose-intolerance/, Can Liver Problems Cause Lactose Intolerance?, Suzanne Robin, Retrieved March 20, 2014, Demand Media, Inc., 2014.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19302262, Small-intestinal bacterial overgrowth in cirrhosis is related to the severity of liver disease, Pande C, et al, Retrieved March 23, 2014, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, June 2009.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21046243, Small intestinal bacterial overgrowth in nonalcoholic steatohepatitis: association with toll-like receptor 4 expression and plasma levels of interleukin 8, Shanab AA, et al, Retrieved March 23, 2014, Digestive Diseases and Sciences, May 2011.
http://www.sciencedomain.org/abstract.php?iid=455&id=12&aid=3927#.Uy7wPfldXHQ, High Prevalence of Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Lactose Intolerance Patients: Is It a Chicken and Egg Situation?, Lombardo Lucio, et al, Retrieved March 23, 2014, British Journal of Medicine and Medical Research, March 2014.
http://www.webmd.boots.com/digestive-disorders/small-intestinal-bacteria-sibo, What is small intestinal bacterial overgrowth (SIBO)?, Retrieved March 23, 2014, WebMD UK Limited and Boots UK Limited, 2014.
http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/lactose-intolerance-topic-overview, Lactose Intolerance – Topic Overview, Retrieved March 23, 2014, WebMD, LLC, 2014.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)