Dijetalna dopuna prehrani povezana sa hepatitisom

OxiElite proDali ste znali kako je skoro 100 osoba nenamjerno oboljelo od hepatitisa zbog toga što su uzeli popularan proizvod za smanjenje težine?

Dijetalni dodatak koji tvrdi da sagorijeva masnoću, OxiElite Pro, nije više na tržištu zbog svoje povezanosti sa skoro 100 slučajeva hepatitisa. Ova zapanjujuća statistika naglašava hitnost za dvije važne promjene

  • Poboljšani nadzor nad prehrambenim proizvodima
  • Veću podršku za zdrave proizvode za smanjenje težine

Pretilost

Općenito jednak postotku tjelesne masnoće neke osobe, indeks tjelesne mase koji je veći od 20 se smatra pretilošću. Pretilost je povezana sa većinom spriječivih oboljenja koja mogu rezultirati ozbiljnim oboljenjem ili smrću. Utječući na najmanje trećinu Amerikanaca, pretilost povećava rizik od:

  • Kardiovaskularno oboljenje
  • Oboljenje masnih jetara
  • Dijabetes tip 2
  • Moždani udar
  • Određeni oblik karcinoma
  • Osteoartritis
  • Reproduktivne probleme
  • Žučne kamence

Puno faktora pridonosi zapanjujućem omjeru pretilosti u SAD. Neki od poznatih krivaca uključuju neaktivnost, smanjenu sposobnost za vježbanje, visoki nivo stresa, hrana puna šećera i masnoće te mali unos vlakana. Osim pridržavanja pažljivo organiziranog plana prehrane i pridržavanja redovite fizičke aktivnosti, postoji nekoliko efikasnih strategija za sigurno smanjenje pretilosti.

OxyElite Pro

Dijetalna dopuna prehrani koja obećava početak gubitka težine i sagorijevanje masnoće je postala iznenađujuće popularna među onima koji se nadaju da će izgubiti težinu; ipak, to nije uvijek sigurno. Priča koja stoji u pozadini OxyElite Pro jasno pokazuje kako neke dijetalne dopune uzrokuju značajnu štetu.

Proizveden od strane USPLabs, OxyElite Pro je dijetalna dopuna prehrani koja je bila povezana sa 97 slučajeva hepatitisa uključujući 47 osoba koje su bile hospitalizirane, tri koje su trebale transplantaciju jetara i jednu osobu koja je umrla.

  • U svibnju 2013 godine su počeli stizati izvještaji o osobama koje su uzimale dopunu prehrani te se razboljele
  • U rujnu 2013 godine Američka agencija za hranu i lijekove FDA je saznala o skupini od sedam stanovnika Havaja sa akutnim zatajenjem jetara/ne-virusnim hepatitisom i povezala te slučajeve sa OxyElite Pro.
  • U listopadu 2013 godine USPLabs je prestao proizvoditi OxyElite Pro.


Hepatitis

Hepatitis je upalno oboljenje jetara. Hepatitis može biti simptom mnogo oboljenja uključujući autoimuno oboljenje, alkoholizam, virusne infekcije ili toksičnosti od lijekova ili dijetalnih dopuna prehrani. Upala jetara utječe na sposobnost organa da funkcionira potencijalno uzrokujući blage simptome kao što su mučnina i gubitak apetita ili ozbiljnije probleme kao što je žutilo, oštećenje jetara i zatajenje jetara.

Opetovana upala jetara uzrokuje ožiljke. Ako se hepatitis ne otkrije i zaustavi na vrijeme, dolazi do progresije ožiljaka i može dovesti do ciroze – trajnog otvrdnuća i smanjenja jetara. Osim ozbiljnog ograničavanja sposobnosti funkcioniranja jetara, ciroza ima mnogo komplikacija od koje su neke opasne po život.

Potreba za promjenom

Zbog toga što dijetalne dopune predviđene da pomažu u sagorijevanju masnoće uzrokuju jetrena oboljenja kod značajnog broja ljudi, pozornost je usmjerena na prevenciju takvih događanja u budućnosti. Potrebne su dvije velike promjene kako bi se zaustavile nove kombinacije potencijalno štetnih sastojaka da prouzroče tjelesno oštećenje:

Poboljšani zakoni za dijetalne dopune – za razliku od lijekova na recept, dijetalne dopune ne trebaju pred-marketinško odobrenje prije nego li što dospiju na police prodavaonica. Pod Američkim „Dietary Supplement Health and Education Act“ iz 1994 godine, sve što ima oznaku kao dijetalna dopuna se pretpostavlja da je sigurno sve dok se ne dokaže drugačije. Zakon zahtijeva od proizvođača dijetalne dopune da registrira svoje proizvode (uključujući sve sastojke) na FDA a pružanje informacija o potencijalnim nuspojavama bi bio korak naprijed u cilju sigurnosti.

Veća sistemska podrška gubitku težine – zbog toga što je pretilost jedan od vodećih uzročnika oboljenja koje se može spriječiti, sve je veća potreba za zdravstvenim djelatnicima koji pružaju upute za prehranu i vježbanje. Kao dva najefikasnija i najsigurnija pristupa u borbi sa pretilosti, dijeta i vježbanje bi trebali biti osnova zdravstvenog sistema.

OxyElite Pro nije prva dopuna prehrani koja je štetna te vjerojatno neće biti zadnja. Ljudi su često očajni u pronalaženju jednostavnog načina da izgube težinu te su podložni milosti proizvoda koji tvrde da sagorijevaju masnoću i poništavaju pretilost. Na sreću, značajan broj osoba koje su oboljele od hepatitisa zbog toga što su uzele OxyElite Pro su pomogle u podizanju svjesnosti o ovom problemu te će popločati put za veće sigurnosne mjere kod dijetalnih dopuna i poboljšati podršku za smanjenje prekomjerne tjelesne masnoće.

Reference:

http://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html, Obesity and Overweight for Professionals: Data and Statistics, Retrieved April 6, 2014, US Centers for Disease Control and Prevention.
http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm374742.htm, OxyElite Pro Supplements Recalled, Retrieved April 6, 2014, US Food and Drug Administration, 2014.
http://www.foxnews.com/health/2014/04/03/diet-supplement-causes-nearly-100-hepatitis-cases/, Diet Supplement Causes Nearly 100 Hepatitis Cases, Retrieved April 6, 2014, Fox News Network, LLC, 2014.
http://www.livescience.com/34735-hepatitis-symptoms-treatment.html, Hepatitis: Symptoms and Treatment, Iris Tse, Retrieved April 6, 2014, livescience.com, 2014.
http://www.huffingtonpost.com/2014/04/03/hepatitis-oxyelite-pro-100-cases-diet-supplement_n_5083746.html, Nearly 100 Hepatitis Cases Linked To OxyElite Pro Diet Supplement, Retrieved April 6, 2014, The HuffingtonPost.com, Inc., 2014.
http://www.naturalproductsinsider.com/news/2014/03/usplabs-moves-to-consolidate-oxyelite-pro-jack3d.aspx, USPlabs Moves to Consolidate OxyElite Pro, Jack3d Lawsuits, Josh Long, Retrieved April 6, 2014, Virgo Publishing, LLC, 2014.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1315559, Hazards of Hindsight – Monitoring the Safety of Nutritional Supplements, Pieter A. Cohen, MD, New England Journal of Medicine, April 2014.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)