Uspješni završetak prvih kliničkih pokusa za novi lijek za hepatitis C

inx189Uspješno su završeni prvi klinički pokusi sa novim istraživačkim lijekom za liječenje infekcija uzrokovanim virusom hepatitisa C.
Završetak istraživačke faze (faza 1a) pokusa za INX-189, otkrivenog i pripremljenog od strane istraživača pri Cardiff University's Welsh School of Pharmacy u 2008. godini znači da su značajno porasle šanse da bude odobren kao lijek.

Približno 180 miliona ljudi širom svijeta je inficirano sa hepatitisom C koji ože dovesti do karcinoma jetre, ciroze i smrti. On je vodeći uzročnik transplantacije jetre u zapadnim zemljama. Trenutni tretman uključuje dva lijeka – ribavirin i interferon koji se daje u obliku injekcije. Često imaju ozbiljne nuspojave koje dovode do toga da pacijent ne dovrši tretman.

Profesor Chris McGuigan sa Welsh School of Pharmacy, akademski voditelj projekta je izjavio: „ovo je jš uvijek vrlo rana faza pokusa ali usprkos tome predstavlja značajan razvitak. Uspješan završetak faze 1 pokazuje kako je lijek siguran, bez nuspojava vezanih za lijek pri dozi od 100mg.

„Efikasnost lijeka objavljena u ovoj studiji potvrđuje kako je vjerojatno jedna doza dnevno dovoljna za liječenje virusa.“

„Mi vjerujemo kako INX-189 nudi mogućnost veće snage protiv hepatitisa, bržu reakciju u jetri i manje nuspojava nego li postojeći tretmani.“

U 2008 godini laboratorijski testovi su pokazali kako je INX-189 ubio 90% virusa pri vrlo niskoj koncentraciji čineći ga najjačim sastojkom svoje vrste do danas.

Farmaceutska kompanija Inhibitex koja posjeduje licencu na INX-189 i koja je radila sa timom iz Cardifa objavila je kako očekuje drugi pokus (faza 1b) u kojoj bi se procijenilo efikasnost sastojaka na pacijentima sa hepatitisom C.

Početkom ove godine Cardiff University i Inhibitex su predali zahtjev za patent na INX-189. U SAD je od strane FDA dobio odobrenje za pokus na ljudima.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)