Formirano novo partnerstvo kako bi se obratila pažnja na epidemiju hepatitisa B i C u Europi

Europska unijaNajmanje 23 miliona građana Europske Unije (EU) trenutno živi sa hepatitisom B ili C. Kao direktni odgovor na zdravstveni teret koji hepatitis predstavlja te nedavno prepoznavanje od strane WHO ozbiljnosti hepatitisa kao globalnog zdravstvenog problema, formirano je jedinstveno partnerstvo sastavljeno od ključnih internacionalnih javnih i privatnih interesnih skupina kako bi provelo prvu inicijativu vezanu za hepatitis na području cijele EU.

Novo partnerstvo će raditi na postizanju formiranja Europske strategije uvezi komunikacije, prevencije i djelovanja u vezi virusnih hepatitisa kao zdravstveni prioritet. Kao prvi korak u vezi toga, partnerstvo će biti domaćin konferenciji u vezi hepatitisa B i C koja će se održati od 14-15 listopada 2010 godine gdje će biti predstavljena zadnja istraživanja i napredci koji će biti upotrjebljeni za informiranje i poticaj buduće EU strategije i akcijskih planova u ovom zanemarenom zdravstvenom području. Nove studije će procijeniti utjecaj mobilnosti populacije i programa samopomoći kod pacijenata u odnosu na epidemiju hepatitisa.

Profesor Angelos Hatzakis sa Athens University Medical School i jedan od supredsjedatelja upravljačka grupa partnerstva je izjavio: „Ovaj teret i izazovi povezani sa virusnim hepatitisom širom Europe traže aktivan i usklađen angažman širokog raspona interesnih skupina. Pacijenti, specijalisti, primarni davatelji zdravstvene zaštite, epidemiolozi, donositelji uloga, odgovorne osobe za zdravstvene budžete, šira javnost, advokati, donatori i farmaceutski sektor bi svi zajedno trebali djelovati kako bi se postigli rezultati prijeko potrebni za ova oboljenja.“

Novo partnerstvo uključuje European Association for the Study of Liver Disease (EASL) i European Liver Patient Association (ELPA). Ostali suradnici su Viral Hepatitis Prevention Board (VHPB), World Hepatitis Alliance (WHA) i European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Konferencija je podržana od strane European Commission's Directorate-General for Health and Consumer Protection (DG SANCO) i održava se pod pokroviteljstvom trenutnog Belgijskog predsjedavanja EU.

Nadine Piorkowsky, predsjednica European Liver Patients Association (ELPA) i supredsjedateljica upravljačke grupe partnerstva je izjavila: „Razvoj i implementacija specifičnih strategija sprječavanja, dijagnosticiranja i kontrole hepatitisa B i C su u velikom zakašnjenju zbog toga što se teret ovih oboljenja značajno povećao tijekom zadnjih deset godina. Osnivanje konferencije je važan korak naprijed zbog toga što će on prikazati zadnja istraživanja sa mogućnošću kolektivne procjene otkrića. Cilj ove konferencije će biti predstavljanje državama članicama EU konkretnih političkih preporuka za hepatitise B i C tako da mogu biti implementirani u njihove buduće zdravstvene programe.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)