Uobičajeni karcinom

Jetra je drugi najveći organ u tijelu i obavlja različite funkcije koje su bitne za život. To uključuje filtriranje i obradu krvi, proizvodnju žući, proizvodnju proteina, glukoze i kolesterola, pohranu vitamina topivih u masnoći, glikogena i željeza, metaboliziranje lijekova, glukoze i hemoglobina te čak ima ulogu u imunitetu.

To je impresivan sažetak te se može sa sigurnošću reći da kada se nešto ozbiljno dogodi sa jetrom, život kakav znamo više neće biti isti.

Nažalost, puno stvari može poći po krivu u jetri a najgore od njih može biti karcinom.

U stvari, karcinom jetara je šesti najčešći uzročnik karcinoma u svijetu. Što je najgore, on je najčešći uzročnik smrti povezane sa karcinomom. To je vjerojatno zbog činjenice da uobičajeno ne postoje simptomi oboljenja sve dok karcinom ne dospije u zadnji stadij.

Dr. Mellor je izjavio „Oni koji žive sa hepatitisom B ili C te oni koji imaju cirozu povezanu sa alkoholom imaju najveći rizik od razvija kroničnog ciroznog oboljenja jetara. Zbog toga oni u konačnici imaju povećani rizik od hepatocelularnog karcinoma (raka jetara).

Hepatocelularni karcinom (HCC) je najučestaliji oblik karcinoma jetara a odgovoran je za približno 90% svih primarnih malignih karcinoma jetara kod odraslih osoba.

Trenutni petogodišnji omjer preživljavanja kod pacijenata sa karcinomom jetara je slijedeći: Europa 8.6%, SAD manje od 10% i Azija manje od 10% za ne operabilne karcinome. To su vrlo depresivne brojke.

Prema savjetu onkologa Dr Matin Mellor, približno 75-80% od svih HCC se događa u Aziji. „U nekim dijelovima Azije i Afrike, HCC je vodeći uzročnik smrtnosti od karcinoma.“


Rizični faktori

Primijećeno je kako karcinom jetara neproporcionalno utječe na muškarce, skoro tri puta više nego li na žene.

Iako je sveukupna učestalost karcinoma i smrtnosti u SAD u padu, obje učestalosti i smrtnosti karcinoma jetara širom svijeta je u porastu.

Postoji nekoliko velikih faktora rizika za razvitak ovog oboljenja ali najznačajniji je kronično, cirozno oboljenje jetara. Ciroza predstavlja opći poremećaj normalne strukture jetara od strane fibroze i formiranja regenerativnih čvorova koji su prouzročeni od strane različitih kroničnih progresivnih oboljenja koji utječu na jetra kao što je zlouporaba alkohola.

„Osobe koje žive sa hepatitisom C (HCV), hepatitis B virusnom infekcijom (HBV) kao i one sa cirozom povezanom sa alkoholom imaju najveći rizik od razvitka kroničnog, ciroznog jetrenog oboljenja. Zbog toga imaju najveći rizik od HCC.

„Širom svijeta 75-80% slučajeva HCC je povezano sa kroničnom HBV ili HCV infekcijom,“ napomenuo je Dr Mellor.

Ostali rizični faktori uključuju:

  • Pretilost – ne-alkoholno oboljenje masne jetre (NAFLD) i ne-alkoholni steatohepatitis (NASH).
  • Dijabetes
  • Dugotrajno izlaganje aflatoxinima (prirodnim toksinima koji proizvode mnoge vrste gljivica koje se mogu pronaći u stablu oraha, kikirikija i ostalih sjemenki uljarica).
  • Uporaba duhana
  • Dugotrajna uporaba anaboličkih steroida
  • U nekim dijelovima svijeta, vodom kontaminiranoj sa arsenom


Simptomi i komplikacije

Često puta je rečeno kako se simptomi karcinoma jetara pojavljuju kod tog oboljenja prilično kasno. Znakovi i simptomi mogu uključivati slijedeće:

  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Neprekidan gubitak apetita
  • Osjećaj napuhnutosti nakon vrlo malog obroka
  • Tvrda oteklina na desnoj strani odmah ispod rebara
  • Bol oko desne lopatice
  • Žuto-zelena boja kože i zjenica
  • Nelagodan osjećaj u desnom djelu gornjeg abdomena
  • Neuobičajeni umor
  • Mučnima

Većina od ovih simptoma može također biti pokazatelj ciroze jetara.

Ciroza jetara dovodi do puno komplikacija. Može doći do nakupljanja tekućine u abdomenu (ascites), rizika od infekcije obruba abdomena (bakterijski peritronitis), uvećane slezene, raširene i/ili nateknute vene, disfunkcije mozga (hepatična encefalopatija), pothranjenosti i naravno HCC.

Prema Dr. Melloru, HCC je uobičajeno prisutan kod pacijenata starosti 40-50 godina a približno 40% tih pacijenata ne pokazuje nikakve simptome za vrijeme dijagnosticiranja.

„Dijagnostički testovi za HCC uključuju cijelu povijest i pregled, testove funkcije jetara, ultrazvuk i ostale radiološke oblike kao što sz CT ili MR skeniranje te tumorske markere (u slučaju HCC to je serološki alfa-fetoprotein).

Jednom kada je potvrđena dijagnoza, karcinom je onda kategoriziran. Kategoriziranje se koristi kako bi se odredile prognoze i liječenje“ izjavio je Dr Mellor.  

„Kategoriziranje HCC je teško zato što većina pacijenata ima još jedno oboljenje a prognostički indikatori nisu jasno definirani. Dodatno, ne postoji univerzalni sistem kategorizacije koji bi se upotrebljavao u cijelom svijetu. Postoji tek nekoliko te ovisi o osobnom izboru doktora koji će se upotrebljavati.

„Ali općenito, smjernice preporučuju kako bi sistem kategorizacije HCC trebao uzeti u obzir stadij karcinoma, funkciju jetara, zdravstveni status i učinak liječenja,“ nadodao je.

Prognoze i liječenje

Osobne prognoze zavise o opsegu jetrenog oboljenja kao i o karcinomu. Općenito, većina pacijenata dolazi sa osrednjim ili uznapredovanim oboljenjem koje ne daje dobre prognoze za budućnost.

Opcije liječenja za karcinom jetara zavisi o stadiju malignog oboljenja, funkciji jetara i sveukupnom stanju pacijenta.

Kirurgija nudi najbolje šanse za izlječenje pacijenata sa karcinomom jetara. Ako se karcinom otkrije u ranoj fazi te ako je ostatak jetara zdrav, kirurgija sa ili bez transplantacije jetara može biti ljekovita. Ipak, samo je približni 15% pacijenata operabilno.

„Za rani stadij HCC, kirurgija (koja bi trebala biti parcijalna ili totalno uklanjanje jetara). Ili ostale tehnike kao što su perkutana ablacija (ispitna igla se umetne u jetreni karcinom, uobičajeno vođena ultrazvukom CT ili MR i onda se koristi radio-frekvencijske oscilacije u cilju ubijanja stanica karcinoma).

„Za srednji stadij se koristi transarterijska kemoembolizacija (TACE),“ objasnio je Dr. Mellor.

TACE izlaže karcinom visokoj koncentraciji kemoterapije i ograničava sredstva lokalno da ne ulaze dalje u krvotok. U isto vrijeme, ova tehnika uskraćuje karcinomu krv što rezultira oštećenjem ili smrću stanica karcinoma.

Opcije liječenja za pacijente sa uznapredovanim karcinomom su ograničene. Postoji lijek, Sorafenib, koji je bio prvi odobren za sistemsku terapiju HCC i jedini koji je pokazao značajna poboljšanja u sveukupnom preživljavanju pacijenata sa oboljenjem.




Reference:

1. World Health Organization. Hepatitis B. Available at: http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/whocdscsrlyo20022/en/. Accessed May 8, 2008.

2. Mayo Clinic. Liver Cancer. Available at: http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?objectid=C2850661-4805-4AD6-905AD30E9FC79DB2&dsection=5. Accessed May 8, 2008.

3. International Agency for Cancer Research. GLOBOCAN 2002. Available at: http://www-dep.iarc.fr. Accessed May 12, 2008.

4. Ferlay J, et al., GLOBOCAN 2002. Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide. IARC CancerBase No.5, Version 2.0. IARCPress, Lyon, 2004. Available at: http://www-dep.iarc.fr. Accessed May 12, 2008.

5. Berrino et al., “Survival for eight major cancers and all cancers combined for European adults diagnosed in 1995-99: results of the EUROCARE-4 study.” The Lancet Oncology 2007: 8: 773-783.

6. American Cancer Society. What are the Key Statistics About Liver Cancer? Available at: http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_4_1X_What_are_the_key_statistics_for_liver_cancer_25.asp?sitearea==. Accessed May 8, 2008.

7. Teo, T.K. and Fock, K.M. “Hepatocellular Carcinoma: An Asian Perspective.” Digestive Diseases 2001:19: 263-268.

8. National Cancer Institute. Cancer of the Liver and Intrahepatic Bile Duct. Available at: http://seer.cancer.gov/statfacts/html/livibd_print.html. Accessed Accessed May 8, 2008.

9. Ries LAG, Melbert D, Krapcho M, Mariotto A, Miller BA, Feuer EJ, Clegg L, Horner MJ, Howlader N, Eisner MP, Reichman M, Edwards BK (eds). SEER Cancer Statistics Review, 1975-2004, National Cancer Institute. Bethesda, MD, http://seer.cancer.gov/csr/1975_2004/, based on November 2006 SEER data submission, posted to the SEER web site, 2007.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)