Udvostručena HBV mutacija nakon kampanje cijepljenja

HBVKampanja univerzalnog cijepljenja dojenčadi u Kini je dovela do udvostručenja omjera mutacija hepatitis B virusa (HBV). Mutacija može omogućiti virusu da zaobiđe cjepivo što predstavlja potrebu za novim strategijama cijepljenja. Istraživači u Chinese Centers for Disease Control and Prevention i University of North Carolina su prijavili svoja otkrića u članku objavljenom u Journal of Virology.

Sve dok nije 1992 godine primijenjen univerzalni program cijepljenja novorođenčadi, skoro 10% Kineza (uključujući i djecu) je bilo inficirano sa HBV. Kampanja cijepljenja je zaštitila približno 80 miliona djece i dramatično smanjila postotak djece mlađe od 5 godina koji su inficirani od skoro 10% u 1992 godini na manje od 1% u 2005 godini. Ali ovim dobicima sada prijeti opasnost smanjenja jer virus razvija površinske mutacije.

Uzimajući prednosti iz anketa provedenih 1992 i 2005 godine istražitelji su otkrili kako je prevalencija odbjeglih mutacija kod djece porasla od 6.5% u 1992 godini prije početka univerzalnog programa cijepljenja na skoro 15% u 2005 godini. Među kontrolnom grupom odraslih osoba na koje nije utjecala kampanja univerzalnog programa cijepljenja, omjer odbjeglih mutacija je bila praktički nepromijenjena.

Istraživač Tao Bian iz Chapel Hill je izjavio kako cjepivo ostaje vrlo efikasno ali zbog toga što će se broj odbjeglih mutacija vjerojatno povećavati, službenici u javnom zdravstvu moraju pratiti povećanje odbjeglih mutacija kako bi znali kada je potrebno razmišljati o novim strategijama cijepljenja. Mjere koje bi mogle biti poduzete uključuju pojačavanje doza, prilagodbu vremena cijepljenja ili poboljšanje cjepiva. Iduća generacija HBV cjepiva je otkrivena a sadrži drugi antigen kao dodatak površinskom antigenu virusa. To znači da bi oba antigena trebala razviti odbjegle mutacije kako bi izbjegli cjepivo.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)