Tri najbolja alternativna tretmana za hepatitis C

alternativna terapijaOtkrijte tri holistička pristupa za osobe koje nisu uspjele pobijediti hepatitis C virus sa kombiniranom terapijom, koja mogu pomoći poboljšati izglede tretmana i smanjiti oštećenje jetre.
Približno četiri do pet miliona Amerikanaca je inficirano sa virusom hepatitisa C (HCV). Iako je znanstvena zajednica napravila velike korake u razumijevanju i liječenju HCV, trenutni standardni tretman ima samo 50% šanse za uspjeh. Ta statistika ostavlja puno osoba da se same bore sa oboljenjem, tražeći načine da učine HCV tretman učinkovitijim i da spriječe pogoršanje jetrene funkcije.

Osim pokretanja životnih promjena koje produžuju zdravlje jetre, tri najtraženija naknadna pristupa za pomoć jetri u obrani od oštećenja od hepatitisa C spadaju u domenu komplementarne i alternativne medicine (KAM). Naizgled postoji neograničen broj KAM izbora za pomć jetri. Ipak, o samo nekoliko se konstantno izvještava kako poboljšavaju uspjeh HCV tretmana, otklanjaju simptome i usporavaju progresiju oštećenja jetre.

Prema dr. Paul Martinu, članu Američkog udruženja liječnika,šefa odjela za hepatologiju i profesoru na Medical University in Miami, „zapadna medicina nema sve odgovore. Pacijenti koji su u prošlosti bili liječeni (za hepatitis C) i nisu imali odgovor, zanimaju se za istraživanje različitih terapijskih opcija.“

Objavljeno 2007 godine u Canadian Journal of Gastroenterology, istraživači su intervjuirali osobe sa kroničnim HCV kako bi utvrdili prevladavajuću strategiju u borbi sa ovim oboljenjem. Brojeći skoro polovicu intervjuiranih osoba, istraživači su zaključili kako je značajna upotreba KAM kod pacijenata sa kroničnim HCV. U skoro svakom sličnom obliku istraživanja, mlijeko čička (silymarin) je određen kao najučestalija KAM terapija za hepatitis C.

Osim silymarina, n-acetil cistein i tradicionalna kineska medicina su na vrhu strategija za obranu od hepatitis C virusa.


1) Mlijeko čička, silymarin – kao najpopularniji biljni lijek za hepatitis C, mlijeko čička ima najviše znanstvenih studija koje podupiru njegovu upotrebu.  Demonstrirajući visoke nivoe sigurnosti sa samo nekoliko prijavljenih nuspojava, studije o mlijeku čička tvrde da on može:
  • Smanjiti upalu jetre
  • Ima antivirusni učinak protiv HCV
  • Stimulira rast jetrenih stanica
  • Štiti protiv oštećenja jetrenih stanica
  • Smanjuje težinu nuspojava HCV tretmana
Različiti klinički pokusi su pokazali kako mlijeko čička u obliku silybin phytosome ima visoki učinak apsorpcije i zbog toga je učinkovitiji u zaštiti jetre.


2) N-acetil cistein – amino kiselina koja rapidno metabolizira glutation, n-acetil cistein (NAC) se smatra jakim antioksidantom. Proizvodeći se u jetri, glutation koristi skoro svaka stanica u tijelu za neutraliziranje toksina. On se čak propisuje od strane liječnika za predoziranje acetaminofenom kako bi se spriječilo fatalno uništenje jetrenih stanica. Istraživači iz Europe navode kao primjer zašto je NAC toliko vrijedan za osobe sa hepatitisom C:

Nakon mjerenja nivoa glutationa u jetri, krvi i limfocitima kod pacijenata sa kroničnim HCV, talijanski istraživači su otkrili da što je ozbiljnije oštećenje jetre, to je manje glutationa prisutno.

Proučavajući osobe sa hepatitisom, znanstvenici iz Pamplone u Španjolskoj su sugerirali kako nadopunjavanje nivoa glutationa povećava njihov odgovor na terapiju interferonom.


3) Tradicionalna Kineska Medicina (TKM) – nastala u Kini prije 2000 godina, TKM predstavlja cijeli sistem zdravstvene zaštite koji kombinira više modaliteta kao što su prehrana, akupunktura, terapija toplinom (ka na primjer moksibustija), tjelovježba, masaža, meditacija i biljna medicina.

Zbog svoje duge povijest liječenja jetrenih poremećaja, puno se ljudi sa HCV okreće Tradicionalnoj Kineskoj Medicini. Korištena je od strane treniranih praktičara, tijekom zadnjih nekoliko desetljeća razvijeni su protokoli koji uspješno pomažu osobama sa HCV infekcijom u smanjenju simptoma, normalizaciji ili smanjenju nivoa jetrenih enzima i usporava progresiju jetrenog oboljenja.

Zbog potrebe poboljšanja rješenja, farmaceutske kompanije su su dale prioritet istraživanju i razvoju lijekova za hepatitis C. Njihova predanost u traženju lijeka za HCV znači da je terapija sa omjerom uspjeha koji prelazi 50% odmah iza ugla. U međuvremenu, puno osoba sa hepatitisom C koristi dopunsku i alternativnu medicinu kako bi držali virus u stanju mirovanja. Koristeći mlijeko čička, n-acetil cistein i tradicionalnu kinesku medicinu, puno oboljelih su u mogućnosti održati preostale jetrene stanice koliko je to moguće zdravim tako da kada lijek za hepatitis C postane raspoloživ, oni će čekati i biti spremni.



Reference:

http://altmedicine.about.com/od/healthconditionsdisease/a/hepatitis_c.htm, Is There a Natural Hepatitis C Cure?, Cathy Wong, Retrieved March 23, 2010, About.com, 2010.
http://www.amfoundation.org/tcm.htm#A%20BRIEF%20HISTORY%20OF%20TCM, Chinese Traditional Medicine, Retrieved March 26, 2010, Alternative Medicine Foundation, Inc, 2010.
http://www.docmisha.com/applying/hepatitisc/hepatitisc.htm, Hepatitis C Help, Retrieved March 25, 2010, Misha Cohen, OMD, L.Ac., 2010.
http://www.liversociety.org/html/hepatitis_c_and_complementary_.html, Hepatitis C and Complementary and Alternative Medicine: 2003 Update, Retrieved March 25, 2010, National Institutes of Health, 2010.
http://www.liversupport.com/wordpress/2008/05/n-acetyl-cysteine-is-a-liver%E2%80%99s-ally/, N-Acetyl Cysteine is a Liver's Ally, Nicole Cutler, L.Ac., MTCM, Retrieved March 25, 2010, Natural Wellness, 2010.
http://www.pulsus.com/journals/abstract.jsp?jnlKy=2&atlKy=7494&isuKy=737&isArt=t&HCtype=Consumer, Complementary and alternative medicine use by patients chronically infected with hepatitis C virus, CP White, Retrieved March 25, 2010, The Canadian Journal of Gastroenterology, September 2007.
http://www.webmd.com/hepatitis/features/hepatitis-c-alternative-treatments?ecd=wnl_hep_031810, Hepatitis C Alternative Treatments, Stephanie Watson, Retrieved March 23, 2010, WebMD, LLC, 2010.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)