Heatitis C i zubna punjenja amalgamom

amalgamOsobe koje žive sa hepatitisom C uobičajeni pažljivo izbjegavaju opterećivanje jetre sa bilo kojim nepotrebnim toksinom. Ipak, puno nas ima sakriven potencijalno toksičan teret u ustima u obliku zubnih punjenja amalgamom.
Samo se rijetke osobe mogu pohvaliti kako imaju zube nimalo nisu zahvaćeni karijesom. Nakon što je ružno propadanje zuba očišćeno od strane stomatologa, većina nas ima najmanje nekoliko punjenja amalgamom koja zamjenjuju prazninu. Nažalost, takva punjenja sadržavaju živu koja je poznati toksin. Za osobe sa hepatitisom C, usta puna amalgamskih punjenja mogu predstavljati dodatno, a vjerojatno opasno velik toksični teret za jetru.

Hepatitis C i toksini

Kao jedan od najčešćih uzroka kroničnog oboljenja jetre, hepatitis C je virusna infekcija jetre. Iako se približno polovici osoba inficiranih sa hepatitisom C može pomoći sa kombinacijom lijekova, ostala polovica mora raditi u sprječavanju progresije oboljenja.

Jetra je primarni organ uključen u detoksifikaciju krvi. Slijedom toga, svi progutani, apsorbirani ili udahnuti toksini moraju proći put kroz jetru za odgovarajuću eliminaciju. Nažalost, jetre koja se brani od hepatitisa C ima smanjeni kapacitet za detoksifikaciju. U tom slučaju, velika količina toksina cirkulira u krvotoku čekajući na pročišćenje, dajući otrovima više vremena za oštećenje jetrenog tkiva. Zbog toga, jedan od glavnih ciljeva kod borbe sa hepatitisom C je minimiziranje izlaganja toksičnim sastojcima.

Kako bi se smanjila osjetljivost jetre na toksine, puno osoba sa hepatitisom C odabiru mlijeko čička (Silymarin). Kroz stoljeća, ova biljka se medicinski koristila u svrhu pomoći raznim jetrenim problemima. Kada se radi o smanjenju osjetljivosti jetre na štećenja od toksina, mlijeko čička ima jedinstvenu karakteristiku jačanja zidova jetrene stanice. Ovo utvrđivanje njezinih stanica pojačava mogućnost jetre da se obrani od bilo čega što bi ju moglo oštetiti.


Zubni amalgam

Korišten kroz više od 150 godina kod stotine milina pacijenata, zubni amalgam je materijal korišten za popunu šupljina uzrokovanih propadanjem zubi. Zubni amalgam je mješavina metala, sastoji se od tekuće žive i legure u prahu koja se sastoji od srebra, kositra i bakra. Iako približno 50% zubnog amalgama je po težini živa, njezina snaga i relativno niska cijena je čine popularnim izborom za popunjavanje šupljina bez obzira da li pacijent ima hepatitis C ili nema.

Rasprava o živi

Za metal živa je poznato kako otpušta toksične pare. Ipak, Federal Drug Administration – FDA i American Dental Association – ADA tvrde kako količina žive mjerena u tijelu osoba sa dentalnim punjenjem amalganom je daleko ispod nivoa povezanim sa ozbiljnim posljedicama za zdravlje. Značajan broj zdravstvenih djelatnika širom svijeta se ne slaže s time. Bez obzira koliko dugo treba da se živina isparavanja službeno proglase opasnima, postoji mala sumnja da osobe sa smanjenim jetrenim kapacitetom zbog kroničnog hepatitisa C imaju povećan rizik od njihove toksičnosti.

Tom McGuire, holistički stomatolog iz Santa Rosa, Kalifornija i  specijalista za stomatologiju bez žive, uspoređuje polaganu akumulaciju teških metala u tijelu sa štetom od pušenja. Osoba neće dobiti rak pluća od prve cigarete ali to ne znači da ne treba biti zabrinut zbog dugoročnog rizika za zdravlje od pušenja.

„Nažalost, većina ljudi ne shvaća da se konstantno truju teškim metalima sve dok ne budu zahvaćeni njihovim učincima na zdravlje,“ tvrdi McGuire. „Odmah uz plutonij, živa je najtoksičnija supstanca koja se prirodno nalazi na našem planetu. Čak jedan njezina atom u tijelu će napraviti neku štetu. Žvakanje, pijenje toplih napitaka i mrvljenje hrane zubima, sve to oslobađa živina isparavanja.“

Toksičnost žive

Kako bi dodatno zakomplicirali stvari, toksičnost žive se može prikriti kao domaćin ostalih bolesti tako da može proći neotkrivena kod konvencionalnih zdravstvenih djelatnika- Prema mr.sc.dr. Liz Lipski, stručnjaku za dijetalnu detoksifikaciju i autorici knjige „Digestive Wellness“, „većina liječnika misli kako ne trebaju tražiti teške metale kao skriveni uzrok oboljenja. Jednostavno nisu za to naučeni.“

Izlaganje visokom nivou žive može trajno oštetiti jetru, mozak, bubrege i fetus u razvoju. Neki od navodnih znakova toksičnosti žive uključuju razdražljivost, tremore, promjene u vidu i sluhu, probleme sa pamćenjem, poremećaj rada pluća, mučnina, povraćanje, dijareja, depresija, razdražljivost, promjene raspoloženja, tremore, autoimuna oboljenja, kronične infekcije, povećanje tlaka, ili srčanog ritma i osip na koži. Dodatno, živa uzima kisik crvenim krvnim zrncima što uobičajeno dovodi do umora. Ozbiljnost i opseg ovih oboljenja pokrivaju tako veliko područje da se toksičnost žive može lako biti krivo shvaćena brojnim ostalim zdravstvenim problemima.

Uklanjanje amalgama

Znanstvenici upravo počinju istraživati i razumijevati kako kronično izlaganje živinim parama na niskom nivou može doprinijeti kroničnim oboljenjima. Zbog toga što su osobe sa hepatitisom C osjetljivije na živu, neki zdravstveni savjetnici preporučuju da se pacijenti maksimalno zaštite. Neke osobe bi trebale razmisliti o uklanjanju svojih zubnih amalgama. Ipak, poznato je kako proces uklanjanja amalgama sam po sebi otpušta znatno više živinih isparenja nego li kao se punjenja ostave na mjestu. Zbog toga, ako se odlučite zamijeniti vaša punjenja sa materijalom koji ne sadrži živu, pobrinite se da vaš stomatolog slijedi stroge sigurnosne protokole kako bi smanjio izlaganje živi.

Još uvijek nije sa sigurnošću utvrđena sigurnost i toksičnost zubnih punjenja amalgamom. Bez obzira na to, puno osoba odabire uklanjanje žive iz svojih zuba. Dodavanje prehrani mlijeko čička (silymarin) u svrhu zaštite jetre od izlaganja toksinima je jedna dobra strategija prevencije. Biti na oprezu u vezi supstanci koje mogu ugroziti oštećenu jetru je pokušaj pomoći osobama sa hepatitisom C da urade utemeljen izbor. Dobra vijest je da taj izbor tipično utemeljuje put za optimalno zdravlje jetre.


Reference:

http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts46.html#bookmark02, ToxFAQs for Mercury, Retrieved November 17, 2009, Agency for Toxic Substances and Disease Registry, 2009.
http://www.care2.com/greenliving/heavy-metals-and-your-health.html?&page=7, Heavy-Metal Toxicity: 16 Ways to Limit Your Exposure, Retrieved November 17, 2009, Experience Life, care2.com, 2009.
http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/DentalProducts/DentalAmalgam/ucm171094.htm, About Dental Amalgam Fillings, Retrieved November 19, 2009, US Food and Drug Administration, 2009
.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)