Traženje rješenja za karcinom jetre sa cirozom

hepatocelularni karcinomIstražitelji iz Japana rade na strategijama koje bi pomogle osobama sa primarnim karcinomom jetre i umjerenom do ozbiljnom cirozom.

Hepatocelularni karcinom je smrtonosni karcinom, uzimajući živote puno pacijenata unutar godine dana od dijagnosticiranja. Iako se nedavno pojavilo nekoliko novih tretmana, ozbiljno jereno oboljenje čini puno težom borbu sa karcinomom jetre. Usprkos općenito slabim prognozama, nova Japanska studija pokazuje nadu za hepatucelularni karcinom kod osoba koje istovremeno imaju ozbiljno oštećenje jetre.


O karcinomu jetre


Karcinom jetre može početi u jetri – primarni karcinom jetre; ili može nastati negdje drugdje i metastazirati na jetru – sekundarni karcinom jetre. U svijetu primarni karcinom jetre dvostruko više utječe na muškarce nego li na žene. Zbog toga je primarni karcinom jetre je najučestaliji razlog za zabrinutost kod muškaraca, većinom utječući na osobe starije od 50 godina. Hepatocelularni karcinom je daleko naj učestaliji oblik primarnog karcinoma jetre.

Vodeći uzročnici primarnog karcinoma jetre uključuju:

  1. Kroničnu infekciju hepatitisom B
  2. Kroničnu infekciju hepatitisom C
  3. Zloupotreba alkohola

Sa bilo kojim od ovih tri oblika jetrenog oboljenja, progresija oštećenja jtre značajno narušava sposobnost funkcioniranja jetre. Kako se funkcija jetre progresivno pogoršava, postoji povećana vjerojatnost od stvaranja trajnih ožiljaka i nepravilnog rasta jetrenih stanica. Kada jetrene stanice nenormalno rastu i multipliciraju se, može se formirati karcinom jetre. Razumljivo je da se hepatocelularni karcinom učestalo može pronaći kod osoba sa cirozom – trajnim ožiljcima na jetri. U stvari, stručnjaci procjenjuju kako više od pola osoba kod kojih je dijagnosticiran primarni karcinom jetre također ima i cirozu.

Procjena ciroze jetre

Označena slovima A, B ili C, Child-Pugh klasifikacija ili Child-Pugh kategorija se učestalo koristi od strane liječnika za procjenu prognoze ciroze jetre. Sa klasifikacijom od jedan do tri, svaka od slijedećih varijabli se razmatra u izračunavanju Child-Pugh kategorije:

  1. Ozbiljnost ascitisa
  2. Ozbiljnost encefalopatije
  3. Nepravilnosti u serumskom bilirubinu
  4. Nepravilnosti u serumskom albuminu
  5. Vrijeme zgrušavanja (protrombinsko vrijeme)

Child-Pugh klasifikacija „A“ je najmanje ozbiljna dok je „C“ najozbiljnija i povezana sa lošim prognozama. Zbog toga, za osobe sa klasom C se općenito pretpostavlja da imaju omjer jednogodišnjeg preživljavanja od približno 50%, dok se kod osoba klasama A ili B očekuje petogodišnje preživljavanje u omjeru 70-80%.  

Liječenje karcinoma jetre

Kada se govori o liječenju primarnog karcinoma jetre, lijek Sorafenib (multi-kineaze inhibitor) je nedavno priznat kao standardni lijek za pacijente sa uznapredovanim hepatocelularnim karcinomom i cirozom Child-Pugh klasifikacije A. Otkriveno je kako lijek povećava omjer preživljavanja kod osoba sa najranijim stadijem ciroze jetre; ipak, sigurnost i efikasnost Sorafeniba još nije utvrđena kod osoba sa Child-Pugh klasifikacijom B ili C.

Izvješće male Japanske studije objavljeno u kolovozu 2011 godine u izdanju New England Journal of Medicine daje tračak nade za pacijente sa hepatocelularnim karcinomom i umjerenom do ozbiljnom cirozom. Takahiro Yamasaki sa kolegama sa Yamaguchi University Graduate School of Medicine u Japanu su procijenili terapiju Deferoksaminom kod pacijenata koji odgovaraju ovom profilu. Deferoksamin je:

  • Lijek za karcinom koji ima anti- proliferativan učinak na stanice tumora
  • Kelator željeza
  • Zaustavlja ciklus kancerogenih stanica inducirajući apoptozu (smrt stanica)
  • Sprječava oštećenje jetre i razvoj pre-kancerogenih lezija na pokusnim životinjama

U njihovoj studiji, 90% sudionika je imalo ili hepatitis B ili hepatitis C infekciju a 70% je imalo Child-Pugh klasifikaciju B ili C. Otkrili su kako je sveukupni omjer odgovora na Deferoksamin bio 20% - dovoljno za ovlaštenje za testiranje na pacijentima sa Child-Pugh gradacijom B ili C i hepatocelularnim karcinomom.

Iako omjer odgovora od 20%  za poboljšanje prognoze hepatocelularnog karcinoma može izgledati malo, on predstavlja nadu za dugotrajnu borbu u otkrivanju boljih terapija za osobe sa primarnim karcinomom jetre.



Reference:

http://hivandhepatitis.com/hepatitis-b/3150-deferoxamine-shows-promise-for-advanced-liver-cancer, Deferoxamine Shows Promise for Liver Cancer in People with Advanced Liver Disease, Liz Highleyman, Retrieved October 1, 2011, hivandhepatitis.com, 2011.
http://www.hepatitis.org.uk/s-crina/cirrhosis-main-f3.htm, Cirrhosis of the Liver and its Effects, Retrieved October 2, 2011, Daniel Dimitriou , 2011.
http://www.medicinenet.com/liver_cancer/article.htm, Hepatocellular Carcinoma (Liver Cancer, Retrieved October 2, 2011, MedicineNet, Inc., 2011.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1105726, Deferoxamine for Advanced Hepatocellular Carcinoma, Yamasaki T., MD, PhD, et al, Retrieved October 2, 2011, New England Journal of Medicine,  August 2011.
http://www.nelm.nhs.uk/en/NeLM-Area/Evidence/Medicines-Q–A/What-is-the-Child-Pugh-score/, What is the Child-Pugh Score?, Retrieved October 2, 2011, National Electronic Library for Medicines, 2007.
http://www.webmd.com/cancer/understanding-liver-cancer-basic-information, Understanding Liver Cancer – the Basics, Retrieved October 2, 2011, WebMD, LLC, 2011.




Izvor:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)