Podaci pokazuju kako su smrtni slučajevi povezani sa hepatitisom C pretekli smrtne slučajeve uzrokovane HIV

hcvIstraživanjem podataka o višestrukim uzrocima smrti, istraživači iz CDC su utvrdili kako su smrtni slučajevi od virusnog hepatitisa nedovoljno priznati te da od 2007 godine premašuju prijavljene smrtne slučajeve od HIV. Približno 21.8 miliona podataka je bilo uključeno u studiji a koji su bili predstavljeni na AASLD.

Ti podaci su bili pregledani spominjanje hepatitisa B ili C i na HIV. U periodu od 1999-2007 godine, smrtni slučajevi povezani sa hepatitisom B su ostali konstantni, kod HIV je došlo do smanjenja a kod hepatitisa C je došlo do značajnog povećanja. Skoro tri četvrtine smrtnih slučajeva povezanih sa HIV se dogodilo u grupi starosne dobi od 45-64 godina. HIV je bio jedan od komorbiditeta povezanih sa virusnim hepatitisom kao što su također bila kronična jetrena oboljenja, ostali hepatitis virusi i stanja uzrokovana alkoholom.

Dr. Scott Holmberg, prezentator studije na Liver Meeting govorio je direktno o zaključku studije njegovog tima, koja navodi kako su potrebne promjene u strategiji prema poboljšanju otkrivanja hepatitisa i pristupa liječenju pacijenata sa hepatitisom kako bi se smanjila smrtnost povezana sa hepatitisom. „Bez smanjenja sredstava koja su doprinijela smanjivanju smrti od HIV, mi smatramo kako će predanost otkrivanja i liječenja kroničnog hepatitisa C značajno poboljšati smanjenje sve većeg vala invalidnosti i smrtnih slučajeva od ove podcijenjene virusne infekcije.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)