Transplantirane jetre inficirane sa najotpornijim hepatitis C virusima

transplantacija jetreNisu svi virusi jednaki. Kod pacijenata sa transplantiranom jetrom i kroničnim hepatitisom C (HCV), samo virusi koji mogu zaobići imunološki odgovor napadaju novu jetru, pokazuje studija objavljena 16. Kolovoza u The Journal of Experimental Medicine.

Kronična HCV infekcija je vodeća indikacija za transplantaciju jetre u SAD. Ali, dobivanje nove jetre ne izlječuje bolest; u stvari, HCV inficira transplantiranu jetru kod skoro svih pacijenata. Ipak, samo podskup virusa koji postoji prije transplantacije se pojavi u novom organu, navodi se u studiji predvođenoj od strane Francoise Stoll-Keller i Thomas Baumerta pri University of Strasbourg u Francuskoj. U usporedbi sa ostalima, virusi koji brže napadaju novi organ i inficiraju stanice jetre i bili su otporniji na antibiotike koji uobičajeno blokiraju infekciju.

Kod većine pacijenata, post-transplantacijski virus je imao mutacije u području površinskog proteina koji virus koristi kako bi inficirao stanice. Zbog toga blokiranje ovog područja može dati novi način za sprečavanje ponovne infekcije nakon transplantacije jetre.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)