Svinjska gripa i hepatitis – najčešće postavljana pitanja

svinjska gripaZbog dolaska hladnijeg vremena te moguće epidemije gripe, donosimo najčešće postavljana pitanja u vezi hepatitisa, svinjske gripe i cijepljenja.

Napomena: iako se dijelom može primijeniti i na Hrvatsku, tekst se odnosi na prilike i pravila u Britanskom zdravstvu.


Svinjska gripa


Da li spadam u grupu sa povećanim rizikom od svinjske gripe ako je moja jetra oštećena?

Osobe sa jetrenim oboljenjima se nalase u skupini sa povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija od svinjske gripe nego li ostale osobe te je zbog toga važno da preduzmu mjere predostrožnosti protiv svinjske gripe te naravno i protiv obične gripe. Iako novi oblik svinjske gripe ne izgleda kao oboljenje ozbiljnije od sezonske gripe, broj osoba kod kojih postoji rizik će vjerojatno biti veći zbog toga što manji dio populacije ima prethodni imunitet.

Imam jetreno oboljenje, trebam li se cijepiti protiv svinjske gripe?

Osobe sa kroničnim oboljenjem jetre do 65 godina starosti neće biti u prvoj grupi kojoj će se ponuditi cjepivo za svinjsku gripu kada postane raspoloživo a očekuje se u listopadu. Ovo je zasnovano na savjetu glavnog medicinskog službenika koji je identificirao kako osobe sa smanjenim imunološkim sistemom i kroničnim oboljenjima mogu biti izložene povećanom riziku od komplikacija uzrokovanih svinjskom gripom. Prioritetne grupe uključuju osobe sa:

  • Cirozom
  • Žućnom atrezijom
  • Kroničnim hepatitisom
  • Osobe koje uzimaju imunosupresive (osobe koje su imale transplantaciju)
  • Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom zbog svojeg oboljenja


Imam više od 65 godina i jetreno oboljenje, trebam li se cijepiti?

Trenutni plan je fokusiranje cijepljenja na osobe do 65 godina. Trenutno ograničenje cijepljenja na osobe do 65 godina je doneseno zbog dokaza kako se čini da osobe starije od 65 godina imaju neku vrstu prirodnog imuniteta na virus. Osobama sa jetrenim oboljenjem iznad 65 godina starosti biti će ponuđeno cijepljenje nakon što na red dođu osobe do 65 godina starosti, trudnice i ukućani koji mogu doći u kontakt.

Da li članovi mojeg kućanstva i njegovatelji trebaju biti cijepljeni?

Osobama koje žive u istom kućanstvu sa osobama koje imaju kronično oboljenje jetre ili osobama koje su bile na transplantaciji (ili ih njeguju) će također biti ponuđeno cijepljenje. Oni su identificirani kao prioritet za cijepljenje nakon osoba sa kroničnim oboljenjima ili oslabljenim imunološkim sistemom te trudnica.

Kada će cjepivo biti raspoloživo i kako ga mogu dobiti?

Osobe sa jetrenim oboljenjem i članovi njihovih kućanstava za sada ne trebaju poduzimati nikakve akcije. Naknadna priopćenja će biti objavljena kada strategija cijepljenja bude gotova a osobe koje trebaju biti cijepljene će biti kontaktirane. Ako vas vaš liječnik opće prakse kontaktira svake zime kako bi primili cjepivo protiv gripe, to znači da će te biti obaviješteni kada cjepivo protiv svinjske gripe bude raspoloživo. Držite se vaših dogovorenih sastanaka sa vašim liječnikom.

Kako mogu zaštititi sebe i svoju obitelj protiv svinjske gripe?

Savjet koji se daje cijeloj populaciji je jednak onome koji se daje osobama sa jetrenim oboljenjem
zaštitite se protiv infekcije poduzimajući jednostavne mjere predostrožnosti kao što su pranje ruku sa sapunom ili alkoholnim gelom
budite spremni za slučaj da član vaše obitelji postane bolestan tako što će te imati zalihu neophodnih namirnica te organizirajte mrežu kontakata sa prijateljima i susjedima koji vam mogu pomoći ako se vi razbolite.
budite u toku gledajući TV

Što je sa sezonskom gripom?

Sve osobe sa jetrenim oboljenjima moraju biti u tijeku sa cijepljenjem uključujući godišnje cijepljenje protiv sezonske gripe koje obično postaje raspoloživo u listopadu. Ovo cjepivo ne štiti protiv svinjske gripe ali štiti protiv sezonske gripe koja će se vjerojatno pojaviti ove zime i može biti posebno opasna za osobe sa jetrenim oboljenjem ili oslabljenim imunološkim sistemom, na primjer nakon transplantacije jetre.

Što trebam uraditi ako imam simptome svinjske gripe?

Ako imate jetreno oboljenje i obolite te imate temperaturu praćenu sa kašljem ili suhim grlom, ostanite kod kuće i nazovite vašeg liječnika opće prakse. Postoji antivirusni tretman koji može ubrzati vaš oporavak ali ga treba uzimati u ranom stadiju bolesti. Isti lijek ponekad može pomoći protiv infekcije u slučaju oboljenja vašeg cijelog kućanstva. Vaš liječnik opće prakse vam može dati savjet da li vam je to neophodno.
Simptomi nalik gripi se ponekad pojavljuju kod nekih lijekova koji se uzimaju kod jetrenih oboljenja. Ako imate simptome slične gripi dok ste na tretmanu interferonom ili se vaši simptomi jetre pogoršaju, obavijestite o tome vašeg bolničkog specijalistu kako bi on mogao dati savjet vašem liječniku opće prakse.

Da li su lijekovi za gripu sigurni za osobe sa jetrenim oboljenjem?

Antivirusni lijekovi koji se propisuju za svinjsku gripu su sigurni za osobe sa jetrenim oboljenjem i nemaju utjecaja na normalne lijekove za jetrene probleme. Ali kao što je slučaj sa svim lijekovima, morate biti sigurni da vaš liječnik zna o vašem jetrenom oboljenju, vašem trenutnom zdravstvenom stanju i koje ostale lijekove koristite kako bi mogli biti sigurni da je tretman za vas siguran. Također je važno da provjerite svaki dodatni lijek za gripu koji uzimate, kao što su aspirin i ibuprofen, koji mogu biti opasni za neke ljude sa jetrenim oboljenjem.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)