Ne tako slatka istina: šećer pogoršava hepatitis C

SecerImati neizlječivu bolest kao što je hepatitis C može kod mnogih izazvati osjećaj bespomoćnosti. Bez obzira na to, postoje neki svakodnevni odabiri koji mogu potpomoći virus, ili mu smanjiti djelovanje. Konzumacija šećera je prvi primjer kako odabir hrane može utjecati na razvoj hepatitisa C.

Kao jedan od najčešćih uzroka kroničnog jetrenog oboljenja, hepatitis C pogađa 4 miliona amerikanaca. Dok znanost ne otkrije kako izliječiti ovu bolest, oboljeli se moraju fokusirati na umanjenje štete koju hepatitis C pravi na jetri. Na nesreću svih onih koji vole slatko, konzumiranje šećera može pogoršati stanje jetre.

Progresija jetrenog oboljenja

Jedan način da se zaustavi napredak hepatitisa C je sprječavanje prvog koraka prema trajnom jetrenom oštećenju – upali. Općenito, stadiji bolesti jetre uključuju upalu, fibrozu i cirozu.
  1. Upala je prvi stadij. S jetrom koja je osjetljiva i povećana, upala je način na koji se tijelo bori protiv infekcije ili zaliječi ozljedu. Kontinuirana upala uzrokuje trajno jetreno oštećenje.
  2. U slučaju trajanja upale, na jetri ostaje ožiljak. Poznata kao fibroza, oštećeno tkivo zamjenjuje zdravo. Kako ožiljak priječi normalni protok krvi kroz jetru,  oštećeno tkivo koči zdravo u obavljanju svoje funkcije.
  3. Kad fibrozno tkivo nastavlja rasti, ožiljak više ne može zacijeliti. Tada se dijagnosticira ciroza. Karakteristike ciroze su: otvrdnuta i smanjena jetra. Ciroza može dovesti do fatalnih komplikacija, kao što su otkazivanje rada jetre, ili rak jetre.

O upali

Novo-shvaćeni fenomen - upala, podcrtava mnoge moderne zdravstvene probleme, od srčanog oboljenja do gojaznosti, dijabetesa i fibroze jetre.  Dave Grottou, glasnogovornik Američkog dijetetskog udruženja je izjavio: „Šećer može odigrati ulogu u upalnim oboljenjima. Slaba regulacija glukoze i inzulina je pogodna za razvoj upala.   

Bilo da je uzrok hepatitis C ili neko drugo jetreno oboljenje, upala jetre je imunološki odgovor koji pomaže da se organ oporavi od ozljede. No, istraživači se slažu da postoji granica za upalnu korisnost. Faktori koji stvaraju preveliku upalu, kao konzumacija šećera, pomažu destruktivni kontinuitet upale.

Šećer i upala

Tijekom zadnjih 25 godina, prosječni unos šećera i drugih zaslađivača se drastično povećao od 123 do 160 funti (54,5 do 72,7 kg) godišnje. Mnogi pretpostavljaju da je naglasak na nisko-kaloričnim dijetama doveo do porasta od 2% godišnje u konzumaciji šećera kod Amerikanaca. Budući da je ovaj trend odveo do micanja ulja iz obrađene hrane, šećer ga je zamijenio da bi se održao ukus takve hrane.

Iako šećer zapravo nikad i nije bio nikakvo uporište zdrave dijete, stručnjaci sad uviđaju i njegovu direktnu poveznicu s upalom. Evo dva razloga zbog kojih visoke razine šećera u krvotoku pridonose upali:

Glikolizacija – kad šećer u krvi rapidno poraste, šećer se hvata na kolagen. Kad se kolagen tako glikolizira,  gubi fleksibilnost, i postaje upaljen.

Interleukin-6 – Dodatno, visoka razina šećera u krvi pospješuje proizvodnju interleukin-6, snažne upalne kemikalije.

Nivoi šećera u krvi

Neka hrana ima visoku razinu šećera, poput slatkiša, kolača, keksa i sode. No određeni ugljikohidrati su također uzročnici visoke razine šećera u krvi. Budući da se brzo razbijaju u glukozne molekule, rafinirani ugljikohidrati uzrokuju visok skok u krvnom šećeru. Tako da bijeli kruh, bijela tjestenina, i čips mogu imati isti učinak kao i šećerni desert.

Amerikanci na dnevnoj bazi konzumiraju značajne količine šećera bez da razmišljaju kako to utječe na njihovo zdravlje. Smanjivanjem količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata u dijeti, jetra se štiti od nepotrebne upale kroz glikolizaciju i dodatnu IL-6 produkciju. Budući da značajni porasti u šećeru u krvi pospješuju upale u cijelom tijelu – oni s hepatitisom C mogu usporiti jetreno oboljenje dozirajući konzumaciju šećera.




Reference:

Atkins, Robert C., Dr. Atkin's Age-Defying Diet, St. Martin's Press, New York, NY, 2001; 46.
http://articlesunlimited.holisticnetworkexchange.com/inflammation_sugar.html, Sugar and Inflammation, Retrieved September 26, 2009, Andrew Pacholyk, MS, LAc, 2006.
http://www.care2.com/greenliving/whats-causing-your-inflammation-2.html, What's Causing Your Inflammation?, Catherine Guthrie, Retrieved September 25, 2009, Experience Life Magazine, Care2.com, 2009.
http://www.diabetes.org/food-nutrition-lifestyle/nutrition/meal-planning/sweeteners-desserts.jsp, Sweets and Deserts, Retrieved September 26, 2009, American Diabetes Association, 2009.
http://www.dkfz.de/en/presse/pressemitteilungen/2009/dkfz_pm_09_37.php, Glowing Insight into the Liver: New Reporter System Detects Connection between Inflammation and Blood Sugar Level, Retrieved September 25, 2009, German Cancer Research Center, July 2009.
http://www.nanowerk.com/news/newsid=12071.php, New reporter system detects connection between liver inflammation and blood sugar level, Retrieved September 25, 2009, Nanowerk, LLC, August 2009.
http://www.procto-med.com/progression-of-liver-disease/, Progression of Liver Disease, Retrieved September 26, 2009, Procto-Med, 2009.
http://www3.interscience.wiley.com/journal/122537273/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0, In vivo PEPCK promoter mapping identifies disrupted hormonal synergism as a target of inflammation during sepsis in mice, Evgeny Chichelnitskiy, et al, Retrieved September 25, 2009, Hepatology, August 2009.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)