Studija sugerira kako seks između monogamnih heteroseksualnih parova rijetko predstavlja izvor hepatitis C infekcije

HCVOsobe inficirane sa virusom hepatitisa C (HCV) ne moraju se bojati seksa kod monogamnih heteroseksualnih odnosa. Prema novom istraživanju objavljenom u ožujskom izdanju žurnala Hepatology od strane American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD), prijenos HCV sa inficiranog partnera za vrijeme seksa je rijedak.

Stručnjaci procjenjuju kako HCV utječe na skoro 4 miliona Amerikanaca od kojih su većina seksualno aktivi. Medicinski dokazi pokazuju kako se HCV primarno prenosi izlaganjem inficiranoj krvi, uobičajeno tijekom intravenskog uzimanja narkotika. Ipak, postoje kontradiktorna izvješća u svezi seksualne aktivnosti i prijenosa HCV u kojima neke studije sugeriraju kako je izlaganje inficiranoj krvi za vrijem seksa (preko tjelesnih tekućina kao što su vaginalni sekret, sjemenje ili slina) mogu nositi minimalan rizik od infekcije.

„Općenito, rizik od prijenosa HCV a seksualnog partnera je vrlo nizak,“ objasnio je vodeći autor studije Dr. Norah Terrault sa University of California u San Francisku. „Ipak, manjak kvantitativnih podataka o riziku prijenosa HCV sa seksualnom aktivnošću ostaje ograničenje kod liječničkog savjetovanja pacijenata o sigurnom seksu.“

Kako bi odredili kvantifikaciju rizika prijenosa HCV sa kronično inficirane osobe na njihovog seksualnog partnera istraživači su regrutirali 500 anti-HCV pozitivnih osoba koje su bile negativne na HIV te koje su imale dugotrajne heteroseksualne partnere. Osobe su bile anketirane o životnim rizičnim faktorima za HCV infekciju, seksualnoj praksi parova i dijeljenju osobnih stvari. Tim je analizirao uzorke krvi kako bi odredio prisutnost ili odsutnost aktivnog virusa u krvi i usporedio HCV vrste kod parova kod kojih je bio prisutan HCV.

Većina HCV inficiranih osoba koje su sudjelovale u studiji su bili bijelci koji nisu Latinoameričkog porijekla, imali su srednju starosnu dob od 49 godina i seksualnu aktivnost sa svojim partnerima koja je u rangu od 2 do 52 godine. HCV prevalencija među partnerima je bila 4% a 9 parova je imali sličnu vrstu virusa a virusni uzorak od 3 para je bio visoko povezan što je konzistentno sa prijenosom HCV između partnera.

Maksimalni omjer učestalosti prijenosa HCV putem seksa je bio 0.07% godišnje ili ugrubo 1 na 190,000 seksualnih kontakta koji su istraživači bazirali na 8377 osoba tijekom godina praćenja. Tim nije identificirao neku posebnu seksualnu praksu povezanu sa HCV infekcijom među parovima. „Naša studija pruža kliničarima važne informacije kod savjetovanja pacijenata sa kroničnim HCV u dugotrajnim seksualnim vezama podržavajući trenutne preporuke da parovi ne trebaju mijenjati svoju seksualnu praksu ako su u monogamnim heteroseksualnim vezama,“ zaključio je Dr. Terrault.

Reference žurnala:

Norah A. Terrault, Jennifer L. Dodge, Edward L. Murphy, John E. Tavis, Alexi Kiss, T. R. Levin, Robert G. Gish, Michael P. Busch, Arthur L. Reingold, Miriam J. Alter. Sexual transmission of hepatitis C virus among monogamous heterosexual couples: The HCV partners study. Hepatology, 2013; 57 (3): 881 DOI: 10.1002/hep.26164

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.26164/abstract;jsessionid=3BDB955C0360291DB72B4F750C5ACF45.d03t02

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)