Studija o hepatitisu C pokazuje superioran omjer izlječenja virusa

AASLDZa pacijente sa najučestalijim oblikom hepatitisa C koji se po prvi put liječe, dodavanje specifičnog inhibitora proteaze za hepatitis C zvanog telaprevir trenutno standardnoj terapiji zbnačajno poboljšava njhov stalni virološki odgovor (sustained viral response – SVR).

Dr. Ira M. Jacobson , šef odjela za gastroenterologiju i hepatologiju pri NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center, koji je vodeći istražitelj izvijestio je o rezultatima ADVANCE pokusa, predstavio je privremene rezultate iz treće faze na 61 godišnjem sastanku AASLD u Bostonu.

Dr. Jacobson je istaknuo kako je 75% pacijenata liječenih sa kombinacijom baziranom na telapreviru te naknadno 12 ili 36 tjedana samostalne standardne terapije sa pegiliranim interferonom alfa 2a i ribavirinom postiglo izlječenje. Za usporedbu, samo je 44% osoba liječenih kroz 48 tjedana sa pegiliranim interferonom i ribavirinom postiglo izlječenje. Dodatno, novi podaci iz studije pokazuju kako je 62% Afro Amerikanaca postiglo izlječenje sa režimom baziranim na telapreviru u usporedbi sa 25% Afro Amerikanaca koji su bili liječeni samo sa pegiliranim interferonom i ribavirinom. Dodatno, 62% pacijenata sa uznapredovanom fibrozom jetre (ciroza ili ožiljci na jetri) je sa telaprevir režimom postiglo izlječenje u usporedbi sa 33% pacijenata koji su bili liječeni samo sa pegiliranim interferonom i ribavirinom.

„Ovi revolucionarni podaci pokazujući stalan virološki odgovor kod 75% pacijenata koji su primili 12 tjedana kombinirane terapije sa telaprevirom, naglašavaju telaprevir kao potencijalnu novu terapiju koja ako bude odobrena od strane FDA bi mogla dramatično poboljšati buduće liječenje hepatitisa C,“ izjavio je dr. Jacobson. „Kao kontrast standardnom vremenu tretmana od 48 tjedana, većina pacijenata koji su postigli stalan virološki odgovor u ADVANCE studiji je primila ukupno samo 24 tjedna terapije.“

Ovi rezultati potvrđuju nalaze iz faze 2 PROVE1 studije provedene u SAD čiji je ko-autor dr. Jacobson i Europske PROVE2 studije; obje studije su bile objavljene 30 travnja 2009 godine u New England Journal of Medicine. Sveukupni omjer prekida zbog nuspojava je bio manji u ADVANCE nego li u ostalim studijama.

Najučestalije ozbiljne nuspojave (>25% osoba) prijavljenih u obje studije, bez obzira o dijelu tretmana su bile osip, umor, pruritis, glavobolja, mučnina,anemija, nesanica, dijareja, simptomi nalik gripi i pireksija. Većina ovih ozbiljnih nuspojava su bile blage ili ozbiljne.

Telaprevir se razvija od strane Vertex Pharmaceuticals Incorporated u suradnji sa Tibotec Pharmaceuticals i Mitsubishi Tanabe Pharma. Vertex je osigurao financiranje studije. Dr. Jacobson je primio konzultantsku naknadu i/ili financijsku potporu od Vertexa, Roche (proizvođač peginterferona) i Schering-Plough (proizvođač ribavirina)


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)