Konačni rezultati kliničkog pokusa za Boceprevir

AASLDKonačni rezultati RESPOND-2 pokusa su pokazali kako kombinirana terapija sa Boceprevirom donosi veći omjer stalnog virološkog odgovora (sustained virologic response - SVR) za pacijente sa hepatitisom C (HCV) i genotipom 1 koji nisu imali odgovor na prethodnu terapiju ili su imali relaps nakon tretmana sa peginterferonom alfa 2b i ribavirinom.

„Drago nam je da imamo nove mogućnosti liječenja za pacijente sa HCV koji nisu imali odgovor na prethodno liječenje,“ izjavio je dr. Bruce Bacon. „Čini se kako je trostruka terapija značajan napredak u borbi protiv hepatitisa C.“

Pokus je bio podijeljen u tri nasumično odabrana dijela sa 403 pacijenta sa genotipom 1koji prethodno nisu imali odgovor na terapiju ili su imali samo djelomični te onih koji su imali relaps:
  • Kontrolni dio je 48 tjedana primao peginterefern alfa 2b i ribavirin
  • Drugi dio je 4 tjedna primao početno terapiju sa pegiliranim interferonom alfa 2b i ribavirinom nakon čega je uslijedila terapija pegiliranim interferonom alfa 2b i ribavirinom u kombinaciji sa 800mg Boceprevira tri puta dnevno
  • Treći dio je primao oz 4 tjedna početno terapiju pegiliranim interferonom alfa 2b i ribavirinom nakon čega je uslijedila 44 tjedna terapija pegiliranim interferonom alfa 2b i ribavirinom u kombinaciji sa 800mg Boceprevira.
24 tjedna nakon završetka tretmana, kontrolni dio je postigao 21% SVR. U drugom dijelu dodavanje Boceprevira tretmanu je povećalo SVR na 59% te 67% u trećem dijelu. Zabilježeno je kako su relapseri u svim dijelovima imali bolje rezultate nego li oni koji nisu imali odgovore na prethodnu terapiju. Terapija je bila dobro podnošena a najučestaliji razlog za prekid liječenja je bio detektabilni HCV-RNA u dvanaestom tjednu.

„Pacijenti koji nisu imali odgovor na prethodni tretman sada imaju novu priliku da iskorijene virus,“ nadodao je dr. Bacon.






Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)