Strani radnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se neće testirati na hepatitis B i C

Ujedinjeni Arapski EmiratiStrani radnici koji završavaju posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu lakše disati. Ta bliskoistočna zemlja je ublažila stroge zdravstvene norme za dobivanje radne dozvole, uklanjajući hepatitis B i C sa liste bolesti koje su se ranije automatski koristile za odbijanje molbi za radne dozvole.

Izvor navodi kako je taj potez predviđen s namjerom reorganiziranja rezidencijalnog medicinskog zakona. U izdanju za tisak ministarstva zdravstva se navodi kako će se „testiranje za heptitis B primijeniti na samo šest određenih profesija. Vlada će poništiti sva obavezna testiranja na hepatitis C.“

Ipak, vlada nije ukinula zabranu na HIV/AIDS i svaki strani radnik koji bude pozitivan na imunološko-supresivna oboljenja suočava se sa hitnom deportacijom.  U izjavi se također navodi kako će po novom pravilniku testiranje na trudnoću biti obavezno za neke kategorije ženskih radnika u cilju racionaliziranje medicinsko-zdravstvenih normi za dobivanje dozvola za rad i boravka za iseljenike.

Vlada ipak nije još specificirala datum od kojega planira početi primjenu normi. Službenik ministarstva zdravstva je izjavio da će po pitanju anonimnosti novi normativi stupiti na snagu u skladu sa tijekom ostalih događaja, i pri tom je dodao da neće biti promjena u strukturi naplate za strane radnike.

Ranije je svaki strani radnik koji je želio raditi u UAE bio pregledan na oba oblika hepatitisa. Govoreći za medije, izvršni direktor ministarstva zdravstva dr. Mahmoud Fikri je izjavio kako su nove norme napravljene nakon iscrpne diskusije sa zdravstvenim stručnjacima i konzultantima.

„Članovi zdravstvenih agencija u Dubai, zdravstvenih agencija u Abu Dhabi i ministarstva zdravstva su bili uključeni u organizacijsko vijeće,“ izjavio je. UAE su privukle pažnju Ujedinjenih Naroda u vezi svoje politike vezane za zarazne bolesti, posebno tuberkulozu. Neki viši službenici UN su izjavili kako su stroge norme dovele do toga da mnogi pacijenti sa tuberkulozom zataje oboljenje zbog straha od deportacije.

Dr. Ali al Marzouqi iz zdravstvene agencije u Dubai je izjavio prije nekoliko mjeseci kako boravišni medicinski zakon, posebno onako koji se odnosi na tuberkulozu treba biti izmijenjen jer je zastario.

Kategorije stranih radnika koje će imati koristi od novog zakona uključuju dadilje, sluškinje, sestre i nadzornike u dječjim vrtićima, radnike u frizerskim salonima, centrima za ljepotu i zdravstvenim klubovima, radnike u obradi ili nadležnim tijelima za kontrolu hrane i onim radnicima zaposlenim u kafićima i restorianima.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)