Što je hepatocelularni karcinom?

HCCHepatocelularni karcinom (HCC), također ponekad zvan i hepatom je oblik karcinoma koji primarno nastaje u jetrima. On je najučestaliji oblik karcinoma jetara, sa približni 12000 slučajeva godišnje u SAD te čini 80% svih oblika karcinoma jetara.

Karcinom je učestaliji kod muškaraca, Afro-Amerikanaca i osoba starijih od 50 godina. Hepatocelularni karcinom često nastaje kao rezultat infekcije hepatitisom B ili C, ciroze jetara ili kroničnog alkoholizma. Prisutnost infekcije virusnog hepatitisa značajno povećava rizik od karcinoma jetara. Simptomi hepatocelularnog karcinoma mogu uključivati gubitak težine, bol u abdomenu (posebno u području oko jetara), natečeni abdomen, tekućina u abdomenu, umor, krvava stolica, žutilo te lakše stvaranje ogrebotina i krvarenje.

Onkolozi i hepatolozi mogu dijagnosticirati hepatocelularni karcinom ultrazvukom abdomena, magnetskom rezonancom (MR) i kompjuteriziranom tomografijom (CT) kako bi identificirali potencijalni tumor ili tumore. Također mogu uzeti uzorke seruma u cilju traženja povećanih alfa feto-proteina i testova jetrenih enzima kako bi analizirali jetrene funkcije ili zatražili biopsiju jetara kako bi se identificirala veličina tumora. Na osnovi ovih rezultata, liječnici će preporučiti različite metode tretmana u zavisnosti od ozbiljnosti karcinoma.

Ako se karcinom primijeti rano, kemoterapijom se tumor može smanjiti te nakon nje može uslijediti minimalna invazivna kirurgija sve dok tumor ne metastazira. Ostale opcije tretmana uključuju ciljano zračenje (ako pacijent nema cirozu) ili ablativnu terapiju. Ako pacijent ima karcinom i cirozu, tada je preporučena transplantacija jetara.

Preživljavanje od hepatocelularnog karcinoma varira u zavisnosti da li je cijeli tumor kirurški odstranjen te koliko je karcinom bio u uznapredovanom stadiju kada je dijagnosticiran. Ako se karcinom ne može potpuno odstraniti, prognoze su onda obično 3-6 mjeseci života ali će liječnik pružiti plan tretmana na osnovi individualnih potreba.

Cijepljenje protiv hepatitisa B te izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma. Redovno testiranje na karcinom jetara može pomoći u smanjenju vjerojatnosti dijagnosticiranja kasnog stadija.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)