Faktor kod pacijenata utječe na preciznost detekcije AFP kod karcinoma jetara

HCCPrema studiji objavljenoj u svibanjskom izdanju Clinical Gastroenterology and Hepatology , mjerenje alfa fetoproteina (AFP) najtočnije otkriva hepatocelularni karcinom kod pacijenata koji nemaju hepatitis C infekciju (HCV).

Dr. Purva Gopal sa University of Texas Southwestern Medical Center u Dallasu je zajedno sa kolegama analizirao podatke o pacijentima sa cirozom (452 pacijenata) ili bez ciroze (676) sa HCC od siječnja 2005 godine do lipnja 2012 godine. Nivoi AFP su bili izračunavani tako da otkrivaju HCC sa najvećim nivoom osjetljivosti te specifičnosti kod podgrupa koristeći karakteristične analize operatora.

Istraživači su otkrili kako su nivoi AFP >20 ng/mL detektirali HCC sa osjetljivošću od 70.1% i specifičnosti od 89.9%. Pacijenti sa HCC su bili identificirani sa ovim nivoom AFP sa c-statističkim podatkom od 0.87 ali je bio značajnije precizniji kod HCV negativnih pacijenata nego li kod HCV pozitivnih pacijenata. HCC koji je kod pacijenata sa HCV bio povezan sa cirozom je bio preciznije detektiran sa AFP nivoima ≥59 ng/mL dok su nivoi AFP ≥11 ng/mL bili preciznije identificirani kod HCC pacijenata koji su bili HCV negativni.

„Na osnovi retrospektivne analize podataka od pacijenata sa cirozom, sa ili bez HCC, AFP nivo najpreciznije detektirao HCC kod pacijenata bez HCV infekcije,“ napisali su autori.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)