Stanje jetre mjereno testiranjem daha

zadahIstraživači su izjavili kako jednostavan test daha može dati sveukupno mjerilo jetrene funkcije kod pacijenata sa kroničnim virusnim hepatitisom i može pomoći u procjeni potencijalnih kandidata za transplantaciju jetre.

Test, koji mjeri izdahnuti karbon dioksid koji slijedi nakon oralne doze izotopično označenog methacetina, je precizno predvidio preživljavanje 395 pacijenata sa kroničnim virusnim hepatitisom za vrijeme medijana naknadnog praćenja od pet mjeseci, izvijestio je dr. Gadi Lalazar sa Hebrew University u Jeruzalemu.

Lalazar je objasnio prisutnima na AASLD sastanku kako je test predvidio smrt sa senzibilitetom od 82% i specifičnošću od 89% u prospektivnoj studiji.

Iako nalazi trebaju dodatnu procjenu Lalazar je izjavio kako se čini da test može poboljšati predviđanje preživljavanja kod pacijenta unutar određenog ranga MELD ljestvice.

MELD je trenutno osnova za dodjeljivanje transplantacije jetre ali je poznato da nije savršen predskazatelj preživljavanja, objasnio je Lalazar.

Test daha, tržišnog imena „Breath ID“ je zasnovan na činjenici da se methacetin metabolizira u jetri i proizvodi acetoaminofen i karbon dioksid. Brzina ove rekcije se smanjuje sa narušenom hepatičnom funkcijom.

Test koristi methacetin koji sadrži atome ugljika 13C, takve kakav je izdahnuti karbon dioksid označen sa tim izotopima. Lalazar je izjavio kako uslijed toga količina označenog 13C karbon dioksida u dahu blisko korelira sa hepatičnom funkcijom.

Tehnologija koja se razvija od strane Izraelske kompanije Exalenz, prevodi mjerenja karbon dioksida u ljestvicu oštećenja jetre (hepatic impairment score - HIS). Za svrhe ove studije, rezultati su grupirani u tertile odražavajući niski, srednji i visoki rizik.

Pacijenti u studiji su imali srednju MELD vrijednost od 8.2, 80% je imalo vrijednost ispod 10, ukazujući na relativno blago jetreno oboljenje. Blizu 90% je imalo infekciju sa hepatitisom C; ostali su imali hepatitis B. Oko 30% je imalo cirozu.

11 pacijenata je umrlo za vrijeme naknadnog praćenja koje je variralo od 2 do 24 mjeseca.

Devet smrtnih slučajeva se desilo kod pacijenata sa visokim rizikom HIS vrijednosti; ostale dvije su se desile u srednje rizičnoj grupi.

Lalazar je izjavio kako se rizik od smrti povećao za 34% sa svakim povećanjem jedinica za log10 kod HIS.

Šest smrtnih slučajeva se dogodilo kod pacijenata sa normalnim ALT ali kod kojih je određeno kako spadaju u visoko rizičnu grupu zasnovano na rezultatima testa daha. Dva smrtna slučaja su se desila kod pacijenata sa srednjim rizikom i normalnim ALT a niti jedan smrtni slučaj kod nisko rizičnih pacijenata.

Četiri pacijenta sa MELD ljestvicom ispod 15 je umrlo za vrijeme studije; troje od njih su identificirani kao visoko rizični na osnovu HIS ljestvice.

Lalazar je izjavio kako je zabilježen samo jedan smrtni slučaj među 10 pacijenata sa MELD ljestvicom od 15 ili većom a čiji HIS rezultat je ukazivao na mali rizik.

Izjavio je kako je test daha bio povezan sa rizikom smrtnosti čak i među pacijentima u relativno malom dva stupnja rasponu MELD ljestvice.

Dr. John Hoefs sa University of California Irvine komentirao je kako se kvantitativni testovi jetre kao što je ovaj čine preciznijim nego li uobičajena klinička mjerenja.

Lalazar je napomenuo kako je studija bila ograničena malim postotkom pacijenata sa cirozom i malim brojem smrtnih slučajeva. „Potrebna je studija koja će ovo potvrditi,“ izjavio je Lalazar.

Studija je bila financirana od strane Exalenz, proizvođača methacetin testa daha.

*Objašnjenje za zainteresirane pacijente kako se zdravlje jetre kod pacijenata koji potencijalno čekaju na transplantaciju mjeri sa sistemom nazvanim MELD – Model of End-Stage Liver Disease (Model Zadnjeg Stadija Jetrenog Oboljenja)

*Objašnjenje kako test opisan u ovoj studiji nije odobren od strane FDA te je trenutno raspoloživ samo u kliničkim pokusima

*Napomena kako je ova studija objavljena kao sažetak i predstavljena na konferenciji. Ovi podaci i zaključci se trebaju smatrati preliminarnima sve dok se ne objave u žurnalu

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)