Sirutka i hepatitis

sirutkaMožda će vas iznenaditi brojni razlozi zbog čega protein sirutke može pomoći nekome sa virusnim hepatitisom.
Često dodavan u milkshake ili umiješanim napitcima, protein sirutke se uobičajeno može pronaći na policama u trgovinama namijenjenim jačanju mišićne mase. Kao takav, protein sirutke je već dugo sastojak koji konzumiraju bodibilderi i profesionalni atletičari. Usprkos njegovoj popularnosti među osobama koje jačaju mišićnu masu, on ima nekoliko karakteristika koje ga čine idealnim proizvodom za osobe koje žive sa kroničnim virusnim hepatitisom.

O kroničnom virusnom hepatitisu

Kronični virusni hepatitis opisuje jetreno oboljenje obično uzrokovano virusom hepatitisa B ili C. Hepatitis A se uobičajen ne razvije u kronični problem a ostali virusni hepatitisi su manje uobičajeni. Hepatitisi B i C imaju potencijal da se mogu izliječiti sa modernom medicinom. Ipak, značajan dio inficiranih soba nije u mogućnosti očistiti virus iz jetre sa trenutno raspoloživim lijekovima. Takvim osobama se savjetuje da  naprave razne promjene u stilu života kako bi zaštitili jetru od oštećenja i spriječili progresiju ovog oboljenja u teži oblik.

O sirutki

Protein koji se nalazi u mlijeku je protein sirutke. Sirutka je tekućina koja se odvaja od skute za vrijeme proizvodnje sira. Kada se tekućina isuši u prah sirutke, sastojci postaju koncentrirani te se mogu pakirati  i koristiti u tom obliku.

Iako se predominantno sastoji od proteina, sirutka je kompleks supstanci koje također sadrže laktozu, masnoću i minerale. Svaki sa svojim jedinstvenim svojstvima, sadržaj proteina sirutke je konglomerat manjih komponenti (zvanih  pod-dijelovi). Nekolicina pod-dijelova sirutke uključuje:

- Beta laktoglobulin – daje odličan izvor esencijalnih i lanca amino kiselina razgranatog lanca (branched chain amino acids – BCAAs). Osim što BCAAs pomaže u sprječavanju mišićnog raspada  i čuva glikogen za vrijem vježbanja, također osobama sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem. Iko nije poznat razlog, stručnjaci pretpostavljaju kako osobe sa cirozom mogu živjeti duže, poboljšati funkciju jetre te povećati kvalitetu života uzimajući dopunu prehrani u obliku BCAAs.

- Alfa laktoglobulin – Kao primarni protein koji se može naći u mlijeku za dojenje, alfa laktoglobulin je bogat sa triptofan, esencijalnom aminokiselinom. Potencijalna dobrobit ovog proteina uključuje reguliranje sna te poboljšanje raspoloženja pod stresom.

- Imunoglobulni (IgGs) – Pojačava imunitet, važnu funkciju za osobe sa kroničnim hepatitisom.

- Glikomakropeptidi – Pomažu kontroli i sprečavanju formiranja zubnog plaka i zubnog karijesa, uobičajenog problema kod osoba sa kroničnim hepatitisom.

- Lisozomi – Sadrže svojstva koja jačaju imunitet, važnu funkciju za osobe sa kroničnim hepatitisom.

- Laktoferin – Može pomoći u smanjivanju upale, dragocjene karakteristike za osbe kod kojih često dolazi do upale jetre.


Sirutka i Glutation


Iako neki od pod-dijelova proteina sirutke mogu pomoći da osobe sa hepatitisom ostanu zdrave, glutation iz sirutke ima posebne dobrobiti za osobe sa jetrenim oboljenjem. Protein sirutke sadrži visoki nivo amino kiselina cisteina, koji je potreban da bi tijelo proizvodilo glutation.

Glutation je antioksidant koji se može pronaći u svakom tkivu i štiti od potencijalnog oštećenja od otpada i toksina. Kliničke studije su pokazale kako je nivo glutationa značajno smanjen kod puno osoba sa hepatitisom C. Stručnjaci su također prepoznali kako je manjak glutationa važan faktor koji pridonosi oštećenju jetre. Zbog toga, dodatak prehrani koji pojačava tjelesnu proizvodnju glutationa indirektno koristi osobama sa kroničnim hepatitisom.

Japanska studija

Japanska studija na životinjama objavljena u svibnju 2006 godine u izdanju „Bioscience, Biotechnology and Biochemistry“, istražila je učinke proteina sirutke na jetru. Iako subjekti istraživanja nisu bili ljudi, istraživači su otkrili kako je na štakorima kojima je davana dijeta koja je sadržavala sirutku pokazala slijedeće:
  • Smanjenje jetrenih enzima koji ukazuju na oštećenje jetre (ALT i AST)
  • Smanjenje indikatora fibroze jetre (hijaluronska kiselina)
  • Smanjenje nivoa tradicionalnih markera hepatitisa (laktat dehidrogenaza-LDH i bilirubin)
Na osnovi tih rezultata, autori su zaključili kako dodavanje proteina sirutke može pomoći sprečavanju razvoja hepatitisa i portalne fibroze.


Previše sirutke


Kao dodatak prehrani, protein sirutke se općenito smatra sigurnim. Ipak, mišljenje da možete imati previše dobrih stvari se može primijeniti i na protein sirutke. Izuzetno visoke doze proteina sirutke mogu preopteretiti jetru i prouzročiti oštećenje. Kako bi se ovo izbjeglo, stručnjaci sugeriraju ograničenje uzimanja proteina sirutke na manje od 30 grama odjednom.

Iako protein sirutke sigurno nije lijek, on pokazuje veliki potencijal kao dodatak prehrani za osobe sa jetrenim oboljenjem. Zbog toga što jača imunološki sistem, pomaže tijelu da bolje podnosi stres, olakšava upalu i pomaže proizvodnju glutationa, o proteinu sirutke bi trebao dobro razmisliti svatko tko boluje od kroničnog, virusnog hepatitisa.



Reference:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/08/Top-12-Foods-for-Healthy-Immune-Response.aspx, Top 12 Foods for Healthy Immune Response, Dr. Mercola, Retrieved December 11, 2009, Dr. Joseph Mercola, 2009.
http://bastyrcenter.org/content/view/787/, Branched-Chain Amino Acids Treat Cirrhosis, Retrieved December 13, 2009, Bastyr Center for Natural Health, 2009.
http://health.learninginfo.org/liver-health.htm, Liver Health: How to Care for Your Liver, Retrieved December 13, 2009, learninginfo.org, 2009.
http://www.fitfaq.com/whey-protein.html, The Whey It Is, William D. Brink, Retrieved December 12, 2009, fitFAQ.com, 2009.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/07/hcv_and_the_bod.html, HCV and the Body's Most Important Antioxidant, Nicole Cutler, L.Ac., Natural Wellness, 2009.
http://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/70/5/70_1281/_article, Hepatoprotective Effects of Whey Protein on D-Galactosamine-Induced Hepatitis and Liver Fibrosis in Rats, Hisae Kume, et al, Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, May 2006.
http://www.wheyoflife.org/articles/Aug_ARA_Article.pdf, Nourish Your Body The Healthy "Whey", Retrieved December 13, 2009, Whey Protein Institute, 2009.
http://www.wheyoflife.org/faq.cfm#1, Whey Protein FAQ's, Retrieved December 13, 2009, Whey Protein Institute, 2009.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)