Sažetak o pogodnostima koje imaju oboljeli o virusnih hepatitisa u SAD

USAAko vas je kronični hepatitis B ili C učinio nesposobnim za bilo koji posao, pogodnosti za one sa smanjenom radnom sposobnošću na osnovi socijalnog osiguranja mogu pružiti sigurnost. Razumijevanje smjernica za invaliditet može pomoći onima koji imaju stvarnu potrebu za bolje snalaženje kroz intenzivan proces podnošenja zahtjeva.

Iako su mnoge osobe sa kroničnim hepatitisom B ili C u mogućnosti spriječiti progresiju svojeg jetrenog oboljenja, mnoge osobe nemaju tu sreću. Kada simptomi jetrenog oboljenja postanu dovoljno ozbiljni da spriječe Amerikance da rade, oni mogu zadovoljavati uvjete za  Social Security Disability Insurance (SSDI).

Na kraju 2007 godine, preko 7 miliona Amerikanaca je primalo naknadu od socijalnog osiguranja zbog svoje nesposobnosti da rade. Ako vam ideja o dobivanju mjesečnog čeka od socijalnog osiguranja zvuči kao olakšanje od vaših novčanih pritisaka, provjerite da li ste prikladni prije podnošenja zahtjeva. Svake godine tijekom proteklih 10 godina, postotak osoba koji su doboli odobrenje os SSDI se smanjivalo. Samo u 2007 godini, samo 37% od skoro 2.2 miliona zahtjeva za naknadu je bilo odobreno. Kao i u svakom drugom nacionalno sponzoriranom programu koji uključuje financije, odobrenje od strane SSDI zahtijeva puno truda, papirologije i dokaza koji ukazuju na vaš problem.

SSDI naknade se plaćaju osobama koje imaju totalnu nesposobnost a koje su radile i plaćale socijalno osiguranje kroz najmanje 5 godina tijekom prethodnih 10 godina. U slučaju odobrenja od SSDI, administracija socijalnog osiguranja izdaje mjesečni ček na osnovi podataka o zaradi i plaćanja sistemu. Povlastice se također plaćaju uzdržavanoj djeci do 16 godina starosti ili do 18 onoj do godina koja još studiraju.

Prije predavanja zahtjeva za SSDI ili čak prije nego što do kraja pročitate ovaj članak morate shvatiti kako se moraju pojaviti sve negativne pojave vašeg oboljenja i zauzeti centralno mjesto. Može biti vrlo zahtjevno ostati pozitivan u vezi vaše perspektive za budućnost kada ste si uzeli za cilj naglašavanje ozbiljnosti vašeg oboljenja. S tim izrečenim, osnove za podnošenje zahtjeva za invalidnost socijalnog osiguranja za nekog sa kroničnim hepatitisom su dole istaknute:

Po SSDI definiciji, osoba se smatra invalidnom ako su dokazana slijedeća dva stanja:
  • Zbog medicinskih uvjeta osoba nije u mogućnosti izvršavati obaveze na poslu za koji je obučena
  • Medicinski uvjet je morao ili mora trajati najmanje 12 mjeseci ili se očekuje da rezultira smrću
Iako se čini da su ovi uvjeti jednostavni, ključ je u dostavljanju neoborivih dokaza o vašoj nesposobnosti. Ako naučite kako najbolje sastaviti vaš slučaj za nesposobnost, vaše šanse za odobrenje se povećavaju.

Poznato kao „Plava knjiga“, socijalno osiguranje je objavilo listu oštećenja koja se kvalificiraju za povlastice invaliditeta. Iako hepatitis B i C nisu na listi, „blue book“ uključuje kronični aktivni hepatitis pod kronična jetrena oboljenja u dijelu 5.05. Ipak, zbog toga što simptomi hepatitisa mogu značajnije varirati, socijalno osiguranje je specificiralo smjernice koliko ozbiljno oboljenje mora biti. Ispod su navedeni neki detalji:
  • Ezofagealni varikozitet – ovo mora biti dokumentirano medicinskim slikama sa dokumentacijom o masivnom krvarenju koje se pripisuje varikozitetu ili implementaciji skretanja ezofaegalnog varikoziteta.
  • Bilirubin – ova vrijednost mora biti 2.5mg po decilitru ili veća te da postoji konstantno kroz najmanje pet mjeseci.
  • Ascites – Zbog jetrenog oboljenja, ascites se mora pojaviti ili postojati kroz najmanje pet mjeseci i dokazan abdominalnom paracentezom ili stalnom hipoalbuminemijom od 3.0gm po decilitru ili manje.
  • Hepatična encefalopatija – potrebna je liječnička dokumentacija kako ovaj problem onemogućava normalno funkcioniranje
Ako niti jedna od ovih jetrenih komplikacija nije primjenjiva, postoje neke dodatne SSDI kvalifikacije koje mogu precizno opisati vaše stanje. Zajedno sa biopsijom jetre koja potvrđuje vaše stanje kroničnog jetrenog oboljenja (pribavljeno neovisno od procjene socijalnog osiguranja), jedan od ovih tri moraju biti zadovoljeni za SSDI razmatranje:

Ascites – dokazano abdominalnom paracentezom ili perzistentnom hipoalbuminemijom od 3.0gm po decilitru ili manje, povratna ili stalna kroz najmanje tri mjeseca i koja se ne može prepisati ostalim uzrocima.

Bilirubin – ova vrijednost mora biti 2.5mg po decilitru ili veća, stalno perzistentna kroz najmanje tri mjeseca.

Nekroza jetrenih stanica ili upala – dokumentirana ponavljajućim nepravilnostima protrombinskim vremenom i enzimima koji ukazuju na hepatičnu disfukciju a mora trajati najmanje tri mjeseca.

Prepoznavanje da se možete kvalificirati za SSDI je samo prvi korak u intenzivnom procesu za dobivanje naknade. Stručnjaci koji procjenjuju ove zahtjeve se slažu kako bez obzira na upute ili procjenu oboljenja, najvažniji dio svakog prihvaćenog zahtjeva je medicinska dokumentacija koja dokazuje nemogućnost ostvarivanja prihoda. Ovo bi trebalo uključiti dokumente kao što su dnevnik invalidnosti, zabilješke liječnika, podaci od alternativnog zdravstvenog praktičara, rezultate medicinskih zahvata, pismo liječnika koje objašnjava zbog čega niste u mogućnosti raditi te procjenu smanjenja sposobnosti od vašeg bivšeg poslodavca.

Zbog toga što je program socijalnog osiguranja da plaća naknadu osobama čiji su medicinski problemi tako veliki da ne mogu obavljati bilo koji oblik posla, podnositelji zahtjeva koji nisu potpuni invalidi se odbijaju. Zbog toga, proces prijave za dobivanje naknade može biti težak i dugotrajan. Ipak, ako ste nažalost u poziciji da potpuno niste u mogućnosti ostvarivati prihod zbog simptoma kroničnog hepatitisa, SSDI može biti u mogućnosti da vam ponudi financijsku pomoć.

Napomena urednika: Za više informacija o invalidnosti, posjetite website Social Security Administration. Ili pročitajte objašnjenje o pet koraka procesa socijalnog osiguranja kako bi odredili da li se pacijenti sa hepatitisom C kvalificiraju za SSDI na: http://www.allsup.com/about-ssdi/ssdi-guidelines-by-disability/hepatitis-c.aspx.






Reference:

http://www.cpmc.org/advanced/liver/patients/topics/ssbenefits.html, Obtaining Social Security Benefits for Patients with Liver Disease, Jeffrey A. Rabin, Esq., Retrieved July 11, 2008, California Pacific Medical Center, 2008.

http://www.hcvadvocate.org/hepatitis/hepc/gettingdb.html, Getting Disability Benefits Under Social Security with HCV, Jacques Chambers, CLU, Retrieved July 11, 2008, Hepatitis C Support Project, 2008.

http://www.socialsecurity.gov/disability/professionals/bluebook/5.00-Digestive-Adult.htm#5_05, Medical/Professional Relations, Retrieved July 12, 2008, Social Security Administration, 2008.

http://www.ssa.gov/OACT/STATS/dibStat.html, Selected Data from Social Security's Disability Program, Retrieved July 12, 2008, Social Security Administration, 2008.




LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)