Bilten za hepatitis C pacijente: Nadgradnja na savjet dr. Oza

HCVNedavna, popularna televizijska emisija je obrazovala gledatelje o važnosti povećanja nivoa glutationa. Iako su praktične sugestije bile točne, postoji još puno toga što treba znati o ovom predmetu. Posebno važno za hepatitis C pacijente, dva dodatka prehrani su pokazala neusporedivu snagu glutationa.

Slično brojnim ozbiljnim oboljenjima gdje progresija oboljenja predstavlja zabrinutost, hepatitis C je ispunjen sa izazovima. Jedan od izazova uključuje pronalaženje načina za zaštitu jetre od oštećenja. Zbog toga što sprječavaju stanično oštećenje ite sprječavaju da stanice budu oštećene od slobodnih radikala, antioksidanti predstavljaju jedan od najučinkovitijih načina da se pristupi hepatitis C infekciji.

U dijelu nedavne televizijske emisije dr Oza, on i dr, David Katz su diskutirali kako je glutation super heroj među antioksidantima. Kao supstanca na koju s vaše tijelo oslanja u obrani protiv toksina, glutation je neprijatelj svakog slobodnog radikala. Nadograđujući se na savjet dr. Oza, dva posebna dodatka prehrani daju najbolje rezultate u povećanju nivoa glutationa. Zbog toga što zaštita stanice i regeneracija sa antioksidantima olakšavaju borbu kod kronično upaljene jetre, ovi optimalni dodaci prehrani sa glutationom su visoko cijenjeni u hepatitis C zajednici.

O glutationu
Kao enzim koji se nalazi unutar stanica i služi za zaštitu protiv potencijalnog oštećenja od otpada i toksina, glutation je dobro poznata kemikalija koja pomaže svakom sa kroničnim oboljenjem. Zbog svoje konstantne borbe u obrani sebe od hepatitisa C, jetri sa virusom može koristiti svako sredstvo koje j može obraniti od oštećenja. Kao glavna supstanca koja omogućuje stanicama da budu otporne na oštećenja od toksičnih supstanci – ta pomoć im dolazi od glutationa.

Antioksidanti neutraliziraju slobodne radikale koji se mogu nakupiti u stanicama i prouzročiti oštećenja. Zbog toga što se glutation nalazi u stanicama, u najboljoj je poziciji da neutralizira slobodne radikale. Osoba koja nema dovoljno glutationa ima problema sa eliminacijom toksičnih supstanci iz svog tijela. Nažalost, većina studija na osobama sa hepatitisom C je otkrila kako imaju značajno sniženi nivo glutationa. Stručnjaci sada znaju je za svakog tko ima kronični hepatitis C, manjak glutationa predstavlja važan faktor koji doprinosi daljnjem oštećenju jetre.

Pojačavanje glutationa
Posebno za osobe s kroničnim oboljenjem jetre, uopće nije upitno da li treba podići nivo glutationa. Umjesto toga, važnije je pitanje koji je najbolji način za to uraditi? U segmentu izlaganja dr. Oza o glutationu na televiziji, dano je nekoliko prijedloga za povećanje nivoa glutationa. Dr.Oz je sugerirao slijedeće stvari koje su potrebne za nastanak glutationa:

  • Konzumacija više povrća bogatog sumporom kao što su brokule, karfiol, češnjak i luk
  • Veća konzumacija hrane bogate selenom kao što je zob, brazilski oraščić, tunjevina i crni grah

Zbog toga što se glutation proizvodi u jetri, dr. Oz je također sugerirao slijedeće za povećanje proizvodnje glutationa:

  • Dodavanje prehrani mlijeka čička – silimarina. Ova biljka štiti jetrene stanice od slobodnih radikala omogućujući na taj način proizvodnju glutationa.
  • Redovito vježbanje. Česta fizička aktivnost osigurava stabilan protok krvi kroz jetru omogućujući proizvodnju glutationa.


Još detalja o pojačanju glutationa

Oni kojima he znaj važnost glutationa u borbi sa kroničnim oboljenjem jetre upoznati su sa dvije dopune prehrani koja su ispuštena sa liste dr. Oz-a. Prvi je poboljšana verzija onoga što je preporučio dr. Oz a drugi je sigurno bio izostavljen zbog pomanjkanja vremena:

1) Silybin phytosom – iako je mlijeko čička (silimarin) pokazalo sposobnost zaštite jetrenih stanica od oštećenja, tijelu je izuzetno teško da ga apsorbira. Na sreću, pripremanje mlijeka čička (silimarina) u oblik phytosome rješava problem apsorpcije. Dodatno, studije su pokazale kako je silibin, najzastupljeniji i najsnažniji sastojak mlijeka čička odgovoran za zaštitno svojstvo mlijeka čička. Silibin phytosome daje najveći terapijski dio biljke mlijeka čička u obliku  koji ima i do 10 puta veću moć apsorpcije nego li standardni ekstrakt mlijeka čička.  Ova vrsta pojačanog dodatka prehrani u obliku mlijeka čička je idealna za one koji žele povećati proizvodnju glutationa.

2) Alfa R-lipoična kiselina – antioksidanti troše kada napadaju slobodne radikale ali postoji dokaz kako alfa lipoična kiselina može pomoći u recikliranju glutationa nazad u aktivni oblik. Takva mogućnost je izuzetno poželjna kada konstantna upala od hepatitisa C prijeti formiranjem novih slobodnih radikala. Od dva oblika alfa lipoične kiseline (R i S), samo alfa R-lipoična kiselina se pojavljuje u prirodnom obliku. Dodatno, R oblik je prikazao veću sposobnost za recikliranje glutationa.

Dr. Oz je uradio izuzetan posao u obrazovanju ljudi u vezi važnosti održavanja visokog nivoa glutationa. Ipak, osobe sa kroničnim hepatitisom C mogu imati koristi od ovog saznanja. Osim konzumacije namirnica koje pojačavanju proizvodnju glutationa i vježbanja kako bi se osigurala cirkulacija u jetri, dodavanje prehrani silibyn phytosoma i alfa R-lipoične kiseline su dva snažna i dokazana načina za povećanje nivoa glutationa – neprikosnovenog heroja među antioksidantima.

Dr. Oz discusses one of the most powerful antioxidants you haven’t heard of - glutathione. Learn why it’s critical to your health and how you can...

Reference:

http://keyboard-culture-health-and-wellness.com/2009/02/how_to_raise_glutathione_gsh_levels_part_5_more_supplements_touted_to_raise_glutathione_gsh_alpha_li.html, How to Raise Glutathione (GSH) Levels - Part 5: More Supplements Touted to Raise Glutathione (GSH): Alpha Lipoic Acid (ALA) and Milk Thistle (Silymarin)!, Retrieved February 12, 2011, Dr. Steven Dell, 2011.

http://www.drozfans.com/dr-ozs-advice/dr-oz-glutathione-antioxidants-milk-thistle-antioxidant-superhero/, Dr. Oz: Glutathione Antioxidants & Milk Thistle: Antioxidant Superhero, Retrieved February 12, 2011, Dr. Oz Fans, 2011.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/07/hcv_and_the_bod.html, HCV and the Body's Most Important Antioxidant, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 13, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.liversupport.com/wordpress/2009/07/helping-your-liver-with-alpha-r-lipoic-acid/, Helping Your Liver with Alpha R-Lipoic Acid, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 13, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.umm.edu/altmed/articles/alpha-lipoic-000285.htm, Alpha-Lipoic Acid, Retrieved February 12, 2011, University of Maryland Medical Center, 2011.





LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)