SAD: Milijun oboljelih od Hepatitisa C sa visokim prioritetom liječenja!

Prošlog mjeseca na sastanku u Bostonu američka Udruga za istraživanja bolesti jetre (AASLD) prezentirala je javnosti rezultate istraživanja uznapredovalosti bolesti jetre kod pacijenata s dijagnosticiranim hepatitisom C. Istraživanja pokazuju da 813 000 pacijenata spada u skupinu s visokim ili najvišim prioritetom liječenja. Valja napomenuti kako bi spomenuti broj oboljelih sa visokim ili najvišim prioritetom bio još i veći da su u istraživanje bili uključeni i zatvorenici, pojedinci bez potvrđene dijagnoze i ostali koji nisu obuhvaćeni ovim istraživanjem. Udruga naglašava kako kronični hepatitis C (HCV) tijekom godina ili desetljeća može uznapredovati do bolesti jetre kao što su ciroza ili hepatocelularni karcinom te uzrokovati potpun prestanak rada jetre. Uspješan tretman može usporiti ili čak zaustaviti napredovanje bolesti jetre te u nekim slučajevima čak i potaknuti djelomičan oporavak funkcija jetre.

U vrijeme kada je standard liječenja bila terapija bazirana na interferonu liječenje se prepisivalo pacijentima sa značajnim ili teškim oštećenjime jetre (Metavir razine F2 ili više). Takva terapija, u trajanju od godine dana i sa izrazitom količinom nuspojava, bila je uspješna u tek 50 posto slučajeva. Danas, kada su dostupne veoma učinkovite i tolerabilne antiviralne terapije, neki stručnjaci pozivaju na liječenje svih oboljelih od hepatitisa C. No ipak, navodeći trošak liječenja kao određujući faktor, mnogi nacionalni zdravstveni sustavi kao i privatne osiguravajuće kuće dopuštaju liječenje suvremenim terapijama samo najozbiljnije ugroženim pacijentima.

Upravo prošlog kolovoza stručnjaci iz nekoliko američkih udruga (AASLD, IDSA, IAS-USA) objavili su smjernice za određivanje kada i kako liječiti pacijente s hepatitisom C (dostupno na www.hcvguidelines.org). Smjernice kazuju da u uvjetima limitiranih resursa oznaku "najviši prioritet" liječenja treba dati pacijentima sa uznapredovalom fibrozom (razina F3), cirozom (razina F4) te pacijentma s transplatiranom jetrom. Pacijenti sa umjerenom fibrozom (razina F2) i pacijenti sa manje napradovalom fibrozom, komorbiditetom ili s rizikom od komplikacija po navedenim smjernicama trebaju dobiti oznaku "visoki prioritet" liječenja. Istraživanje o broju pacijenata s "visokim prioritetom" i "najvišim prioritetom" liječenja predvodio je američki centar za prevenciju i kontrolu bolest (CDC) na čelu s dr. Fujie Xu. Istražitelji su koristili podatke iz američkog nacionalnog zdravstvenog i prehrambenog ispitivanja (NHANES) koji se provodio od 2003. do 2010. godine te je odredio broj osoba u SAD-u koje žive s hepatitisom C, sa ili bez diagnoze. Spomenuto istraživanje nije uključivalo skupine povećanog rizika oboljenja hepatitisom C kao što su zatvorenici ili pripadnici oružanih snaga. Od 2,7 milijuna oboljelih u SAD-u, istraživači su pretpostavili da njih 50% (1,35 milijuna) zaista ima dijagnosticiran hepatitis C. Također, korišteni su rezultati istaživanja CHeCS (Cronic Hepatitis Cohort Study - Kronični hepatitis grupno istraživanje)koje je imalo za cilj poboljšati poznaje o rasprostranjenosti i količini fibroze kod grupiranih pacijenata sa dijagnozom. Grupiranje (podjela) pacijenata vršilo se biopsijom jetre ili FIB-4 rezultatom (neinvazivnim indexom koji implementira pacijentovu dob, količinu alanin i aspartat aminotransferaze i količine trombocita; ekvivalent FIB-4 rezultata 1.6 ukazuje na Metavir razine F2 dok FIB-4 rezultat 2.5 na Metavir razine F3).

Istraživači pretpostavljaju da 19% ukupne populacije zaražene virusom hepatitisa C, njih 513,000, ima fibrozu razine F3 ili više. Također, dodatnih 0,7%, ili 18,900 osoba ima nešto nižu razinu fibroze ali i dijagnosticiranu bolest jetre. Zajedno, te dvije skupine broje 532,000 osoba koje bi se trebale klasificirati kao "najviši prioritet" liječenja.

Nadalje, istraživači pretpostavljaju da 15% od ukupne populacije zaražene virusom hepatitisa C, njih 405,000, ima fibrozu razine F2, dok još dodatnih 4%, ili 108,000, ima nižu razinu fibroze ali i komorbiditet. Zajedno, te dvije skupine broje 513,000 osoba koje bi se trebale klasificirati kao "visoki prioritet" liječenja.

Zbrajanjem ovih dviju skupina broj osoba koje bi se trebale klasificirati kao "najviši prioritet" ili "visoki prioritet" liječenja dostiže brojku od 1,045,000 pacijenata. Istraživački tim zaključuje: "Oko milijun neinstitucionaliziranih osoba u SAD-u sa kroničnim hepatitisom C (HCV) imaju sve kriterije za klasifikaciju kao "najviši prioritet" i "visoki prioritet" liječenja. Od tog broja njih 813,000 je dijagnosticirano i klasificirano pomoću biopsije jetre ili FIB-4 rezultatom. Za većinu tih pacijenata sa dijagnozom HCV-a, pristup liječenju u što kraćem roku od iznimne je važnosti..." Kao najveću prepreku za pristup terapiji tim CDC-a navodi cijenu i nedostupnost infrastrukture za liječenje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)