Rizični faktori idiopatske plućne fibroze (IPF) kod pacijenata s HCV-om

idiopatska plućna fibrozaVirus hepatitisa C (HCV) je jedan od najučestalijih uzroka kroničnog oboljenja jetre u svijetu s nizom ekstrahepatičnih komplikacija kao što su krioglobulinemia, membranoproliferative glomerulonephritis, autoimuni tireoiditis, sialadenitis i kardiomiopatija. IPF je prisutna kod pacijenata s kroničnom HCV infekcijom. Ipak, postoji malo informacija o godišnjoj kumulativnih učestalosti i rizičnim faktorima omjera razvoja IPF kod pacijenata s HCV.

Istraživački tim predvođen Yasui Arase iz Toranomon Hospital iz Japana, osvrnuo se na ovo te je njegov članak objavljen u „World Journal of Gastroenterology“. U ovoj studiji su proučavali 6150 pacijenata inficiranih s HCV, starosne dobi između 40-70 godina (HCV-grupa). Drugih 2050 pacijenata s virusom hepatitisa B (HBV), bili su odabrani kao kontrolna grupa (HBV-grupa). Srednje razdoblje promatranja bilo je 8.0 ± 5.9 godina kod HCV-grupe i 6.3 ± 5.5 godina kod HBV-grupe.

Pronašli su da je 15 pacijenata u HCV grupi razvilo IPF. S druge strane, niti jedan pacijent u HBV grupi nije razvio IPF. U HCV grupi kumulativni omjer IPF razvoja bio je 0.3% u desetoj godini i 0.9% u dvadesetoj godini. Omjer rasta IPF u HCV grupi bio je veći nego li u HBV grupi (P=0.021). Omjer razvoja IPF kod pacijenata s HCV ili HBV bio je visok sa statističkom važnošću u slijedećim slučajevima:
  1. pacijenti ≥55 godina (P<0.001)
  2. pacijenti koji su imali indeks pušenja (pakiranje po danu-godišnje) od ≥ 20 (P = 0.002)
  3. pacijenti s cirozom jetre (P = 0.042)

Rezultat pokazuje kako starost, ciroza jetre i pušenje povećava razvoj IPF kod pacijenata s kroničnim hepatitisom C.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)