Rana transplantacija jetre bez obzira na tip donatora povećava dugoročno preživljavanje

transplantacija jetreIstraživači su analizirali 43,497 pacijenata na UNOS listi čekanja za transplantaciju jetre i 22,863 odrasle osobe koje su dobile transplantaciju kako bi odredili najbolju strategiju za transplantaciju. Zaključili su da je povećanje smrtnosti nakon transplantacije prouzročeno različitostima u tipu donatora, bilo daleko nadmašeno većom dobiti ranijem pristupu transplantaciji bez obzira na tip donatora. Prema dr. Michael Goldsteinu, glavnom istraživaču, „ova studija bi mogla imati utjecaja na tisuće pacijenata jer može promijeniti način na koji mi dodjeljujemo organe“.


UNOS koristi Mayo „Model for End-Stage Liver Disease“ (MELD) ljestvicu, oznake ozbiljnosti bolesti kako bi ocijenio prognozu pacijenata s jetrenim oboljenjem. Prema dr. Goldsteinu, „postotak pacijenata koji su na listi za transplantaciju, a koji su umrli prije transplantacije, varira po regijama ali ga mi procjenjujemo između 5 i 10%.“ Pacijenti se uobičajeno nadodaju na listu čekanja kada zadovolje medicinske kriterije za transplantaciju. MELD ljestvica može varirati u vrijeme upisa, ovisno o ozbiljnosti bolesti i vremenu podnošenja u transplantacijski centar. „Puno ostalih pacijenata neće zadovoljiti kriterij za listu zbog ozbiljnosti bolesti te će postati neaktivni i umrijeti zbog progresije raka ili nestabilne psiho-socijalne situacije,“ izjavio je dr. Goldstein.

Transplantacija jetre

Istraživači su izračunali relativnu smrtnost liste čekanja i preživljavanja nakon transplantacije za primatelje koji su primili organe od živih donatora kao i organe od preminulih donatora, koji su pripadali kako visokom, tako i niskom donorskom rizičnom indeksu. Zaključili su da živući donatori i oni iz višeg indeksa rizičnosti alografta nude više prednosti onima sa srednjom Meld ljestvicom (između 11 i 24) ali i da to zavisi o pravovremenosti transplantacije, i trebali bi biti uključeni ranije kako bi se smanjila smrtnost liste čekanja. Govoreći o zaključcima, dr. Goldstein je rekao, „nismo iznenađeni ovim nalazima. Ovo smo pretpostavljali već neko vrijeme u New Yorku i živimo po tim standardima svaki dan.“

Dr. Goldstein je zaključio, „prava dobrobit prihvaćanja nove strategije raspodjele je u povećanju regionalnog dijeljenja organa za ona područja koja su u nepovoljnom položaju zbog manjka donatora. Možemo preraspodijeliti organe iz područja s kratkim listama čekanja kako bi omogućili transplantaciju bolesnim pacijentima što je prije moguće u područjima s manjim pristupom organima“


Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)