Rizik i ozbiljnost jetrenog oboljenja smanjeno sa umjerenom konzumacijom alkohola

Kako izvještava nacionalni tim znanstvenika predvođen istraživačima sa University of California, osobe sa nealkoholnim oboljenjem masnih jetara (NAFLD) koji konzumiraju alkohol u umjerenim količinama (ne više od jedne ili dvije čašice dnevno) imaju duplo manje šanse za razvoj hepatitisa od osoba koje ne konzumiraju alkohol a imaju iste uvjete.

Ova otkrića su objavljena 19. Travnja 2012 u online izdanju The Journal of Hepatology.

NALFD je učestalo jetreno oboljenje u SAD koje utječe na približno trećinu odraslih Amerikanaca. Karakterizirano je prekomjernom akumulacijom masnoće u jetrima. Specifični uzrok ovog oboljenja je nepoznat iako su pretilost i dijabetes rizični faktori. Većina pacijenata sa NAFLD ima samo nekoliko simptoma ili ih uopće nema ali u svom najprogresivnijem obliku koji je poznat kao nealkoholni steatohepatitis ili NASH postoji značajan rizik od ciroze, raka jetara i smrti.

NAFLD je također poznati rizični faktor za kardiovaskularno oboljenje (cardiovascular disease - CVD). Pacijenti sa NAFLD imaju približno dvostruko više šansi za smrt od koronarnog srčanog oboljenja. Autori studije su željeli saznati da li odlično dokumentirana dobrobit umjerene konzumacije alkohola za srce nadmašuje negativne učinke alkohola.

„Poznato nam je kako 50-godišnji pacijent sa NAFLD ima visoki rizik od CVD,“ izjavio je dr. Jeffrey Schwimmer, izvanredni profesor kliničke pedijatrije pri UC San Diego, direktor klinike za masna jetra pri Rady Children's Hospital-San Diego te stariji autor studije. „Podaci bi sugerirali kako umjerena konzumacija alkohola može biti korisna (kod smanjenja CCD rizika kod pacijenata) ako se ne uzme u obzir oboljenje jetara. Ipak, kada se uzme u obzir oboljenje jetara, uobičajena liječnička preporuka je izbjegavanje alkohola.“

Schwimmer i njegove kolege su otkrili kako je dobrobit od umjerene konzumacije alkohola bila izuzetna, barem kod smanjena izgleda kod pacijenata sa NAFLD od razvoja ozbiljnijeg oblika ovog oboljenja. Pacijenti sa NASH imaju 10 puta veće šanse od razvoja ciroze, završne faze kroničnog oboljenja jetara. Ciroza je dvanaesti vodeći uzročnik smrti u SAD ubijajući približno 27000 Amerikanaca svake godine.

Naša studija je pokazala kako su osobe sa umjerenim unosom alkohola (dva pića dnevno ili manje) imale duplo manje šanse od razvoja NASH nego li osobe koje nisu pile alkohola“, izjavio je Schwimmer. „Razlozi nisu potpuno jasni. Poznato je kako alkohol može imati dobre učinke na nivo lipida što povećava dobar kolesterol koji je uobičajeno manji kod pacijenata sa NAFLD. Alkohol može poboljšati osjetljivost na inzulin koji iam ulogu u NAFLD. A u zavisnosti od oblika alkohola može imati i anti upalne učinke.“

Studija je također otkrila kako su pacijenti sa NAFLD a koji su umjereno konzumirali alkohol imali znatno manje ožiljke na jetrima nego li oni koji nikada nisu konzumirali alkohol.

Studija nije procijenila učinke različitih oblika alkohola kao što je pivo ili jača pića. Schwimmer je izjavio kako bi takvo nešto zahtijevalo puno veću studiju. Također, otkrića studije se ne odnose na djecu. Svi sudionici u studiji su bili stariji od 21 godinu.

Trenutno izvješće je zasnovano na analizi 600 biopsija pacijenata sa NAFLD od strane nacionalnog odbora patologa koji nisu identificirali kliničke informacije o uzorcima. Studija je isključila sve koji su u prosjeku konzumirali više od dva alkoholna pića dnevno ili koji su konzumirali pet ili više pića dnevno (konzumacija na pijankama) najmanje jednom mjesečno. Svi pacijenti su bili stari najmanje 21 godinu.

Schwimmer je izjavio kako otkrića ukazuju na to da bi se pacijenti sa jetrenim oboljenjima trebali liječiti individualno u zavisnosti od oboljenja.

„Za pacijente sa cirozom ili virusnim hepatitisom, podaci govore kako čak i mala količina alkohola može biti štetna. Ali to ne mora biti primjenjivo na sve oblike oboljenja jetara. 40 miliona Amerikanaca ima NAFLD. Liječnici trebaju pogledati sveukupno zdravlje pacijenta, njihov rizik od CVD, status jetara, da li već umjereno konzumiraju alkohol ili ne. Trebaju uzeti sve ove činjenice u obzir kako bi odredili rizik. Nagađam kako bi umjerena konzumacija alkohola bila prikladna.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)