Protein soje ublažava simptome oboljenja masnih jetara kod pretilih pacijenata

Istraživači sa University of Illinois su izvijestili kako je novo istraživanje pokazalo sa protein soje može značajno ublažiti akumulaciju masnoće i triglicerida u jetrima pretilih pacijenata.

Hong Chen, docent prehrambenih znanosti i ljudske prehrane na University of Illinois je predstavila otkrića svojeg tima na godišnjem sastanku American Society for Biochemistry and Molecular Biology koje se održalo zajedno sa sastankom Experimental Biology u San Diegu.

„Skoro trećina odraslih Amerikanaca ima oboljenje masnih jetara a puno njih nema simptome,“ objasnio je Chen. „Pretilost je ključni rizični faktor za ovo stanje koje može dovesti do zatajenja jetara.“

Objasnila je kako se masnoća metabolizira u jetrima a kod osoba koje su pretile transport  masnoće u adipozno tkivo se može usporiti do točke u kojoj jetra postaje odlagalište za prekomjernu masnoću.

„Kada se masnoća akumulira u organu koji nije namijenjen za akumulaciju masnoće (kao što je na primjer jetra), vitalna funkcija tog organa može biti opasno narušena,“ primijetila je Hong Chen.

Čini se kako konzumacija proteina soje iz izvora kao što su jogurt ili tofu ublažava neke od opterećenja na masna jetra, izjavila je Chen. U studiji Chen je usporedila akumulaciju masnoće u jetrima kod vitkih i pretilih štakora koji su bili raspodijeljeni ili na dijetu koja je sadržavala kazein (mliječni protein) ili dijetu koja je sadržavala protein soje tijekom 17 tjedana.

Dok dijeta nije imala učinka na profil jetara kod vitkih životinja, pretili štakori koji su bili hranjeni sojom su pokazali 20% smanjenje triglicerida i sveukupne akumulacije masnoće u jetrima navodeći Chen na zaključak kako protein soje može biti korišten za ublažavanje simptoma oboljenja masnih jetara.

Nadalje, znanstvenici su otkrili kako protein soje djelomično obnavlja kateninski signalni put koji je ključni faktor u metabolizmu masnoće. „Kod puno pretilih osoba postoji određeni oblik problema sa prometom a kada više masnoća može izaći iz jetara, manji je pritisak u tom organu,“ izjavila je Chen.

 

 

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)