Rivali Merck i Roche surađuju na lijekovima za hepatitis

HCVNakon desetljeća rivalstva, proizvođači lijekova Merck & Co. i Roche se udružuju kako bi marketinški predstavili svoje lijekove za hepatitis C kao lijekove iz nove klase koji će promijeniti liječenje teško izlječivog virusa.

Merckov Victrelis koji je ranije odobren i Incivek od Vertex Pharmaceuticals su prvi novi lijekovi za liječenje hepatitisa C u 20 godina. Oni značajno poboljšavaju omjer izlječenja kada se upotrebljavaju u kombinaciji sa trenutno glavnim lijekovima koji uzrokuju nuspojave slične gripi koji traju mjesecima a još uvijek ne izliječe većinu pacijenata.

Merck koji traži načina za maksimiziranje koristi od toga što je došao prvi na tržište je izjavio kako je postigao sporazum po kojem će prodaja Roche Holding AG promovirati Merkove Victrelis tablete kao dio nove trostruke kombinirane terapije sa Rocheovim Pegasysom i tabletama ribavirina.

„Mi maksimiziramo potencijal našeg novog lijeka“, izjavio je glasnogovornik Mercka Ian McConnell.

Merckova prodaja će promovirati Victrelis zajedno sa sličnim lijekovima, PEG-intronom i ribavirinom. Ribavirin je raspoloživ kao jeftini generički lijek kao i Merckov trgovački proizvod lijek Rebetol te Rocheov Copegus.

„Trostruka kombinirana terapija za hepatitis C označava veliku promjenu u načinu liječenja ovog oboljenja,“ izjavio je Pascal Soriot glavni službenik u Rocheovom farmaceutskom odjelu.

Prodajni odjel Rochea će početi promovirati kombinaciju od tri lijeka koja će vjerojatno koštati desetke tisuća dolara za tri mjeseca tretmana. Dvije kompanije će također educirati pacijente o dijagnosticiranju hepatitisa C i mogućnostima liječenja.

„Ovo je Rocheova pobjeda u zaštiti dijela tržišta,“  napisao je investitorima John Boris, analitičar tržišta. To je također „pobjeda za Merck koja će poboljšati promociju Victrelisa.“

U međuvremenu, istraživači u Mercku i Rocheu će surađivati u testiranju novih kombinacija sa postojećim i eksperimentalnim lijekovima tih kompanija.

Partnerstvo dolazi nakon više od desetljeća borbe za prevlast na tržištu lijekova za hepatitis C. Roche i Schering su proizvodili tablete ribavirina i interferon, Rocheov Pegasys i Schering-Ploughov PEG-Intron.

Ovi lijekovi u injekcijama zajedno sa ribavirinom jačaju imunološki sistem u borbi sa virusom hepatitisa C.

Studije su pokazale  kako Victrelisov režim od tri lijeka povećava omjer izlječenja na približno 66% nakon 48 tjedana u odnosu na 40% sa ribavirinom i interferonom.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)