Približno 15 miliona Pakistanaca boluje od hepatitisa

HBV HCV19. svibnja se u svijetu vodi kao dan testiranja na hepatitis. Razlog tome je što 50% ljudi, čak i u razvijenim zemljama nije svjesno kako boluju od hepatitisa. Odgoda dijagnosticiranja dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija i jednom kada se dosegne zadnji stadij oboljenja, jedina opcija tretmana je transplantacija jetara. Ovo je naglasio Prof. Dr. Muzaffar latif Gill, jedan od vodećih specijalista u Pakistanu.

Izjavio je kako je Pakistan suočen sa velikim brojem kronično oboljelih pacijenata. Približno 15 miliona Pakistanaca boluje odo ovog oboljenja. Zbog pomanjkanja svjesnosti, slabih ustanova za dijagnosticiranje i ne jedinstvenog standardnog tretmana, postoji veliki broj oboljelih sa zadnjim stadijem oboljenja. Jedina opcija za te pacijente je transplantacija jetara. Međutim, ustanove za transplantaciju jetara u Pakistanu, kako državne tako i privatne se još uvijek nalaze u ranom stadiju razvoja.

Gil je izjavio kako je nažalost u njegovoj zemlji standardni tretman (pegilirani interferon i ribavirin) raspoloživ za samo one najsretnije. Slaba kvaliteta ponuđenog tretmana dovodi do slabih rezultata i pogoršanja oboljenja jetara. Vladin i civilni sektor bi trebali voditi računa o ovom oboljenju a svaki pacijent sa hepatitisom bi trebao dobiti međunarodno priznati tretman.

Izjavio je kako postoji veliki publicitet u medijima o ovom novim lijekovima, posebno sofosbuviru (Sovaldi) za liječenje kroničnog hepatitisa C. Postoje tvrdnje i protu tvrdnje koje uzrokuju zbunjenost javnosti. Ovaj lijek će biti raspoloživ u Pakistanu sredinom lipnja. On će biti dobiven zajedničkom suradnjom Američkih kompanija Gilead i pakistanske kompanije Ferozsons. Njihovim zajedničkim naporima, cijena ukupnog tretmana u Pakistanu će biti približno 3,000 dolara, što je vrlo malo u odnosu na cijenu od 86,000 dolara u SAD. „Moram zahvaliti kompaniji Ferozsons na velikom doprinosu u ovom slučaju. Moramo biti vrlo oprezni kada budemo nudili ovaj tretman pacijentima. Pacijeti koji su već bili liječeni pegiliranim interferonom i ribavirinom a virus im se ponovo vratio, imaju najviše 70% šanse za izliječenjem sa Sovaldijem i ribavirinom“ izjavio je profesor Gill.

„Današnja poruka bi bila da se testirate na hepatitis, budete upoznati sa problemom i stupite u kontakt sa dobro pripremljenim liječnikom kako bi dobili raspoloživi tretman. Mi kao nacija moramo zajedno raditi, posebno kod davatelja zdravstvenih usluga kako bi se riješili ovog oboljenja iz naše zemlje. Liječnici i bolnice bi trebali biti vrlo savjesni i predani u pružanju najboljeg tretmana ovim pacijentima. Danas, mi liječnici kao i civilno društvo imamo veliku odgovornost u borbi sa ovim oboljenjem. U našoj zajednici moramo testirati ljude na hepatitis B i C, pravodobno ih dijagnosticirati i liječiti ih sa međunarodnim standardnim tretmanom.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)