Predloženi amandman za zakon o imigraciji bi zabranio ulazak u UK imigrantima sa hepatitisom B ili HIV-om

HIV HBVKonzervativni član parlamenta je kritiziran zbog podržavanja predložene zabrane ulaska u UK imigrantima pozitivnim na hepatitis B i HIV.

NC21 amandman imigracijskog zakona koji bi imao utjecaja na osobe sa hepatitisom B ili HIV-om je bio predložen od strane Dr. Bracknell Phillip te podržan od strane 17 članova Torijevske stranke uključujući Stephen Barclay, Tracey Crouch i Dr Sarah Wollaston.

Novost dolazi nakon ??to su članovi parlamenta glasovali u utorak protiv amandmana a predvođeni članovima parlamenta iz Torijevske stranke kako bi zaustavili strane kriminalce da koriste Europske zakone o ljudskim pravima u cilju sprječavanja deportacije.

Daisy Ellis, šefica skupštine i odnosa sa javnošću je izjavila pri Terrence Higgins Trust je izjavila: „Skandalozno je da grupa članova parlamenta predloži takav do sada neviđeni amandman. Ako bude prihvaćen, on bi predstavljao do sada najdrastičniju primjenu politike na osobe sa HIVom. Zasluga je UK da je njezina vlada bez obzira na vrstu politike konzistentno odbijala tijekom proteklih 30 godina postavljanje HIV kontrole na granicu. Takva nepromišljenost bi odvela politiku vezanu za HIV u UK u novo mračno doba.“

Prijedlog je također podržao i Dominic Raab koji je osobno pogurao amandman u proceduru, prepuštajući tako ministrima da budu ti koji donose finalnu odluku glede deportacije, radije nego da suci budu oni koji odlučuju.

Iako vremensko ograničenje čini malo vjerojatnim da će biti rasprave o amandmanu ili da će on proći, sudionici AIDS kampanje su izrazili zabrinutost zbog toga što je taj prijedlog dobio podršku.

U slučaju uvođenja, zakon bi bio suprotan savjetu koji su dali Ujedinjeni Narodi predvođeni UNAIDS koja navodi kako: „ograničenja vezana uz HIV u vezi ulaska, ostanka i prebivanja nemaju utjecaja na javno zdravstvo“. Ono također upozorava da ograničenja „narušavaju ostala ljudska prava“ i „mogu narušavati efikasne odgovore na HIV“.

Prijedlog dolazi nakon što su SAD 2010 godine ukinule zabranu ukinule zabranu ulaska u zemlju za HIV pozitivne putnike ili imigrante.

Daisy Ellis, šef skupštine i odnosa sa javnošću je izjavila za Huffington Post kako „ako se (amandman) primjeni, on bi predstavljao drakonsku primjenu politike na osobe sa HIV-om u ovoj zemlji.“ Dodala je kako „je nečuveno da grupa članova parlamenta uopće predloži takav amandman“.

„Zasluga je vlade UK da je bez obzira na političku orijentaciju odbijala tijekom proteklih 30 godina postavljanje granične kontrole u svezi HIV-a. Takva nepromišljenost u vezi HIV politike u UK bi odvela u novo mračno doba.“

Prema Ujedinjenim Narodima, približno 60 zemalja u svijetu odbija ulazak, ostanak ili državljanstvo HIV pozitivni osobama. Između ostalih to su: Rusija, Papua Nova Gvineja, Sudan, Singapur, Bahami i Jemen.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)