Gilead nailazi na otpor zbog skupog lijeka

HCVU isto vrijeme dok je Gilead u San Franciscu investitorima reklamirao svoju tabletu za liječenje hepatitisa C vrijedni 1000 dolara, grupa od približno 20 prosvjednika se okupila izvan hotela sa natpisom „Gilead=Greed“ (Gilead=Pohlepa).

„Drago mi je da ljudi imaju novi lijek ali sam zabrinut zbog cijene,“ izjavio je Orlando Chavez, savjetnik za hepatitis C i HIV koji je ujedno bio i jedan od demonstranata. On je zabrinut kako će osiguravatelji vidjeti Gileadovu cijenu i natjerati pacijente da prvo probaju sa manje učinkovitim, starijim i jeftinijim terapijama.

Chavez ima dobar razlog za zabrinutost.

Uplatitelji se suočavaju sa cijenama od milijarde dolara kako u godinama što dolaze farmaceutske kompanije razvijaju sve kompleksnije proizvode. Osiguravajuće kompanije Express Scripts Holding Co., Catamaran Corp., Aetna Inc. i CVS Caremark Corp. odbacuju visoku cijenu Gileadovog lijeka. Oni diskutiraju kako usporediti slične lijekove jedan sa drugim, istovremeno odbijajući pokriće ili tražeći dodatnu recenziju vanjskih stručnjaka odbijajući plaćanje premija na osnovi toga što je jedan lijek pogodniji za uzimanje od drugog.

Visoka cijena

Gileadov novi lijek, Sovaldi košta 84,000 dolara za 12 tjedni tretman. Takav inovativni tretman i njegova stratosferna cijena su potpuno uzrokovali da osiguravatelje da ponovo razmotre pokrivanje skupih tretmana za hepatitis, dijabetes te ostale tretmane, izjavio je Sumit Dutta, glavnimedicisnki službenik Catamarana, četvrti najveći menadžer isplativosti farmacije u SAD (pharmacy benefit manager – PBM).

„Ne možete se rukovoditi isključivo tehnikama koje su PBM koristili u prošlosti,“ izjavio je Dutta. „Vidimo kako dolazi do promjena kada će uplatitelji konačno izjaviti 'cijena je 84,000 dolara a druga terapija je 50,000 dolara – što ja dobivam?'“

Prema Les Funtleydersu, stručnjaku za zdravstvenu industriju te autora knjige "Health-Care Investing", za proizvođače lijekova i biotehnološke kompanije koje su anulirale skupe tretmane kako bi zamijenile velike hitove kao što je Lipitor, lijek za kolesterol od Pfizer Inc. koji je imao dobit od 12 milijardi dolara godišnje prije izdavanja generičkog lijeka, promjene mogu utjecati na to kako dioničari cijene svoje dionice.

„Bolna točka“

„Postoji osjećaj međi investitorima da su biotehnološki lijekovi imuni na konkurentske cijene“, izjavio je Funtleyder. „Dolazimo do mjesta gdje se suočavamo sa bolnom točkom“.
Lijekovi na recept čine povećani udio zdravstvenih troškova u SAD. Prema marketinškom istraživanju od strane Decision Resources Group predviđa se da će doći do sedmerostrukog porasta potrošnje samo na hepatitis C lijekove, od 3 milijarde dolara u 2011 godini do 21 milijardu dolara u 2018 godini. Troškovi za lijekove. Prema U.S. Centers for Medicare and Medicaid Services troškovi za lijekove će u SAD rasti 6.5% godišnje u periodu 2015-2022 godine, brže nego li sveukupni troškovi zdravstva. Prema izvješću, to će većinom biti pokrenuto povećanjem cijena i izjednačavanjem sa upotrebom generičkih lijekova.

Gileadu će trebati između tri i šest mjeseci od 6 prosinca kada je odobren da formalizira pokriće sa uplatiteljima i menadžerima isplativosti farmacije, izjavio je glavni operativni službenik John Milligan. U međuvremenu, izjavio je, većina planova to pokriva.

Kada se jednom bude kombinirao sa drugim lijekom kojega Gilead proučava, cijena režima liječenja bi mogla porasti do 100,000 dolara ili više godišnja u usporedbi sa približno 66,000 dolara za trenutni standard liječenja – po navodima Catamaran osiguravajućeg zavoda.

„U našim razgovorima sa uplatiteljima, razmatra se formiranje cijena ali su efikasnost, sigurnost i upute za tretman jednako važne,“ izjavio je Milligan.

Pored toga oni koji vrše plaćanje imaju na raspolaganju niz metoda kako smanjiti troškove i natjerati pacijente da prvo probaju jeftinije lijekove, i ne libe se koristiti ih, izjavio je predstavnik Washington trade group, Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America (Trgovačka organizacija Washington, Farmaceutski istraživači i proizvođači)

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)