Povezanost oštećenja jetre i visoko-masne ishrane

Masna hranaPrema rezultatima nove studije, objavljene u studenome u časopisu Hepatology, kojega u ime American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) izdaje John Wiley & Sons, ishrana s visokim stupnjem masnoće može ubiti regulatorne T stanice u jetri, omogućujući steatozi (jednostavnije, masnoj jetri) da se razvije u steatohepatitis (masna jetra sa upalnim procesom).

Bolest nealkoholne masne jetre (NAFLD), uvjetno povezana s pretilošću, može varirati u ozbiljnosti od obične jetrene steatoze do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH) pa sve do ciroze koja može dovesti do smrti. Ipak, napredovanje bolesti nije u potpunosti shvaćeno. Prevladava mišljenje da su potrebna dva pokušaja. Prvi je produžena prekomjerna prehrana koja uzrokuje nakupljanje masnoća u jetri. Drugi pokušaj je bio hipotetizirati uključenje oksidativnog pritiska, mitohondrične ozljede ili proizvodnju upalnog citokina uključujući regulatorne T stanice (Tregs).

Tregs se nedavno pojavio kao glavni faktor u imunološkoj regulaciji jetre pa su istraživači predvođeni Xsiong Ma s Johns Hopkins Sveučilišta u Baltimoru tražili da se odredi njegova uloga u patogenezi NASH-a. Oni su pretpostavili da je regulacija prouzročena Tregsom smanjena kod masne jetre što čini upalu još jačom kada je organ izložen sekundarnim ozljedama.

Kako bi potvrdili ovu hipotezu, hranili su odrasle miševe visoko masnom ishranom kako bi doveli po pretilosti, steatoze i otpornosti na inzulin, sličnoj kao što se pojavljuje kod ljudi. (Miševi u kontrolnoj grupi bili su hranjeni normalnom ishranom). Ispitali su mišje jetrene limfocite tekućom citometrijom. Istraživači su zatim ubrizgali u miševe upalnu jetru što prouzročilo egzogeni lipopolysaccarhide (LPS, bakterijski otrov obično prisutan u normalnim crijevima i koji se prenosi u jetru protokom krvi), te su proučili serum i jetreno tkivo žrtvovanog miša.

Pronašli su da se jetreni Tregs postupno smanjuje za vrijeme primjenjivanja visoko masne ishrane i na kraju 8. tjedna nivo je bio upola manji od polovice onih miševa koji su jeli normalnu ishranu. Visoko masna ishrana prouzročila je običnu steatozu i učinila miševe više prijemčivim na LPS. Oni na visoko masnoj ishrani, koji su iscrpili Tregs, pretrpjeli su velika oštećenja jetre i bili izloženi LPS.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi put da je je Tregs bio povezan s upalnim procesom kod steatoze inducirane dijetom," navodi autor. Zanimljivo, također su pronašli da je iscrpljenje Treg preokrenuto samo od sebe kada su miševi prebačeni sa visoko masne dijete na normalnu ishranu.

"Kao zaključak, ova studija prikazuje da Tregs ima važnu ulogu u kontroliranju jetrenih upala", navode autori. " Mi pretpostavljamo da iscrpljenje Tregsa može biti ključni događaj u prelasku od obične steatoze do steatohepatitisa." Njihovi rezultati također daju naslutiti kako strategija, kojoj je cilj povećanje broja i/ili funkcija Tregsa, treba biti istražena kako bi se poboljšala prognoza bolesti ne-alkoholne masne jetre.


Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)