Povezanost alkoholnog oboljenja jetara i cirkadijskog ritma

Istraživači sa univerziteta Notre Dame i Indiana University School of Medicine su otkrili navodnu ulogu cirkadijskog ritma u jetrima kod razvoja hepatične steatoze inducirane alkoholom ili oboljenja masnih jetara.

Hepatična steatoza je abnormalno nakupljanje masnoće u jetrenim stanicama i povezano je sa poremećajem kontrole metabolizma masnoće. Steatoza jetara inducirana alkoholom je proizvod prekomjerne konzumacije alkohola i povezana je sa hepatitisom ili upalom jetara. Ona može biti prethodnik ozbiljnijem oboljenju, cirozi jetara koja uključuje stvaranje ožiljaka na jetrima. 10-35% kroničnih alkoholičara razvije alkoholni hepatitis a to je glavni uzročnik jetrenih oboljenja u zapadnim zemljama.

Tim predvođen izvanrednim profesorima Giles Duffield sa odjela za biološke znanosti Notre Dame, Eck instituta za globalno zdravstvo i Suthat Liangpunsakul sa medicinskog odjela, odsjeka za gastroenterologiju i hepatologiju je zainteresiran za molekularne genetske osnove molekularnog sata i steatoze jetara.

Studija je koristeći biološki pristup i dugoročno prehranjivanje eksperimentalnih miševa sa alkoholom otkrila kako je razvoj steatoze jetara koja je uzrokovana zloupotrebom alkohola povezana sa poremećajem normalne operacije 24 satnog sistema smještenog u jetrenim stanicama. Još važnije, čini se kako se ova promjena u jetrenom satu događa nezavisno od glavnog sistema sata koji je lociran u mozgu.

Cirkadijski sat regulira 24 satni ritam u biokemiji, fiziologiji i ponašanju i njegova normalna operacija i odgovarajuća sinkronizacija sa vanjskim svijetom, posebno u izmjeni ciklusa dana i noći je kritična za održavanje normalnog zdravlja. Poremećaji u satu su povezani sa poremećajima mentalnog zdravlja, metaboličkim oboljenjima uključujući pretilost i dijabetes i razvojem karcinoma.

Jetra igraju važnu ulogu u tijelu a to uključuje kontrolu metabolizma, pohrane i oslobađanja molekula energije i detoksifikaciju.

„Funkcija jetara se mijenja svaki dan u ritmičkom modu i koordinirana je sa ciklusom hranjenja i posta i tjelesnim zahtjevom za energijom kao što su aktivnosti i odmor,“ izjavio je Duffield. „Ovi dnevni ritmovi su regulirani cirkadijskim satom unutar tih jetrenih stanica a poremećaji u mehanizmu molekularnog sata ili slaba vremenska koordinacija sata sa vremenom hranjenja ili ciklusom spavanja-buđenja i odmora, može dovesti do oboljenja.“

Ova studija sugerira kako je cirkadijski sat važan u stvarnom razvoju jetrenog oboljenja ili razvitak ciroze dovodi do poremećaja normalnog uzorka satnog mehanizma. Otkrića istraživača također nude nove uvide u to kako oboljenjem može manipulirati u kliničke svrhe.

Što je zanimljivo, mehanizam po kojem se smatralo da kroničan unos alkohola kontrolira metabolizam masnoće u jetrima je također dijeljeni signal mehanizmu cirkacijskog sata, to postaje omjer produkcije smanjenja nikotinamid adenin dinukleotida ili NADH u NAD+. Autori sugeriraju kako bi to moglo biti ključ zajedničkom poremećaju dva biološka mehanizma metabolizma lipida i cirkadijskog sata.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)