4 mita o hepatitis C dijeti

HCVSkoro sve što progutamo utječe na jetra, slijed koji direktno utječe na svakoga tko ima kronični hepatitis C, prevalentan, infektivni virus jetara. Kriva hrana može pogoršati upalu jetara koja je povezana sa hepatitisom C dok ispravna može smanjiti upalu i pružiti idealno okruženje za održavanje zdravih stanica jetara. Prema tome, konzumiranje zdrave prehrane je važan korak u borbi sa ovim oboljenjem. Iako nutricionisti mogu imati čvrst stav što je to zdrava dijeta pogodna za hepatitis C, slijedeća četiri mita mogu vrlo lako dovesti do zastranjenja:

  • Juha je dobra hrana – iako je kod kuće spremljena mesna juha općenito hranjiva za tijelo i nježna za probavni sistem, većina juha koje su kupljene u prodavaonici sadržavaju veliku količinu natrija. Hrana sa puno natrija može biti posebno štetna za osobe sa uznapredovanim hepatitisom C. Za osobe sa cirozom prouzročenom hepatitisom C, zdravstveni djelatnici uobičajeno preporučuju ograničavanje unosa natrija na 500-1000 miligrama dnevno. Nažalost, samo jedna limenka konzervirane ili juhe u restoranu može lako sadržavati više od 1000 miligrama natrija (uobičajen tanjur juhe sadrži približno dvije šalice).
  • Malo vina je korisno – Bez obzira da li ljudi konzumiraju zato što mu vole ukus, što im pomaže da se opuste ili zato što se reklamira kao dobrobit za kardiovaskularno zdravlje, alkohol u bilo kojem obliku se ne preporuča kod osoba sa hepatitisom C. Stručnjaci se slažu kako se osobe sa hepatitisom C moraju pridržavati totalne apstinencije od alkohola. Istraživanja pokazuju kako veliko, umjereno ili malo konzumiranje alkohola stvara upalu u jetrima i ubrzava oštećenje jetara za vrijeme hepatitis C infekcije.
  • Meso je nezdravo – konzumacija velike količine masnih komada crvenog mesa je daleko od dobre zdravstvene prakse ali to ne bi trebalo isključiti konzumaciju mesa. Zbog toga što je protein potreban za održavanje i popravak jetrenih stanica, nutricionisti uobičajeno savjetuju odraslim osobama sa hepatitisom C da jedu približno 60 do 120 grama proteina svaki dan. Iako se protein može pronaći u mlijeku, orahu i grahoricama, animalni izvor proteina je također prihvatljiv. Stručnjaci sugeriraju izbjegavanje mesa sa visokim udjelom masnoća (kao što su svinjske iznutrice ili odresci), prerađeno meso (kao što su kobasice ili salame), koža od peradi i mesni organi. Umjesto toga, oni preporučuju male porcije ribe, peradi i nemasnog mesa kako bi postigli adekvatni nivo proteina. Napomena urednika: određene osobe sa komplikacijama vezanim uz uznapredovani hepatitis C mogu imati striktna ograničenja vezana uz unos proteina).
  • Kofein je štetan – Gazirani napitci sa kofeinom predstavljaju dodatno opterećenje za zdravlje jetara ali ostala dva izvora kofeina su dokazano korisna za osobe sa hepatitisom C. Prvi je kava – popularni napitak koji ože prouzročiti uznemirenost, povećanje tlaka i iritaciju želuca. Ipak, za osobe koje nemaju ovakve probleme, istraživanje je pokazalo kako kava može smanjiti rizik od ožiljaka na jetrima i smanjiti rizik od karcinoma jetara kod osoba sa hepatitisom C. Drugi je zeleni čaj, kofeinski napitak koji smanjuje palu jetara i za koji je dokazano da smanjuje replikaciju hepatitis C virusa.

Navigacija kroz konzumaciju hrane i napitaka kako bi se spriječilo pogoršanje hepatitisa C nije jednostavan zadatak. Naizgled kontradiktorna izvješća se redovito pojavljuju, predstavljajući prethodno zabranjenu hranu kao zdravu i obratno. Usprkos tome, alkohol i hranu puna natrija kao što je juha u konzervi bi se trebalo izbjegavati dok je umjerena konzumacija nemasnog mesa, kave i zelenog čaja korisna za jetra. Može biti zbunjujuće kako se pridržavati onoga što stručnjaci nutricionisti predlažu da je najbolje za hepatitis C. Ipak, prepoznavanje ranije navedene četiri pogrešna shvaćanja vam može pomoći da razlikujete ono što ima potencijal za stvaranje štete te ono što vam potencijalno može pomoći u održavanju zdravlja jetara.

Autor originalnog članka:
Nicole Cutler, L.Ac.

Reference:

http://completewellbeing.com/article/yellow-lies/, Hepatitis Myths: Yellow Lies, Anand Joshi, Retrieved January 12, 2014, Complete Wellbeing, 2014.
https://www.helpeverypersonc.co.uk/media/55279/mythsandfactsabouthepc.pdf, Myth and Facts About Hepatitis C, Retrieved January 11, 2014, helpeverypersonc.co.uk, 2014.
http://www.hepatitis.va.gov/patient/faqs/foods-to-avoid.asp, FAQ: What Foods Should I Avoid?, Retrieved January 11, 2014, US Department of Veteran Affairs, 2014.
http://www.hepatitisaustralia.com/healthy-eating/, Healthy Eating, Retrieved January 12, 2014, Hepatitis Australia, Inc., 2014.
http://www.hepatitiscentral.com/mt/archives/2011/01/hep_c_advisory.html, Hep C Advisory: Where Salt Hides, Nicole Cutler, L.Ac, Retrieved January 12, 2014, Hepatitis Central, 2014.
http://www.hepctrust.org.uk/Living+with+Hep+C/Caring+for+yourself/Diet/Diet, Diet, Retrieved January 12, 2014, Hepatitis C Trust, 2014.
http://www.livestrong.com/article/83029-foods-bad-hepatitis-c/, Foods that Are Bad for Hepatitis C, Shelley Moore, Retrieved January 12, 2014, Demand Media Inc., 2014.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238034, Effects of coffee consumption in chronic hepatitis C: a randomized controlled trial, Cardin R, et al, Retrieved January 12, 2014, Digestive and Liver Disease, June 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23365670, Green tea phenolic epicatechins inhibit hepatitis C virus replication via cycloxygenase-2 and attenuate virus-induced inflammation, Lin YT, et al, Retrieved January 12, 2014, PLoS One, January 2013.
http://www.webmd.com/hepatitis/news/20040312/bad-mix-alcohol-hepatitis-c, Bad Mix: Alcohol and Hepatitis C, Jeanie Lerche Davis, Retrieved January 12, 2014, WebMD, LLC, 2014.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)