Povećani unos kofeina povezan sa smanjenom fibrozom jetre

kavaKofein je najčešće korišteni medikament u svijetu a najčešće dolazi u kavi. Druga pića u kojima ga možemo naći su karbonizirana pića i energetski napici. Zanimljivo da su velike doze kofeina zabranjene u natjecateljskim sportovima kao tvari koje pojačavaju sportsku izvedbu, kofein je uključen u velik broju analgetika koji se dobivaju bez recepta, i barem 4 psihijatrijske dijagnoze su povezane s kofeinom. Zato je iznenađenje činjenica da je konzumacija kofeina povezana s manjom smrtnosti te da upravo kofein najviše doprinosi tome kad je jetra u pitanju. Iako je kofein najčešće spominjani farmakološki agens u kavi, ima i drugih agensa, teško je sa sigurnošću kapitalizirati na ne hepatoprotetkivnim kvalitetama ovog napitka bez da sa sigurnošću znamo koji sastojak je za to zaslužan.

Modi i kolege su pokazali da kofein štiti od jače jetrene fibroze u kontroliranoj studiji NIH za liječenje kroničnih jetrenih oboljenja, poglavito hepatitis C, što bar djelomično daje odgovore vezane za dobar učinak kave. U svojoj studiji su promatrali pacijente koji su konzumirali više od 75% kofein (300mg/danu što je ekvivalent 2.25 šalica kave); bili su značajno manje izloženi teškoj hepatičnoj fibrozi (po definiciji Ishak stupanj 3). Dokaz zaštitnog efekta kofeina je ostao čak i kad su unesene korekcije za godine, rasu, spol, tip oboljenja, indeks tjelesne mase i unosa alkohola (OR 0.25); a ostao je čak i kod HCV pacijenata (OR 0.19). Iako su prijašnja ispitivanja ukazivala da drugi agensi (kahvol i kafestol) nađeni u kavi mogu također osigurati zaštitu od hepatične fibroze mijenjajući izraz hepatičnih enzima uključenih u aktivaciju agensa (npr. CCl4) koji uzrokuju fibrozu kod životinja. Autori nisu znali za prijašnji rad pokazujući korektne učinke kofeina in vivo. U ovoj seriji kava je bila najveći jedinstveni izvor kofeina.


Farmakološke kvalitete kofeina bile su istraživane dugi niz godina i pripisivalo mu se puno različitih učinaka. Najpoznatiji efekt je svakako antagonizam prema adenozin receptorima. Njih su prvi put opisali Sattin i Rall i postalo je znano da postoje 4 vrste (A1, A2A, A2B i A3) i svi su članovi uparenih članova G protein porodice. Adenozin receptori su sveprisutni u svom izrazu i reguliraju velik broj fizioloških funkcija.

Adenozin je kratkotrajni ali obilan čisti nukleosid koji se otpušta kao rezultat adenin nukleotid katabolizma. Iako je hipoksija najpoznatiji stimilus za povećanje ektracelularnih adenozin nivoa, poznato je da i druge vrste staničnih ozljeda također induciraju adenozin dok se okreću i otpuštaju adenin  nukleotidi. U jetrima, adenozin se stvara kao odgovor na toksine, uključujući etanol i hepatično fibrotične agense CCl4 and tioacetamide. Noviji radovi iz našeg laboratorija pokazuju da adenosin i njegovi receptori (A1 i A2B) igraju središnju7 ulogu u razvoju hepatične steatoze kod miševa koji konstantno  probavljaju veće doze etanola.

U prijašnjim radovima se koristila kombinacija specifičnog adenosin receptor antagonista i adenozin receptor nokaut miševa kako bi se pokazala kritična uloga za adenozin A2A receptore kod miš modela hepatične fibrogeneze. Zapravo je kofein sam spriječio hepatičnu fobrozu kao odgovor na CCI4 i tiocetamid blokirajući, pretpostavljamo, adenozin receptor-posredničke fibrozu. Adenozin A2A receptori su izraženi u hepatičnim zvjezdanim stanicama i hepatocitima gdje direktno stimuliraju proizvodnju kolagena i induciraju aktivaciju TGFß i stimuliraju produkciju CTGF i tiocetamid. Zanimljivo je da su sva 4 adenozin receptora izražena u ljudskim jetrima i izražaj adenozin A2A i A2B receptora je pojačan u cirotičnim steatotičnim jetrima.

Tako da demonstracija Modija i kolega da konzumacija kofeina sprječava napredak jetrene fibroze predstavlja daljnji dokaz za ulogu adenozin receptora kod hepatične fibroze. Štoviše, ovo sugerira da selektivniji adenozin receptor antagonisti s popularnijim farmakokineticima mogu pružiti veću zaštitu od razvoja hepatične fibroze i ciroze.


Slika 1 Adenozin, generiran primarno izvanstanično iz adenin nukleotida stimulira hepatičnu fibrozu preko A2A receptora na hepatocitima i zvjezdastim stanicama. Kofein reducira fibrozu blokirajući adenozin A2A receptore.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)