Potencijalna dobrobit tamne čokolade za pacijente sa jetrenim oboljenjem

Tamna čokoladaPrema novom istraživanju prezentiranom na EASL u Beču, liječnici bi uskoro mogli propisivat dozu tamne čokolade kako bi pomogli pacijentima koji imaju cirozu jetre i oblik opasnog visokog krvnog pritiska u abdomenu.

Prema Španjolskom istraživanju, konzumacija tamne čokolade smanjuje oštećenje krvnih žila pacijenata sa cirozom te također smanjuje krvni pritisak i jetri. Tamna čokolada sadrži snažni antioksidant koji smanjuje krvni pritisak u jetri nakon objeda (ili portalnu hipertenziju) povezanu sa oštećenim krvnim žilama u jetri (endotelijalna disfunkcija). Podaci su također pokazali kako konzumacija tamne čokolade može imati dodatne korisne učinke kroz cijelo tijelo. Za usporedbu, bijela čokolada koja ne sadrži korisne fitokemikalije nije pokazala iste učinke.

Prof. dr.  Mark Thursz, podtajnik EASL i profesor hepatologije pri Imperial College London je izjavio: „Kao i napredne tehnolohije i visoka znanost, važno je istražiti potencijal alternativnih izvora koji mogu doprinijeti sveukupnom zdravstvenom stanju pacijenta. Studija pokazuje jasnu povezanost između konzumacije tamne čokolade i portalne hipertenzije i prikazuje potencijalnu važnost poboljšanja kod pacijenata sa cirozom, smanjenja nastanka i utjecaja na zadnji stadij oboljenja jetre te njenu povezanost sa rizikom smrtnosti.“

Ciroza je stvaranje ožiljaka na jetri kao rezultat dugotrajnog, kontinuiranog oštećenja jetre. Kod ciroze, cirkulacija u jetri je oštećena oksidativnim stresom i smanjenim antioksidativnim sistemom. Nakon konzumacije, krvni pritisak u abdominalnim venama se uobičajeno povećava zbog povećanog protoka krvi u jetri.

Ovo je potencijalno opasno i štetno za pacijente sa cirozom koji već imaju povećani krvni pritisak u jetri (portalna hipertenzija) i drugdje što, ako je ozbiljno, može prouzročiti puknuće krvnih žila. Zbog toga, konzumacija tamne čokolade može na poslijetku spriječiti ovu potencijalnu prijetnju za pacijente sa cirozom.

U ovoj studiji 21 pacijent sa cirozom i zadnjim stadijem jetrenog oboljenja (child score 6.9±1.8;MELD 11±4; hepatic venous pressure gradient (HPVG*)16.6±3.8mmHg) su bili nasumično raspoređeni kako bi primali standardni tekući obrok. Deset pacijenata je primilo tekući obrok koji je sadržavao tamnu čokoladu (sadržaja 85% kakaa, 0.55g tamne čokolade/kg tjelesne težine) dok je 11 pacijenata primalo tekući obrok koji je sadržavao bijelu čokoladu, koja ne sadrži kakao flavonoide (antioksidativna svojstva) prema tjelesnoj težini. HPVG, arterijski pritisak i portalni protok krvi je bio mjeren na početku i 30 minuta nakon konzumacije obroka upotrebom US-doplera.


Oba obroka su uzrokovala visoko značajno ali slično povećanje u portalnom protoku krvi sa +24% povećanjem kod tamne čokolade u usporedbi sa +34% kod pacijenata koji su primali bijelu čokoladu. Zanimljivo, hiperemija nakon obroka *** je bila popraćena povećanjem HPVG rezultirajući statistički značajnim povećanjem (17.3±3.6mmHg na 19.1±2.6mmHg, p=0.07) za one pacijente  koji su konzumirali tamnu čokoladu i onima koji su konzumirali bijelu čokoladu (16.0±4.7mmHg na 19.7±4.1mmHg, p=0.003). Povećanje HPVG nakon obroka je bilo zamjetno smanjeno kod pacijenata koji su primali tamnu čokoladu (+10.3±16.3% Vs +26.3±12.7%, p=0.02).


*HVPG je krvni tlak u jetri
**PBF se odnosi na protok krvi u jetri
*** Hiperemija se odnosi na povećanje protoka krvi u tkivu.

IZVOR

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)