Početak Mreže kliničkog ispitivanja za hepatitis B

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

Odjel za zdravstvene usluge i Nacionalni Institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) počinje s mrežom kliničkih ispitivanja vezanih uz hepatitis B te je podijelio zahtjev za primjenu (RFA). Ukupan iznos koji bi trebao biti dodijeljen je približno 3 milijuna $ tijekom 2008. godine (prve godine Mreže) te približno 7 milijuna $ godišnje od 2 do 7 godine trajanja Mreže. NIDDK predviđa da će to financiranje biti raspoloživo za do 10 kliničkih centara kojima će biti dodijeljeni dva dopunjena osnovna/prijenosna istraživačka laboratorija (virologija i imunologija). Također će biti financiran jedinstveni koordinacijski centar.

"Glavni izazov za hepatitis B Kliničku Istraživačku Mrežu bit će uspostavljanje nasumičnog kontroliranog dugoročnog pokusa za uspoređivanje dugoročne monoterapije nasuprot kombinirane terapije za hepatitis B. Nadzorni odbor Mreže će formulirati i dizajnirati ovaj pokus kojemu će biti cilj procjenjivanje dugoročne (4-5 godina) efikasnosti monoterapije nasuprot kombinirane terapije za hepatitis B. Mreža će nastojati pridobiti industrijske partnere kako bi pomogli ovaj pokus. Mogući čimbenici koje bi trebalo proučiti (ali se ne i limitirati samo na njih) su:

1. Entecavir naspram tenofovir naspram kombinacije oba

2. Tenofovir i emtricitabine naspram sam tenofovir naspram sam emtricitabine

3. Peginterferon naspram entecavir naspram kombinacija oba

4.Peginterferon i tenofovir naspram sam tenofovir naspram tenofovir i emtricitabine

Svi projekti moraju biti završeni unutar sedmogodišnjeg trajanja ovog istraživačkog programa
"Predmet istraživanja: Cilj ovoga je uspostavljanje Hepatitis B Kliničke Istraživačke Mreže koja će ubrzati napredak u razumijevanju i kliničkom vođenju ove bolesti jetre"

"Mreža bi trebala ubrzati kliničko istraživanje i napredak u razumijevanju imunopatogeneze kroničnog hepatitisa B i strategije liječenja s trenutno raspoloživim lijekovima."

"Mreža bi bila zadužena za razvoj velike baze pacijenata s kroničnim hepatitisom B i s idejnim rješenjem protokola liječenja koji bi omogućio razvoj hipoteza pogodnih za testiranje koja će se osvrtati na najvažnije kliničke istraživačke izazove koji bi se trebali riješiti u idućih 5 do 10 godina kao što su opisani u sažetku iz 2006. godine o upravljanju kroničnim HBV"

Kronični hepatitis B utječe na približno 350 milijuna ljudi širom svijeta od kojih kod značajnog dijela postoji rizik od razvijanja ciroze, zatajenja rada jetre i raka jetre. U SAD približno 1,5 milijuna Amerikanaca ili 0.5% populacije inficirani su ovom bolešću. Kronični hepatitis B nije uobičajen među "općom" populacijom ali ima utjecaja na određene skupine u puno većem omjeru. Zbog toga, prevalencija kroničnog hepatitisa B je procijenjena na 3 do 5% među homoseksualnim partnerima, intravenskim ovisnicima, pacijentima na bubrežnoj dijalizi i hemofiličarima. Značajno, kronični hepatitis B u SAD utječe na 10 do 15% rođenih stranaca i prvu generaciju Azijskih Amerikanaca te je također učestao među nedavnim imigrantima s Bliskog Istoka, Afrike i Istočne Europe. Približno 5% djece posvojene iz Azije, Rusije i Istočne Europe ima kronični hepatitis B.

Terapija je nedavno značajno napredovala s raspoloživošću 6 različitih lijekova za liječenje kroničnog hepatitisa B (interferon alfa, peginterferon, lamivudin, adefovir dipivoxil, telbivudin i entecavir). Svaki od ovih lijekova je učinkovit: ipak, oni ne mogu izliječiti hepatitis B već utječu na snažno zaustavljanje replikacije virusa. Većina pacijenata pozitivno reagira na liječenje s poboljšanjem jetrene histologije i nivoa aminotransferaza u serumu ali gotovo svi pacijenti imaju recidiv kad se prestane s liječenjem. Značajno, ne postoje pouzdane smjernice kako bi se ti lijekovi trebali koristiti: Koji lijek? Kod kojeg pacijenta? Sam ili u kombinaciji? Za određeno razdoblje (1 godina, 2 godine) ili unedogled? Korištenje kojih markera za mjerenje uspjeha ili neuspjeha?
Mnogim pacijentima su prepisani oralni anti-HBV lijekovi na neodređeno vrijeme iako dugoročna efikasnost i sigurnost većine tih lijekova nije dokazana.

 
Izvor natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)