Poboljšani rezultati liječenja hepatitis C pacijenata s ribavirinom doziranim prema težini

RibavirinPacijenti s hepatitisom C liječeni kombiniranom terapijom pegiliranim interferonom i ribavirinom, imaju bolje rezultate kada uzimaju ribavirin doziran prema njihovoj težini u usporedbi s onima koji uzimaju uobičajene doze. Ovaj način tretmana također je poboljšao virološki odgovor kod Afro-Američkih pacijenata čiji rezultati liječenja zaostaju za onima kod bijelaca.


Kombinirana terapija pegiliranim interferonom i ribavirinom standardna je terapija za pacijente s kroničnim hepatitisom C i omogućava trajni virološki odgovor više od polovice pacijenata. Ipak, prethodne studije sugerirale su da ribavirin doziran prema težini pacijenata može dovesti do još boljih rezultata. Kako bi istražili ovu mogućnost, znanstvenici predvođeni Ira Jacobsonom sa Cornell Sveučilišta proveli su veliku nasumičnu studiju u periodu između prosinca 2000 i lipnja 2005 u više centara.

Upisali su 5.027 pacijenata s hepatitisom C iz više od 200 centara. Svi sudionici su bili u dobi od 18 do 70 godina, težine do 125kg, imali su detektabilnu HCV RNA u krvi i nikad nisu bili liječeni. Njima je nasumično određeno primanje interferona i nepromjenjive doze ribavirina (800mg/dnevno) ili interferona i ribavirina količinski baziranog na tjelesnoj težini, koji je počinjao od 800 mg/dnevno za pacijente tjelesne težine do 65kg s povećanjem 200mg/dnevno za svakih dodatnih 20 kg težine do maksimalne doze od 1400 mg. Oni pacijenti s HCV genotipom 2 ili 3 koji imaju bolji odgovor na terapiju baziranu interferonom također su podvrgnuti tretmanu u trajanju od 24 i 28 tjedana. Stanje svakog pacijenta praćeno je do 24 tjedna nakon tretmana.

Izvješće autora: "Trajni virološki odgovor postignut je kod značajno većeg broja pacijenata koji su primali doze bazirane na težini (44.2%) nego li kod onih s nepromjenjivom dozom (40.5%) ribavirina. Sveukupno, omjer virološkog odgovora smanjivao se kako se povećavala težina kod nepromjenjive doze ribavirina, a ostala je nepromijenjena kod doze bazirane na težini." Diskontinuitet omjera i registrirani nepovoljni događaji nisu se značajno razlikovali između ove dvije različite sheme tretmana, a omjer recidiva bio je manji kod pacijenata koji su primali doze bazirane na težini. Istraživači su također došli do zaključka da 48 tjedana tretmana nije ponudio dodatna poboljšanja u usporedbi s 24-tjednom terapijom kod pacijenata s genotipom 2 ili 3.

Krajnji je zaključak kako je veliko pitanje je li je doziranje ribavirina prema težini superiorno trenutno odobrenom standardu liječenja te je li potrebno izvršiti dodatna istraživanja i studije kako bi se došlo do odgovora. Također je zaključeno da je umanjena važnost liječenja nepromjenjivom dozom ribavirina idejom da bi se ribavirin trebao dozirati prema težini.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)