Pegintron i Rebetol odobreni su u EU za pacijente kod kojih je došlo do povlačenja hepatitisa C

Pegintron i Rebetol odobreni su u EU za pacijente kod kojih je došlo do povlačenja hepatitisa C, a kod kojih se prethodni tretman s pegiliranim ili ne-pegiliranim interferonom pokazao neučinkovit

PegintronKorporacija Schering-Plough objavila je odobrenje Europske komisije od 10. listopada za 48-tjednu kombiniranu terapiju sa standardnom dozom Pegintrona (peginterferon alfa- 2b, 1.5 mcg/kg jednom tjedno) i Rebetola (ribavirin, 800 - 1,400 mg dnevno) za odrasle pacijente s kroničnim hepatitisom C, čije prethodno liječenje s alfa interferonom (pegiliranim ili ne-pegiliranim) i ribavirinom ili monoterapijom interferonom nije rezultiralo stalnim odgovorom. Pegintron i Rebetol je prva i jedina kombinirana terapija pegiliranim interferonom koja je odobrena u EU za ponovno liječenje kako relapsera tako i onih koji nisu imali odgovor na terapiju.

Europska komisija odobrila je ove proširene navode za Pegintron i Rebetol rezultate u marketinškoj autorizaciji s jedinstvenim oznakama koje vrijede u svih 27 članica EU kao i u Islandu i Norveškoj.

Nadine Piorkowsky, predsjednica ELPA (European Liver Patient Association) izjavila je: "Ovo odobrenje daje još jednu šansu za uspjeh velikom broju pacijenata kod kojih prethodna terapija nije djelovala. Ovi pacijenti žele iskorijeniti virus i sada mogu utvrditi poslije 12 tjedana liječenja s Pegintron kombiniranom terapijom imaju li mogućnosti nastaviti kako bi postigli kontinuirani odgovor s 48-tjednom terapijom".

Ovo odobrenje bazirano je na rezultatima tekuće ne-komparativne kliničke studije u kojoj 1,336 pacijenata s umjerenom do ozbiljnom fibrozom ili cirozom, kod kojih se prethodni tretman s kombinacijom alfa interferona/ribavirina pokazao neuspješan, ponovo liječeni s Pegintron kombiniranom terapijom. U ovoj studiji virološki odgovor na dvanaestom tjednu tretmana pokazao se kao važan predskazatelj kako bi se postigao kontinuirani virološki odgovor (sustained virological response - SVR) s 57% pacijenata koji su imali nedektabilni virus (HCV-RNA) na 12. tjednu bi trebali postići SVR s 48-tjednom terapijom. Unutar te grupe omjeri su bili 59% i 47% za pacijente kod kojih prethodna terapija s ne-pegiliranim interferonom ili pegiliranim interferonom nije djelovala.


Približno 37% pacijenata u ovoj studiji sveukupno je imalo nedektabilni virus na dvanaestom tjednu tretmana. Značajno, pacijenti koji su postigli značajno smanjenje virusa (smanjenjeRebetol veće od 2 log) ali nisu postigli nedektabilni virus na dvanaestom tjednu, imali su male šanse postići SVR (6%)- Sveukupno, 23% pacijenata u studiji su postigli SVR, uključujući 16% pacijenata kod kojih se prethodna kombinirana terapija peginterferonom i ribavirinom pokazala neuspješna. SVR se definira kao nedektabilni HCV-RNA poslije 24 tjednog tretmana.    
Rebetol

Thierry Poynard, profesor medicine na Pariškom Univerzitetu VI, bolnica Pitie-Salpetriere u Parizu i glavni istraživač EPIC studije izjavio je: "Bazirano na povijesti liječenja pacijenata, podaci o Pegintronu omogućavaju liječnicima da identificiraju koji pacijenti u ovoj teško lječivoj populaciji su pogodni za ponovno liječenje i koji će vjerojatno postići trajni odgovor. Predvidivost odgovora s Pegintronom znači da pacijenti s nedektabilnim virusom na dvanaestom tjednu imaju šansu uspjeti bez obzira je li se prethodna terapija pegiliranim ili ne-pegiliranim interferonom pokazala neuspješna i mogu biti motivirani za nastavak tretmana, a oni pacijenti koji nisu uspjeli postići rani odgovor mogu sa sigurnošću prekinuti terapiju.

U ovoj studiji, negativan odgovor na prethodnu terapiju je definiran kao recidiv ili neodgovaranje na jedan ili više pravaca kombinirane terapije interferon alfa + ribavirin (HCV-RNA pozitivna na kraju minimalnog dvanaest tjednog tretmana). Pacijenti koji su bili HCV-RNA negativni na dvanaestom tjednu terapije, nastavili su tretman sveukupno 48 tjedana te su bili praćeni 24 tjedna nakon tretmana.

Temeljeno na rezultatima iz EPIC3 studije preporučeno trajanje i doziranje kombinirane Pegintron terapije za ponovno liječene pacijente kod kojih nije djelovala prethodna terapija i koji su imali nedektabilni virus u dvanaestom tjednu je 48 tjedana bez obzira na HCV genotip.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)