Otkriće Yale sudije pokazuju kako aspirin može spriječiti oštećenje jetre

aspirinNova studija iz Yale univerziteta sugerira kako običan aspirin može spriječiti oštećenje jetre kod miliona ljudi koji boluju od nuspojava uobičajenih lijekova, zloupotrebe alkohola i jetrenih oboljenja povezanih sa pretilošću.

Studija u siječanjskom 26-om broju „Journal of Clinical Investigation“ obrazlaže kako kod miševa aspirin smanjuje smrtnost prouzročenu predoziranjem acetaminofenom, poznatijim pod nazivom Tylenol. Nadalje je pokazala kako klasa molekula poznata kao TLR antagonist, koji blokira receptore koji aktiviraju upalu, ima sličan efekt kao aspirin. Pošto izgleda da ovi agenti djeluju tako što reduciraju upale prouzročene ozljedama, rezultati sugeriraju kako aspirin može pomoći u sprječavanju i liječenju oštećenja jetre od ne-infektivnih uzročnika, izjavio je dr. Wajahat Mehal iz odjela za imunologiju pri „Yale School of Medicine“.

„Puno agensa kao što su lijekovi i alkohol uzrokuju oštećenje jetre, a mi smo pronašli dva načina za blokiranje glavnog puta odgovornog za takvu vrstu ozljeda jetre,“ izjavio je Mehal. „Naša strategija je korištenje aspirina na dnevnoj osnovi kako bi se spriječile ozlijede jetre, ali ako se dogode, koristiti TLR antagoniste za liječenje.“

Obećavajući lijekovi koji nisu prošli kliničke pokuse. Zbog toksičnosti po jetru bi mogli biti ponovno ispitani, ako se kombiniraju sa aspirinom, izjavio je Mehal.

„Ovo nudi uzbudljive mogućnosti smanjivanja boli i patnje kod pacijenata sa jetrenim oboljenjima koristeći novi i vrlo praktičan pristup“, izjavio je Mehal.

Ostali istraživači iz Yale koji su doprinijeli ovoj studiji su Avlin Imaeda, Azuma Watanabe, Adnan Sohail, Shamail Mahmood, Mehdi Mohamadnejad, Fayyaz Sutterwala i Richard Flavell.


Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)