Novi kemoterapijski cilj za primarni rak jetara (hepatocelularni karcinom)

Hepatocelularni karcinomHepatocelularni karcinom (HCC) veliki je zdravstveni problem širom svijeta. Trenutno jedine šanse za izlječenje pacijenata s HCC su kirurška resekcija ili transplantacija jetre. No mnogi pacijenti s HCC koji imaju difuzne tumore ne mogu biti operirani. Kod takvih pacijenata mora se pronaći alternativna terapija kako bi se omogućilo liječenje u ranoj fazi ove bolesti.

Članak objavljen 28 listopada u "World Journal of Gastroenterology" predlaže novi cilj terapije. Studiju, kojom procjenjuje biopsije tumora radi potvrde dijagnoze HCC, proveo je dr. Satoshi Mamori sa Sveučilišta Jikei.

Proučavana je imunohistokemijska ekspresija survivina na uzorcima tumora jetara prikupljenih od 17 pacijenata.. Dodatno, određivanje ekspresije survivina kao odgovora na lijekove protiv raka u ranom stadiju HCC, određena je ekspresija survivina nakon tretmana HCC stanica s lijekovima protiv raka u uvjetima hipoksične kulture.

Survivin pripada obitelji inhibitora apoptoze proteina (IAP), a sudjeluje i u kontroli diobe stanica i inhibicije apoptoze. Survivin je selektivno izražen u većini ljudskih neoplazmi te se čini da je utječe i na rezistenciju tumorskih stanica na neke antikancerogene agente i ionizirajuću radijaciju. Nekoliko predkliničkih ispitivanja pokazala su prilagodbu-naniže survivin ekspresije/funkcije uporabom anti-sense oligonukleotida, dominantnih negativnih mutanata, ribozoma, slabo interferirajućih RNA i cyclin-ovisnih inhibitora kineaza na povećanje razine apoptoze, istovremeno reducirajući potencijalni rast tumora i osjetljivost tumorskih stanica na različite kemoterapijske lijekove i fx-zračenje uporabom kako in vitro tako i in vivo modela različitih tipova ljudskog tumora.

Rezultat i zaključak pokazuju da se survivin protein javlja u 64.7% stanica kod ranih HCC uzoraka (medijan). U ranom stadiju HCC s veličinom tumora manjom od 10 mm, ekspresijska stopa varira od 67.7 do 83.7%. Štoviše, koncentracija survivin proteina u HCC stanicama se povećala s kombinacijom hipoksije i lijekova protiv raka. S TACE*, uvjeti hipoksije su zadržani embolizacijom tijekom dugog vremenskog perioda. Zbog toga, ova studija predlaže korištenje survivina kao potencijalnog terapeutskog cilja kod ranog oblika HCC.

*TACE: Transarterijska kemoembolizacija je procedura u kojoj je dotok krvi u tumor blokiran (emboliziran), a kemoterapija je primijenjena direktno na tumor.


Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)