Otkriven je prijenos virusa hepatitisa C direktno sa stanice na stanicu zaobilazeći antitijela

Hepatitis CZnanstvenici koji traže učinkovit tretman za hepatitis C mogli bi se suočiti s većim zadatkom nego li što su očekivali. Nedavne studije koje su istraživale kako se virus širi u jetrenim stanicama tumora, prikazale se da virus koristi dva različita pravca što bi moglo objasniti zašto su antitijela koja se prirodno pojavljuju u tijelu neučinkovita u kontroliranju virusa.

Medicinsko istraživačko vijeće financirano od strane McKeating laboratorija, smještenog u Institutu za biokemijsko istraživanje pri Univerzitetu u Birminghamu, otkrilo je da stanica ne treba otpustiti virus prije nego li što zarazi slijedeću već može prenijeti direktno s jedne na drugu izbjegavajući pritom neutralizirajuća antitijela ili medicinske pokušaje da pojačaju proizvodnju antitijela. Također su otkrili da direktna relacija stanice na stanicu može prenijeti virus infektivno, nezavisno od ko-receptor molekule zvane CD81, koja je u prijašnjim izvješćima označena kao glavna za izvanstaničnu virusnu infekciju stanica.

Hepatitis C virus (HCV) utječe na 170 miliona ljudi širom svijeta. Trenutno je jedino odobren tretman interferonom koji je toksičan i učinkovit u samo 50% slučajeva. U tijeku je utrka za pronalaženje efikasnog tretmana i puno znanstvenika i farmaceutskih kompanija su zainteresirane za spojeve koji blokiraju virusnu interakciju s CD81 ko-receptorom kao načinom zaustavljanja širenja virusa. Ovo otkriće moglo bi se protumačiti kao zapreka postojećim naporima u razvijanju novih lijekova protiv ove bolesti.

Jennifer Timpe, glavni autor na dokumentu koji je prezentirao studiju na nedavnom 14-om Međunarodnom simpoziju o hepatitisu C u Glasgowu, objasnila je; "Virus se može širiti na dva različita mehanizma: preko izvanstaničnih virusnih dijelova ili direktnim prijenosom sa stanice na stanicu. Do sada se mislilo da se HCV širi izvanstaničnim virusom zaraženim stanicama, ruta koja je bila osjetljiva na antitijela. Ali naše istraživanje pokazuje da virus koristi oba mehanizma kako bi to zaobišao. To je vjerojatno razlog zašto ga je teško zaustaviti." Iz laboratorijskih testiranja čini se da ovi rezultati pokazuju da se virus dramatično širi u slučajevima akutnog hepatitisa C kao rezultat prijenosa sa stanice na stanicu koji je izgleda brži mehanizam kojim virus inficira nove stanice.

Jennifer Timpe je zaključila "Otkriće kako hepatitis C koristi višestruki mehanizam za širenje tijelom nije dobra vijest ali će omogućit nama koji radimo na tom području napredovanje i bolje shvaćanje virusa. Buduće studije će istražiti staze prijenosa infektivnosti sa stanice na stanicu koje bi mogle otkriti nove ciljeve antivirusne terapije."


Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)