Notthinghamsko sveučilište najavilo razvoj mogućeg cjepiva za hepatitis C

CijepivoEngleski Midlands Development Corporation objavio je priopćenje koje je izdalo Sveučilište u Notthinghamu, u kojem promovira razvoj mogućeg cjepiva za hepatitis C.
Ujedinjeno Kraljevstvo je centar najvećeg Europskog biotehnološkog sektora čiji prihodi prelaze 8,6 milijardi dolara godišnje. U središnjoj Engleskoj nalazi se  regija British Midlands koja čini osnovu bio-farmaceutske i industrije medicinskih pomagala.


British Midlands je jedna od Europskih glavnih lokacija napredne medicinske znanosti. Svih 18 sveučilišta u regiji imaju jedinstvena područja znanstvenih ekspertiza koja daju poticaj rekordnom broju inovacija na tom polju.
Neke od najvažnijih inovacija dvadesetog stoljeća potekle su iz British Midlands. Magnetsku rezonancu (MRI) izmislio je Sir Peter Mansfield s Nottinghamskog sveučilišta. Dječja bolnica u Birminghamu vodeća je u tretmanu urođenih srčanih mana i razvila je najmanji srčani pacemaker koji je uspješno ugrađen tri dana staroj bebi.
Prošli tjedan British Midlands' University iz Nottinghama najavio je mogući veliki napredak obznanivši izjavu kojom se tvrdi da su došli do otkrića mogućeg cjepiva za hepatitis C.
Dr. Alexander Tarr, istraživač u Institutu za zaraze i imunitet u Nottinghamu, na 161. sastanku Društva opće mikrobiologije održanom u Edinburghu prije dva tjedna, predstavio je rad pod nazivom "Ljudska antitijela za hepatitis C virus - potencijal za pravljenje cjepiva".
Nedavno je grupa istraživača analizirala antitijela koja mogu uspješno spriječiti zarazu nekoliko različitih vrsta virusa hepatitisa C u laboratorijskim uvjetima.
Dr. Tarr je izjavio:
"Klinički potencijal ovog rada ne može biti prenaglašen. Povijesno gledano, uspješna cjepiva protiv virusa uvijek su tražila proizvodnju antitijela, a to će vjerojatno biti slučaj i kod virusa hepatitisa C. Identificiranje područja virusa koja su u mogućnosti potaknuti široku reakciju neutraliziranja antitijela značajan je napredak HCV cjepiva, od kojeg će oboljeli od hepatitisa imati dalekosežne zdravstvene koristi, a može nam pomoći u pravljenju cjepiva za druge kronične virusne bolesti kao što je HIV".
"Mi trenutno, također, istražujemo mogućnosti poboljšanja postotka uspješnosti transplantacije jetre pasivnim dodavanjem tih antitijela. Nadalje, koristimo informacije dobivene identifikacijom i karakterizacijom odgovora antitijela na virus hepatitisa C kako bismo dobili potencijalne kandidate za cjepivo. Ako se ova antitijela, koja smo otkrili, mogu reproducirati cjepivom, možda je moguća kontrola bolesti"
Virusom hepatitisa C zaraženo je preko 180 milijuna ljudi širom svijeta. Zaraza virusom može dovesti do raka jetre, a to je najčešći razlog transplantacije jetre u UK i SAD.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)