Neinvazivni test jetara može predvidjeti preživljavanje pacijenata sa hepatitisom C

HCVPrema novoj studiji objavljenoj u Gastroenterology – službenom žurnalu American Gastroenterological Association (AGA),  neinvazivni testovi za fibrozu jetara kao što je mjerenje tvrdoće sa FibroTestom mogu predvidjeti preživljavanje pacijenata sa kroničnim hepatitisom C.

„Mjerenje tvrdoće jetre i/ili FibroTest bi mogli zamijeniti biopsiju jetara kod procjene hepatitisa C bez obzira na stupanj oboljenja,“ izjavio je dr. Victor de Lédinghen iz Centre d' Investigation de la Fibrose Hépatique koji je ujedno i vodeći autor ove studije. „Sukladno tome, ovi alati mogu pomoći liječnicima kod procjene ranih prognoza i razmatranja specifičnih tretmana.“

Otkrića u ovoj studiji su od velike važnosti zbog toga što tvrdoća jetre, kao dobar predskazatelj preživljavanja može pomoći liječnicima u ranoj procjeni oboljenja jetara , donošenju odluke o transplantaciji na osnovi jakih argumenata ili o portosistemskim šantu (premošćivanje jetara) i preciznijoj procjeni kirurškog rizika kod pacijenata sa cirozom.

Kod kroničnog oboljenja jetara, procjena fibroze predviđa komplikacije povezane sa jetrima i preživljavanjem. U ovoj studiji liječnici su procijenili petogodišnju prognostičku vrijednost tvrdoće jetara, ne-invazivnih testova fibroze jetre te biopsije jetre kako bi predvidjeli sveukupno preživljavanje i preživljavanje bez smrti povezanih sa jetrima kod kroničnog hepatitisa C.

Bilo je uključeno ukupno 1457 pacijenata sa kroničnim hepatitisom C. Nakon 5 godina, umrlo je 77 pacijenata (39 od smrti povezane sa jetrima) a 16 pacijenata je imalo transplantaciju jetara. Sveukupno preživljavanje je bilo 91.7% a preživljavanje bez smrti povezane ja jetrima je bilo 94.4%. Preživljavanje je bilo značajno smanjeno kod pacijenata kod kojih je bila dijagnosticirana ozbiljan fibroza, bez obzira koja je ne-invazivna metoda bila korištena.

Sve metode su bile u mogućnosti predvidjeti kraće vrijeme preživljavanja; mjerenja tvrdoće i rezultati FibroTesta su imali visoke vrijednosti kao predskazatelji.

„Koliko je nama poznato, ova studija je prva pokazala kako tvrdoća jetara ima prognostičku vrijednost za sveukupno preživljavanje te preživljavanje bez smrti povezanih sa jetrima kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C,“ dodao je Dr. Lédinghen. „Trenutna studija nezavisno potvrđuje prognostičku vrijednost FibroTesta i pokazala je kako tvrdoća jetara te FibroTest može predvidjeti preživljavanje“.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)