Maslinovo ulje štiti jetru

Maslinovo uljeEkstra djevičansko maslinovo ulje može zaštititi jetru od oksidativnog stresa. Istraživači koji pišu za BioMed Central žurnal Nutrition and Metabolism su izložili štakore umjereno toksičnom herbicidu za kojeg je poznato da smanjuje antioksidante i uzrokuje oksidativni stres te su otkrili kako su štakori koje su hranili sa hranom koja je sadržavala maslinovo ulje bili djelomično zaštićeni od oštećenja jetre.

Mohamed Hammami sa University of Monastir u Tunisu i King Saud University u Riyadhu, Saudijska Arabija, radio je zajedno sa timom istraživača kako bi proveli eksperimet na grupi od 80 štakora. Izjavio je kako „maslinovo ulje je integralni sastojak Mediteranske prehrane. Postoji sve više dokaza kako ono može imati velike koristi za zdravlje uključujući smanjenje rizika od srčanih oboljenja, prevenciju nekih oblika karcinoma i modifikaciju imunoloških i upalnih odgovora. Ovdje smo pokazali kako ekstra djevičansko maslinovo ulje i njegovi ekstrakti štite protiv oksidativnih oštećenja jetrenog tkiva".

Maslinovo ulje

Istraživači su odvojili štakore u kontrolnu grupu, grupu sa maslinovim uljem i 6 grupa koje su bile izložene herbicidu „2,4 diklorofenoksioctena kiselina“ sa ili bez cijelig maslinovog ulja ili jedan ili dva uljna ekstrakta hidrofilnog dijela ili lipofiličnog dijela. Svi štakori koji su dobili herbicid su pokazali znakove znatnog oštećenja jetre. Ipak, ekstra djevičansko maslinovo ulje i uzimanje hidrofilnog dijela su izazvali značajno povećanje antioksidativne enzimske aktivnosti i smanjenje markera oštećenja jetre.

Maslinovo ulje

Govoreći o rezultatima, Hammami je izjavio „čini se kako je hidrofilni dio maslinovog ulja onaj učinkoviti dio koji smanjuje oksidativni stres uzrokovan toksinima što ukazuje na to da hidrofilni ekstrakt može imati direktan antioksidativni učinak na jetrene stanice. Ipak, potrebne su detaljnije studije o učincima samostalnih antioksidativnih sastojaka i/ili u interakciji kako bi se potkrijepila ova zapažanja.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)