Bol može predvidjeti prognozu razvoja karcinoma jetre

bol jetraPrema istraživanju objavljenom u The Journal of Pain, razumijevanje uloge boli kod hepatocelularnog karcinoma (HCC) ili raka jetre je ključno zbog toga što bol ima ozbiljne učinke na kvalitetu života i može biti pretskazatelj preživljavanja.

Prethodne studije su utvrdile kako pretskazatelji preživljavanja za primarni i metastazirani karcinom jetre kod pacijenata uključuje povećani bol u gornjem dijelu abdomena. Ova je studija istražila ima li bol sama po sebi prognostičku valjanost. Autori su istražili bazu podataka s 3417 pacijenata s rakom jetre koji su predstavljeni sa ili bez boli. Izvršena je Kaplan-Meier analiza kako bi se utvrdila razlika u preživljavanju kod pacijenata koji su prijavili bolove i oni koji nisu.

Autori su zabilježili kako je bol povezana sa smanjenjem zdravstvene kvalitete života kod pacijenata sa karcinomom te da je također povezana sa povećanjem invalidnosti i poremećajima raspoloženja. Zbog toga je bol glavna komponenta procjene kvalitete života a umanjena kvaliteta života je povezana sa smanjenim preživljavanjem kod nekoliko oblika tumora uključujući i HCC.

Analiza baze podataka je pokazala kako je bol bila povezana sa smanjenim preživljavanjem kod pacijenata sa karcinomom jetre koji su imali bolove nasuprot onima koji ih nisu imali. Srednje vrijeme preživljavanja kod onih pacijenata koji su imali bolove je bilo 325 dana nasuprot 498 dana za pacijente koji nisu imali bolove. Autori su također procijenili utjecaj karakteristika tumora kako bi odredili da li oni mogu utjecati na prisustvo boli i smanjenog omjera preživljavanja. Priopćili su kako su pacijenti koji su imali veće bolove imali veće i agresivnije tumore i da su imali dvostruko veći nivo alfa fetoproteina u krvi (dokazano slabiji prognostički faktor kod karcinoma jetre) nego li kod pacijenata koji nisu imali bolove.

Autori su zaključili kako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se odredili koji životni faktori su najbolji pretskazatelji za preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom jetre. U budućim kliničkim pokusima bi trebalo istražiti da li tretman boli može povećati kvalitetu života i poboljšati rezultate preživljavanja.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)